Cysta na vaječníku

Cysta predstavuje vačok vyplnený riedkym alebo hustým tekutým obsahom na povrchu vaječníka. Patrí medzi nezhubné, nepravé nádory. Môže dosahovať rôznu veľkosť, od niekoľkých milimetrov až po niekoľko centimetrov. Liečba cysty na vaječníku závisí od toho, o aký typ ide.
Cysta na vaječníku

vajecniky, cysta | Zdroj: Shutterstock.com

Funkcia vaječníkov podlieha komplikovanému, hormonálnemu regulačnému riadeniu, vaječníky majú svoj vlastný cyklus.

V prvej polovici cyklu dozrieva jeden z mnohých folikulov, tzv. Graafov folikul, obsahujúci vajíčko, t.j. ženskú pohlavnú bunku.

Prasknutím tohto folikulu (ovulácia) sa do vajíčkovodu uvoľní vajíčko, ktoré môže oplodniť spermia a zároveň vzniká z folikulu žlté teliesko, produkujúce pohlavné hormóny.

Pri chýbajúcom oplodnení vajíčka žlté teliesko zaniká. Znižuje sa hormonálna produkcia a dochádza k menštruácii.

Počas tehotenstva ostáva žlté teliesko v prvých troch mesiacoch zachované a je dôležité pre udržiavanie tehotnosti.

Čo je cysta na vaječníku?

Vaječníky sa v priebehu života menia takmer stále. Z tohto dôvodu sú cystické zmeny na vaječníku veľmi bežné. Najčastejšie sú cysty len náhodným nálezom pri pravidelných gynekologických kontrolách, resp. ultrazvukovom vyšetrení.

Najviac bývajú postihnuté týmto ochorením pohlavne zrelé ženy, s vrcholom po puberte, medzi 20. až 40. rokom života, aj v **prechode.

Cysty majú tendenciu väčšinou spontánne vymiznúť, nespôsobujú subjektívne žiadne ťažkosti, a preto si nevyžadujú liečbu.

Sú však prípady, keď spôsobia vážne zdravotné problémy.


Pozrite sa na činnosť vaječníkov a ostatných žliaz endokrinnej sústavy:

Činnosť a funkcia žliaz endokrinnej sústavy


Podľa mechanizmu vzniku sa cysty rozdeľujú na:

Retenčné cysty

Sú také cysty, ktoré vznikli hromadením sekrétu žliaz funkčne alebo počas vývoja, a roky ostali nezmenené. Patria medzi ne tzv. dermoidálne cysty. Sú to vrodené vývojové anomálie, vzniknuté zo zárodočných buniek.

Môžu obsahovať chlpy, maz, chrupkovité a kostné tkanivo aj zuby, môžu mať rôznu veľkosť a najčastejšie sa vyskytujú u dievčat pred pubertou a u mladých žien.

Funkčné cysty

Predstavujú atypické, cysticky zväčšené neprasknuté folikuly vo vaječníku.

Tieto zmeny môžu vznikať kvôli normálnym zmenám na vaječníku, podmienené vlastnými hormónmi alebo narušením hormonálnych regulačných centier, prípadne ako vedľajší účinok hormonálnej liečby. Takmer vždy sa vyskytujú len u pohlavne zrelej ženy.

Patria medzi ne:

Folikulárna cysta – vzniká najčastejšie pri chronickom, opakovanom, dlhodobom zápale, rastúci tzv. Graafov folikul (obsahujúci vajíčko) nemôže prasknúť, resp. dostať sa do povrchu vaječníka, tlakom vo vnútri folikulu sa zvyšuje sekrécia vo folikule, zaniká výstelka a vytvára sa tenkostenná cystická dutina, ktorá môže spontánne prasknúť často pri gynekologickom vyšetrení. Môže byť estrogénne aktívna (spôsobiť krvácanie, zapríčinené hyperpláziou endometria), väčšinou sa spontánne vstrebe. Vyskytuje sa najmä u mladých, menštruujúcich žien.

Cysty žltého telieska – predstavujú cysticky zmenené žlté teliesko, ktoré vzniká zo zvyškov prasknutého tzv. Graafovho folikulu, po vstrebaní krvného výronu pri ovulácii, produkuje estrogén (ženský pohlavný hormón) a hormón žltého telieska – progesterón.

