Choroby nechtov

Rôzne poškodenia nechtov, zmeny ich tvaru, konzistencie a farby môžu nastať následkom najrozličnejších vonkajších a vnútorných príčin v organizme. Niekedy sú prejavom miestneho ochorenia nechtov, inokedy bývajú sprievodným alebo následným znakom rôznych vážnych ochorení.

Napriek tomu, že nechty z kožného lôžka vyrastajú, v mnohom sa od ochorení kože odlišujú. Charakteristické znaky a symptómy si vyžadujú tiež odlišné liečebné postupy.

Nechty na prstoch rúk i nôh majú svoj účel – chránia konce prstov. Vyrastajú z nechtového lôžka a tvorí ich niekoľko vrstiev pevného proteínu keratínu, ktorý je tiež súčasťou kože a vlasov.

Ako nechty vyzerajú, nie je len estetická záležitosť. Vzhľad a sfarbenie nechtov súvisí aj s celkovým zdravím organizmu. Zdravé nechty sú zvyčajne hladké a konzistentné, na prvý pohľad farby svetloružovej.

Príčiny vzniku chorôb nechtov

Kongenitálne, vrodené poruchy nechtov

Dedičnosť má tiež svoj podiel na niektorých poruchách nechtov, ako napr. pri anochii, keď úplne chýba jeden alebo viacero nechtov alebo pri zhrubnutiach nechtov (pachyonychia congenita).

Kongenitálne sa vyskytujú i rôzne dysonychie (hypoplasia congenita totalis, leukonychia, koilonychia, onycholysis, hippokratovské nechty a pod.).

Poruchy nechtov, získané počas života

Celkový zdravotný stav organizmu sa prejavuje i na nechtovch rúk a nôh. Pokiaľ jedinec nezískal dedičné ochorenie nechtov, zvyčajne rôzne zmeny na nechtoch odrážajú momentálny zdravotný stav človeka.

Zmeny na nechtov môžu signalizovať ochorenia srdcovocievne, pľúcne a iné, alebo prezrádzajú pôsobenie rôznych miestnych fyzikálnych (tlak, trenie, tesnosť topánok atď.) či chemických vplyvov (saponáty, chemikálie, vlhkosť atď.) v minulosti, ktorými boli vystavené nechty na rukách a nohách.

Základné delenie vybraných poškodení nechtov získané počas života

Choroby nechtovej platničky

Ochorenia neznámeho pôvodu a príčiny a ich deformácie sa označujú spoločným názvom onychóza.

Onycholysis
Patrí medzi najčastejšie poruchy rastu nechtov. Onycholýza je odlúčenie nechtu od nechtového lôžka, rovnako v horizontálnej, ako vertikálnej rovine, buď čiastočné – postihne iba voľný okraj nechtu (onycholysis partialis seu semilunaris), alebo úplné (onychomadesis, onycholysis totalis).

Najčastejšou príčinou sú kožné ochorenia, ako psoriáza alebo dermatitída, ale môžu ňou byť aj ochorenia štítnej žľazy, nedostatočná cirkulácia krvi na periférii končatín, prstov alebo infekcie.

Ďalším z dôvodov môže byť i dlhodobé pôsobenie vody, opakované drobné poranenia, účinok rôznorodých detergentov a iných chemikálií. Často sa vyskytuje u práčok, ako následok mechanického poškodenia i účinku teplých lúhových roztokov.

Toto ochorenie nechtov môže byť i doprovodným úkazom pri rôznych iných ochoreniach - plesňové ochorenia nechtov, psoriáza nechtov, ekzém, lichen planus atď.

Dystrofie nechtov sú obyčajne čiastkovým prejavom rôznych celkových ochorení, ohraničených poškodení nervov a ciev alebo vznikajú z nezistiteľných príčin. Nechty sú rozštiepené, poprehýbané.

Onychogryfóza
Je to štiepenie nechtov pozdĺž nechtovej platničky, jej narušenie plytkými brázdami. Necht je krehký a láme sa, často je onychoschisis.

