Sú hrčky nebezpečné?

Pre prevenciu viacerých druhov rakoviny je včasné objavenie "hrčky" dôležitým pozitívnym krokom. Pri mnohých druhoch rakoviny, ako sú napríklad rakovina prsníka, konečníka, lymfatických uzlín, semenníkov atd. môže včasné objavenie útvaru, ktorému ľudovo hovoríme hrčka, viesť k úspešnej liečbe rakoviny.

Hrčky Zdroj foto: Shutterstock.com

Zhrubnuté útvary

Na druhej strane zhrubnuté útvary na ľudskom tele v miestach, kde sa fyziologicky nemajú nachádzať, môžu spôsobiť po ich zistení nepotrebnú paniku. Je ťažké zabrániť strachu pri všetkých informáciách, ktoré doliehajú a pri skúsenostiach, o ktorých sa dopočujeme pri zistení a odstránení, respektíve neodstránení hrčky.

Najskôr pri objavení hrčky sa zastavme, prehmatajme útvar a kontaktujme všeobecného lekára. Samo liečenie nie je najvhodnejšia forma, mnohé hrčky, pokiaľ si ich nechceme ponechať, v konečnom dôsledku potrebujú zásah chirurga.

Lipóm

Veľmi časté hrčky sú „ lipómy “ – nezhubné nádory. Tento benígny - nezhubný nádor vzniká z bieleho tukového tkaniva. Existuje nádor vznikajúci z hnedého tukového tkaniva a nazýva sa hibernom. Lipóm je tvorený tukovými bunkami, spôsobuje rôzne veľké vyklenutia a nachádza sa najčastejšie v podkoží ramien, chrbta, hlavy alebo končatín.

Lokalizácia lipómov v priebehu nervových ciest môže spôsobovať zdravotné problémy tým, že tlačí na určité miesta a pri raste môže byť príčinou nepríjemných pocitov ako sú napríklad brnenie v končatinách, alebo znížená pohyblivosť končatiny. Pokiaľ vyvinieme na lipóm tlak, tak lipóm býva pohyblivý voči podkladu aj voči koži na povrchu.

Na rozdiel od bežného lipómu, ktorý nie je bolestivý, existuje aj jeden podtyp angiolipom – tukový nádor bohato zásobený cievami, ktorý je bolestivý.

Prečo vznikajú lipómy? Dôvody sú nejasné, vedecké štúdie pojednávali o vplyve genetickom, výživovom, či mechanickom. Niektorí odborníci publikovali, že lipómy sa vyskytujú častejšie u obéznych ľudí a sú častejšie u mužov, štyridsať až šesťdesiatročných.


Prečítajte si aj:

Ako zistiť či máme rakovinu?

Liečba

Lipóm sa neodstráni prostriedkami ako sú rôzne lokálne lieky ani diétami. Keď sa lipómy vyskytujú vo vlasovej časti hlavy alebo na inom exponovanom mieste, kde môžu zavadzať a spôsobovať nepríjemné pocity a esteticky znepokojujúce odchýlky, potom je vhodné  ich operatívne odstránenie. Zákrok nie je zložitý, robieva sa v lokálnom umŕtvení a spočíva v narezaní kože nad lipómom, vybratím samotného tukového útvaru. Po zašití kože je zotavovanie  pomerne rýchle.

Hemoroid

Ďalšie často vyskytujúce sa hrčky, ktoré majú byť konzultované s lekárom, ale neznamenajú rakovinu sú útvary – cievne pletence- hemoroidy. Názov hemoroid  pochádza z gréčtiny haimorrhoides, heima - krv a rhein - tiecť . Hemoroidmi – cievnymi hrčkami v oblasti konečníka, trpí každý druhý človek . Pokiaľ hemoroidy chceme jednoducho opísať ide o kŕčové žily v oblasti análneho otvoru.