Luteínová cysta– vzniká zo žltého telieska, premenou neprasknutého žltého telieska, je jednokomorová, vyplnená žltkastou tekutinou, prejavuje sa vynechaním menštruácie a príznakmi falošnej tehotnosti. Vyskytuje sa na obidvoch vaječníkoch naraz a má tendenciu spontánne sa vstrebať.

Tékoluteínová cysta – je jednokomorová cysta vyplnená bledožltou tekutinou, **vzniká bez predchádzajúcej ovulácie,**v dôsledku zvýšenej stimulácie vaječníka tvorbou choriogonadotropínu HCG. Často spontánne vymizne, niekedy dosahuje rozmer až do 10 cm, pri poklese HCG sa rýchlo vstrebáva.

Endometriózna cysta – tzv. čokoládová cysta, podľa farby obsahu cysty, vzniká v miestach endometriálneho tkaniva vo vaječníku (endometrióza – ložiská sliznice maternice mimo jej normálnej lokalizácie, napr. vo vaječníku, vajcovode, močovom mechúry, čreve...)

Lolycystické vaječníky (PCO syndróm) – obidva vaječníky sú zväčšené, cystického pohmatu, s pevným puzdrom, preto zrelý folikul nemôže prasknúť, najčastejšie pri chronickom zápale, hormonálnej poruche. Vyskytuje sa v puberte, prechode, pri náleze uzlov (myómov) na maternici. Klinicky sa prejavuje nadmernou tvorbou estrogénu, výsledkom čoho je zvýšená sliznica maternice (hyperplázia endometria), nemožnosť ovulácie, menštruačné cykly bez ovulácie s krvácaním, neplodnosť.

Príznaky cysty na vaječníku

  • tupé neurčité bolesti, resp. pobolievanie v podbrušku
  • zväčšovanie brucha pri cystách väčších rozmerov
  • prudké až kolikovité bolesti pri komplikáciách (prasknutie cysty, torzia – otočenie cysty, pričom dochádza k porušeniu cievneho zásobenia vaječníka, krvácanie do brušnej dutiny), príznaky tzv. náhlej brušnej príhody s vracaním a pocitom na vracanie
  • Pri hormonálne aktívnych cystách, pri ktorých sa tvorí v cyste nadmerné množstvo ženských pohlavných hormónov (estrogény, gestagény), môžu spôsobiť abnormálne krvácanie z maternice, nepravidelnú menštruáciu, vynechanie menštruácie, príznaky falošnej tehotnosti.
  • bolesť pri pohlavnom styku

Diagnostika cysty na vaječníku

Cysta na vaječníku sa najčastejšie zisťuje náhodne pri preventívnych vyšetreniach v gynekologických ambulanciách. Pri vaginálnom vyšetrení a pohmatom cez prednú brušnú stenu možno odhaliť väčšinou cystické útvary v oblasti vaječníkov až väčších rozmerov.

Preto sa vyšetrenie dopĺňa ultrazvukovým vyšetrením, ktoré určí presnú veľkosť cystických štruktúr. Pri pozitívnom ultrazvukom náleze medzi ďalšie vyšetrovacie postupy patrí odber krvi.

Pri hormonálne aktívnych cystách, pri ktorých sa v cyste tvoria pohlavné ženské hormóny, môžeme pri odbere krvi zistiť ich zvýšenú hladinu.

Na vylúčenie iných patologických štruktúr slúži hodnota najčastejšieho nádorového ukazovateľa, a to CA-125. Jeho zvýšená hodnota však nemusí predstavovať riziko zhubného nádoru, pretože zvýšená hodnota sa môže objaviť aj pri ochoreniach, ako je endometrióza, pri zápale vaječníka, uzloch na maternici a iných nezhubných nádoroch vaječníka.

Pri cystických štruktúrach veľkých rozmerov aj pri cystách spôsobujúcich klinické príznaky, sa pristupuje k operačnému výkonu, ktorým je laparoskopia.