Pod ochorenie sa podpisuje pôsobenie rôznych chemických látok i odlakovačov, poruchy výživy, nedostatok vitamínu A, B a železa.


Prečítajte si aj: 5 tipov na lámavé nechty


Onycholýza
Poškodenie nechta, keď štiepenie nechta je lamelózne a paralelné s povrchom nechta. Príčina je neznáma, predpokladá sa škodlivý vplyv chemikálií, opakovaných poranení nechtov (napr. hra na husľový nástroj) a vysušení nechtov (pri častom umývaní rúk).

Dystrophia mediana canaliformis
Táto osobitná forma dystrofie je charakterizovaná rozprasknutým hrebeňovitým vyvýšením, ktoré sa tiahne pozdĺž celej osi nechta.

Beauove čiary
Beauova nechtová ryha vzniká pri krátkodobom poškodení tvorby nechta v matrixe ako následok niektorých ochorení, ako napr. horúčkové ochorenie (typhus, scarlatina) alebo v dôsledku lokálneho poškodenia (prechodná infekcia, poranenie) alebo môžu byť spôsobené stresom.

Je to úzka priečna ryha, ktorá prebieha cez celú šírku ináč neporušeného nechta.

Ak je takýchto rýh viac, vytvorí sa na nechte ryhovanie typu pieskových vĺn, typické pre chronické alebo intermitentné celkové (syfilis) alebo lokálne (kandidóza alebo pyokoková paronychia) infekcie.

Dočasne sa môže zastaviť rast nechtov. U dojčiat sa po 5. týždni zjavuje fyziologická oblúkovitá čiara (Shick), ktorá 90. deň dosahuje voľný okraj nechta.

Onychauxis
Zhrubnutie nechtov bez akýchkoľvek príčin.

Onychogryphosis
Onychogryfóza, známejšia pod zľudoveným názvom baraní roh, je charakteristická zakrivením a zhrubnutím nechtu, ktorý na jednej strane rastie rýchlejšie ako na druhej, mení farbu a typické je tiež jeho rohovatenie a zvrásnenie.

Takto postihnutý necht je zvyčajne dôsledok zranenia nechtovej platničky alebo čiastočne aj dedičnosti. Ťažko sa strihá, čo problémy ešte viac zhoršuje.

Táto deformácia sa vyskytuje najmä na nohách u starších ľudí. Poškodenie nechtov spôsobuje tlak tesnej obuvi, ortopedické chyby nôh, cievne ochorenia dolných končatín a pod.

Hyperkeratosis et parakeratosis subungualis
Je pod voľným okrajom nechta dobre viditeľné zrnité zrohovatenie, ktoré môže nadvihnúť doštičku nechta. Vyskytuje sa súčasne pri plesňových ochoreniach, psoriáze, chronickom ekzéme a iných dermatózach.

Koilonychia
Osobitou formou deformácie nechtov je lyžičkovité preliačenie nechtov v centrálnej časti. Vzniká zhrubnutím lôžka nechta v okrajových častiach, prípadne stenčením nechta v centre.

Nechty sú v určitých miestach sploštené a inde vypuklé, hrboľaté, na koncoch sú krehké a lámu sa. Deformácia tvaru nechtov je najmä na rukách a postihuje nechty viacerých prstov.

Vzniká ako dôsledok nedostatočnej suplementácie (dodania v potrave) železom, ale i pri dlhodobom pôsobení chemikálií a vody, najmä u osôb, ktoré pracujú s lúhovými roztokmi, pri opakovaných traumách nechtov a u anemikov.


Tip na článok: 4 tipy pre posilnenie nechtov


Platonychia
Ide o vrodené alebo získané sploštenie nechtov. Pri tejto deformite je necht úplne plochý. Ide zrejme o prechodný stav. Vyvolávať ju môžu choroby štítnej žľazy, chronické poranenia.

Hapalonychia
Zmäknutia a lámavosť nechtov z neznámych príčin alebo dlhodobým a výrazným pôsobením zmäkčujúcich substancií. Zvykne byť spojené s vypadávaním vlasov.