Zlatá žila je pomerne známy názov pre ochorenie častejšie u ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie. Hemoroidy či zlatú žilu poznajú aj ženy po pôrode, keď dochádza ku zvýšenej záťaži zvierača konečníka. Na zvýšený výskyt týchto problémov aj u mladých ľudí sa podpisuje nezdravý životný štýl zahrňujúci fajčenie, málo pohybu, nevhodné zloženie stravy ,nedostatok vlákniny a vitamínov a tiež dedičnosť a infekcie konečníka.

Rozdelenie hemoroidov je nasledovné podľa toho, kde sa vyskytujú:
Vnútorné hemoroidy – vyskytujú sa na začiatku análneho kanála.
Vonkajšie hemoroidy - vznikajú okolo análneho kanála.

Poznáme 4 štádia ochorenia a síce:

  • žilový pletenec je rozšírený, ale pacient nemá závažné problémy
  • rozšírený žilový pletenec sa vysúva do análneho kanála, ale vracia sa na pôvodné miesto spontánne
  • hemoroidy vychádzajú von z konečníka, ale dajú sa manuálne zastrčiť späť
  • hemoroidy stále vyčnievajú von, nedajú sa zasunúť späť a spôsobujú závažné problémy, prejavujú sa svrbením, pálením, krvácaním a bolesťou

Liečenie hemoroidov má dlhodobú históriu. Už v starovekom Egypte mali faraóni špeciálneho „lekára“, ktorý riešil ich problémy s konečníkom. V tej  dobe sa používal už aj klystír. Toto ochorenie a jeho prognóza je podobná ako s mnohé  iné choroby – prevencia je najlepšou cestou.

Ako nezískať hemoroidy?

Začneme od hygieny - umývanie konečníka po každej stolici vlažnou vodou, prejdeme na príjem zdravej stravy bohatej na vlákninu, ktorá podporuje aj zdravé vyprázdňovanie organizmu. Príjem tekutín je tiež podstatný - odporúčané množstvo je 1,5 až 2,5 litra vody denne. Odborníci odporúčajú aj špeciálne cvičenia, pri ktorých sa posilnia svaly okolo análneho otvoru.

Liečba

Lieky ako sú krémy, čipky, gély, tabletky, sirupy sú dostať aj bez lekárskeho receptu v lekárňach. Keď je ochorenie v počiatočnom štádiu, môžu veľmi účinne pomáhať. Pokiaľ je ochorenie už obťažujúce, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Niektoré formy riešenia problému s hemoroidmi riešia lekári inframetódou - pri ktorej sa používa lúč infrasvetla.

Tento preruší cievnu zásobu hemoroidu a hrčka môže skoro odumrieť. Kryoterapiou sa zmrazí cieva. Barronova metóda používa gumový krúžok k priškrteniu hemoroidu, čo zabráni vyživovaniu hemoroidu a ten do týždňa odumrie. Sklerotizácia je ak lekár pridá do postihnutého miesta injekčne špeciálnu látku a dôjde k narušeniu steny žily. Longova metóda spočíva v odstránení poškodeného tkaniva a následne k zošitiu pomocou nástroja staplera. Vo všetkých prípadoch ide o prerušenie cievneho vyživovania hemoroidu.

Nezhubné hrčky v prsníku

Vysoký výskyt hrčiek zisťujú hlavne ženy (no môžu ich u seba  objaviť aj  muži)  v oblasti  prsníkov.  V tomto článku sa venujeme nie rakovine prsníka, ale možnostiam, keď hrčka neznamená rakovinu. Takýmito hrčkami sú neškodné cysty - hrčky vyplnené tekutinou, inokedy môže zasa ísť napríklad o tukovú guľôčku. Nezhubné „hrčky“,  ak sú malé, sa často len sledujú či sa nemenia alebo nerastú.