Pri tomto operačnom postupe sa prezrie oblasť malej panvy pomocou kamery – laparoskopu, ktorá sa zavádza cez prednú brušnú stenu, a obraz možno sledovať na monitore.

Laparoskopia sa robí z diagnostických dôvodov, na presné stanovenie diagnózy ochorenia a podľa nálezu sa operačne rieši, najčastejšie odstránením cysty s časťou vaječníka, alebo odstránením celého vaječníka.

Prevencia cysty na vaječníku

Dermoidálne cysty sú vrodené vývojové odchýlky, preto nepodliehajú žiadnej prevencii. Pri endometriálnych cystách je hormonálna liečba liečbou a prevenciou zároveň, predchádza sa rozširovaniu choroby a spomaľuje sa jej postup.

Funkčné cysty sú pod vplyvom telu vlastných pohlavných hormónov, väčšina z nich má však tendenciu spontánne vymiznúť, preto podávanie hormónov v zmysle prevencie pred cystami nemá zmysel a nie je ani potrebné.

Liečba cysty na vaječníku

Liečba cysty na vaječníku závisí od toho, o aký typ ide. Väčšinou si nevyžadujú liečbu pre spontánne vymiznutie cysty, závisí to však aj od veľkosti cysty, prípadne od komplikácií a klinických príznakov, ktoré môžu spôsobovať.

Funkčné cysty si väčšinou nevyžadujú liečbu, lebo často vymiznú spontánne a ťažkosti spôsobujú až od istej veľkosti, najčastejšie pristupujeme k operačnej liečba s odstránením cysty, prípadne celého vaječníka laparoskopiou alebo laparotómiou (otvorenie brušnej dutiny) pri nálezoch veľkých rozmerov, ktoré nemožno odstrániť laparoskopiou.

Polycystické vaječníky v rámci PCO sa liečia hormonálne, prípadne čiastočným operatívnym odstránením. Pri náleze endometriózy pri laparoskopii sa pristupuje k hormonálnej liečbe (trvajúcej minimálne 6 mesiacov) a následne tzv. second look laparoskopiou, pri ktorej sa ukáže efekt liečby.

Plánovanie liečby je individuálne, závisí od veku pacientky, obrazu ťažkostí, rozsahu ochorenia alebo od prípadnej túžby po dieťati, keďže jedným z príznakom je aj neplodnosť.

Dermoidálne cysty sa odstraňujú operatívne. Pri náleze cystických štruktúr u žien po 40. roku a v prechode, sa na vylúčenie rakoviny vaječníka pristupuje k operačnej liečbe. Každá cystická štruktúra sa odosiela na histologické vyšetrenie a podľa nálezu sa plánuje ďalší postup.

Súvisiace ochorenia

Podobný klinický obraz môžu vyvolávať zápaly vaječníka, pravé nezhubné i zhubné nádory vaječníka, vrodená odchýlka obličiek, tzv. dystopia obličky, pri uložení obličky mimo svojho normálneho uloženia.

Ďalej Crohnova choroba, postihujúca hrubé črevo, sa môže klinicky prejavovať ako cystické štruktúry na vaječníkoch.

Odborný článok s redakčnou úpravou.


Prečítajte si aj tento článok:

Činnosť a funkcia žliaz endokrinnej sústavy

Eldi

Dobrý deň.Mne asi pred dvoma týždňami zistili cystu na ľavom vaječníku.Kedže uz 2,5 roka mám zavedené vnútromaternicové tekiesko bojím sa či náhodou niesom tehotna skoro mesiac nemám menštruáciu. Dr.mi pichol injekciu aby som mala menštruáciu a je tomu už 6dní po pichnutí a nič. Dal mi liek Wobenzyn. Ale cítim stále únavu...a bojím sa či niesom tehotná,kedže som počula že aj cez teliesko ženy otehotneli. Ďakujem.

glomp

Dobrý deň, lekár mi zistil cysty na oboch vaječníkoch a teraz užívam Megaenzímy na predpokladané zmiznutie tých cýst.Z odberov mi zistil, že mám zvýšené markery a trvá na oprácii. Pred ôsmymy rokmi bola odstránená maternica. Môžem mať nábeh na rakovinu?Ďakujem