Cholera

Cholera je akútna infekčné ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Pôvodcom ochorenia je bektéria Vibrio cholerae, ktorá produkuje enterotoxín. Spôsobuje rozsiahle epidémie až pandémie.

Príčiny

  • Baktéria Vibrio cholerae tvoriaca enterotoxín, t.j. toxín poškodzujúci sliznicu čreva.
  • Cholera sa prenáša kontaminovanou vodou a potravou.
  • Zriedka je prenesená z osoby na osobu.
  • Má krátku inkubačnú dobu (hodiny až 5 dní).

Príznaky

  • Väčšina nakazených pri cholere nemá vážnejšie príznaky, ale napriek tomu je baktéria prítomná v ich stolici počas 7-14 dní.
  • U menej ako 10% nakazených sa vyvíja ako typická cholera, charakterizovaná výraznou bolesťou brucha, vodnatou hnačkou, nevoľnosťou a zvracaním, ktoré vedie k ťažkej dehydratácií a dokonca i k smrti, ak nie je liečená.
  • Silná hnačka a zvracanie môžu smerovať k stratám tekutín a dôležitých iónov (ako draslík, sodík), k dehydratácii, k poruchám obličiek a k acidóze (zníženie pH krvi).
  • Nízky krvný tlak a straty draslíka a/alebo iných iónov môžu viesť k zástave srdca a obehovému zlyhaniu.

Diagnostika

  • Diagnóza sa určí na základe klinického obrazu. Stolica je vodnatá, má charakter ryžového „vývaru“ s vločkami hlienu.
  • Cholera môže byť potvrdená až po náleze Vibrio cholerae v stolici pacienta.
  • Vyšetrenie krvi – stanovenie hladiny iónov, kreatinínu.

Liečba

  • Rehydratácia – doplnenie tekutín.
  • Podávanie glukózy a iónov v infúziách.
  • Antibiotiká – tetracyklín, chloramfenikol, erytromycín a iné.

Prevencia cholery v endemických oblastiach

  • Umývanie rúk a to nie len po toalete.
  • Uprednostniť potraviny, ktoré prešli hygienickou kontrolou.
  • Najbezpečnejšie je piť vodu z uzavretých fliaš. Keď nie je dostupná obchodná značka fľaškových nápojov, voda by sa mala prevariť alebo chemicky čistiť. Variť vodu treba minimálne päť minút.
  • Prenosné vodné filtre nie sú odporúčané v endemických oblastiach.
  • Očkovacia látka proti cholere môže poskytnúť ochranu na niekoľko mesiacov.