Pokiaľ dôjde k nejakej zmene a hrčka začína rásť, lekári pristúpia k ich odstráneniu. Benígne – nezhubné hrčky nevrastajú do okolitého tkaniva a netvoria metastázy (nešíria sa ďalej do celého tela). Ak sa takýto útvar odstráni, často sa nádor sa už opäť nevytvorí. Ak sa u ženy v prsníku objaví podozrivá hrčka, lekár zvyčajne navrhne biopsiou.Odoberie sa vzorka „hrčky“ a urobí sa rozbor tkaniva. Týmto sa rozlíši o aký typ nádoru ide a podľa toho sa stanoví odborný postup.

Liečba

Pri nezhubnej cyste najčastejší postup je sledovanie stavu hrčky. Je však aj možné chirurgické odstránenie hoci aj nezhubnej cysty. Pre každého je dôležité vedieť či sa rakovina prsníka niekedy v jeho rodine vyskytla. V každom prípade nemali by sme zanedbávať prevenciu – okrem samovyšetrovania prsníkov, a ak lekár odporučí aj mamografiu prsníkov.

Zdurenie lymfatických uzlím

Mnoho ľudí malo v živote niekedy zdurené rôzne miesta, išlo o zväčšenú uzlinu, ktorá bola reakciou organizmu na určité iné ochorenie, najčastejšie zápaly. Zväčšené lymfatické uzliny sú väčšinou mäkšie, na pohmat bolestivé ich veľkosť je  cca do 2 cm. Výskyt je  častý v oblasti krku, pod sánkou, za uhlom sánky, tesne pod a za ušnicou.

U veľmi štíhlych žien sa zvykne objaviť v oblasti slabín nezhubné zväčšenie uzlín v tvare fazuľky, dôležité aj v tomto prípade je navštíviť lekára. Podobne sa zväčšenými uzlinami prejavuje aj  detská choroba - zápal príušnej žľazy – mums a iné problémy súvisiace s chorobami zubov. Nejde teda o zhubné ochorenie - lymfóm. Pri každom náleze, ak hrčky a zdureniny pretrvávajú, poprípade pozorujeme pridružené nálezy, ako sú ďalšie hrčky, bolesti, opuchnutia končatín na strane, kde sme zistili zdureninu bezodkladne kontaktujeme ohľadom týchto nálezov lekára.

Liečba

Po odznení ochorenia, ktorého príznakom boli zväčšené lymfatické uzliny, zdureniny zvyčajne zmiznú.

UPOZORNENIE:

Rôzne podkožné hrčky a zdureniny môžu signalizovať aj riziko rakoviny. Existujú lymfómy (zdurenia lymfatických uzlín) a objavujú sa v rôznych častiach tela. Lymfómy sú rôznej veľkosti. Našu pozornosť by mali na seba upriamiť nebolestivé zväčšené lymfatické uzliny, väčšie ako 1,5-2 cm, pohmatom zistiteľné zhluky uzlín alebo hmatateľná lymfatická uzlina v podpazuší. Zhubné ochorenie lymfatického systému je typické zväčšením uzlín tuhej konzistencie. Zväčšené uzliny sú na pohmat väčšinou nebolestivé. Majú rôznu veľkosť a často ich býva viac pri sebe.

V každom prípade platí, ak objavíme nejakú hrčku na tele, mali by sme kontaktovať lekára. Úspech rozoznania či ide o nezhubnú hrčku alebo nebezpečnú rakovinu závisí od správnej diagnostiky útvaru a následnej účinnej a včasnej liečby.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zistiť či máme rakovinu?

Erika Balcová

Dobrý večer.Ja by som sa chcela spýtat,alebo skôr poradiť.Môj problem spočíva vtom že na zapästi mám hrčku,ktorá je bolestiva a brani v pohybe,kedže nieje taka velka tak už davnejšie mi pychali zapalovku a ked som mala ešte väčšie bolesti bola som na pohotovosti a povedali mi že mam ist na chirurgiu a že mi to vytiahnu,je to potrebne ked nieje taka velka,alebo ako mam postupovat a zmiernit.Vopred dakujem.