Škrípanie zubami - Bruxizmus

Škrípanie zubami je ochorenie, ktoré sa prejavuje trením zubov, ich vzájomným zvieraním a obrusovaním zubných trecích plôch. Môžu vyvolať poškodenie postihnutých zubov ako aj porušenie čeľustného kĺbu.

Škrípanie zubami je ochorenie, ktoré sa prejavuje trením zubov, ich vzájomným zvieraním a obrusovaním zubných trecích plôch. Môžu vyvolať poškodenie postihnutých zubov ako aj porušenie čeľustného kĺbu. Najčastejšie sa vyskytuje v nočných hodinách počas spánku. V prípade, že sa toto ochorenie nelieči, môže viesť k nadmernému opotrebovaniu povrchov zubov, k zvýšeniu ich citlivosti na teplo a chlad, k zvýšeniu pohyblivosti postihnutých zubov s ich následným vypadávaním. Môže sa vyskytnúť tiež zvýšená lámavosť zubov a bolestivosť v oblastí čeľustných kĺbov.

Príznaky:

  • Škrípanie zubami.
  • Trenie zubov o seba, ich vzájomné obrusovanie, zvieranie.
  • Častý nočný výskyt.
  • Môže byť súčasťou abstinenčného syndrómu z vynechania návykovej látky.

Diagnostika:

Ochorenie sa diagnostikuje odobratím anamnézy, fyzikálnym vyšetrením, avšak najlepšie informácie nám poskytuje EEG vyšetrenie. ### Liečba:

Liečba bruxizmu zahŕňa nosenie chráničov, ochranných krytov na zuboch, plastikových odliatkov, ktoré zabraňujú treniu, brúseniu zubov počas nočného spánku. Taktiež zníženie stresu a úprava životného štýlu, meditácia môže prispieť k zníženiu výskytu tohto ochorenia. Súčasťou liečby je tiež konzultácia s odborníkmi. Dôležité je ošetrenie chrupu stomatológom, návšteva u špecialistu na poruchy spánku a v prípade potreby aj účinná psychoterapia.