Onychophagia
Ide o osobitú formu poškodenia nechtov, keď ohlodávaním nechtov vzniká strata substancie ich voľného konca. Vyskytuje sa u nervóznych ľudí.

Onychodystrofia je špecifická deformita nechtu zahŕňajúca tiež zmeny v sfarbení. Necht je zhrubnutý alebo veľmi tenký, bez lesku. Vyskytuje sa pri ekzéme a plesňových ochoreniach končatín, pri psoriáze.

K tomuto poškodeniu môžeme zaradiť i Beauove – Reilove ryhy, ktoré sa prejavujú ako transverzálne prehĺbeniny v nechtovej platničke. Vznikajú následkom spomalenia rastu nechtov pri niektorých závažných ochoreniach i pri onkologickej liečbe.

Po ústupe problému pokračuje rast zdravej platničky a ryha odrastá smerom k hornému okraju nechtu.


Prečítajte si tiež:

Čo prezradia nechty o našom zdraví?

Farebné zmeny nechtovej platničky

Leuconychia
Úplne neškodné sú takzvané biele nechty (z gréckeho leuko – biele). Charakteristické sú ohraničené drobné biele bodky, ktoré vyzerajú ako drobné kvietky, preto sa niekedy hovorí, že nechty kvitnú.

Toto poškodenie sa odborne volá leuconychia punctata. Medzi laickou verejnosťou sa zvykli pripisovať nedostatku vitamínov či kalcia, skutočnosť je však oveľa prozaickejšia: vznikajú následkom drobných poranení počas rastu nechtov, častejšie na rukách ako nohách.

Na nechte môžeme pozorovať i pozdĺžne pásy (leuconychia striata) alebo celé jeho biele sfarbenie (leuconychia totalis). Príčina bieleho sfarbenianie je známa, i keď sa predpokladá istá úloha mikropoškodení, možno i prieniku vzduchu medzi bunky, tvoriace necht (korneocyty).

Meesove líniepriečne pásy na nechtoch, vznikajú pri ochoreniach srdca a obličiek, pri zápaloch pľúc a intoxikáciách arzénom.
Muehrckeho pásy prebiehajú dvojmo naprieč nechtom. Dávajú sa do súvisu s nedostatkom albumínu (hypoalbuminémiou).

Half and half nail
Táto farebná zmena na nechtoch sa vyskytuje pri chronických ochoreniach obličiek. Dolná časť nechtu má sfarbenie normálne alebo biele, horná, odrastajúca časť je sfarbená do hneda.

Syndróm žltého nechtu
Pri ochoreniach pľúc i u HIV pozitívnych osôb zvykne byť sfarbenie nechtov do žltozelena. Platničky sú zhrubnuté, viac vyklenuté. Rast nechtov je spomalený alebo nechty nerastú. Častá je onycholýza.

Terryho nechty
Pri cirhóze pečene môžeme pozorovať sfarbenie časti nechtov do biela. Melanocytový névus alebo malígny melanóm môžu presvitať ako škvrny alebo pásy hnedej farby.

Melanóm – kožný tumor sa vytvorí pod nechtom. Typická je dlhodobo tmavnúca škvrna, ktorá neodrastá spolu s nechtom, na rozdiel od hematómu, ktorý s nechtom odrastá.

Prítomnosť niektorých plesní v nechte spôsobujú zelenočierne až hnedočierne sfarbenie. Krvácanie pod nechtom a následná „modrina“ presvitá pod nechtom ako tmavočervená alebo čierna škvrna.


Prečítajte si tiež: Ricínový olej spevní nechty


Choroby paronychiálneho tkaniva

Paronychia

Je to bakteriálna alebo plesňová infekcia v mieste, kde sa necht dotýka kože. Predispozičnými faktormi môžu byť drobné poranenia, manikúra, dlhodobý kontak rúk s vodou a pod.

Poškodené tkanivo je červené, opuchnuté, bolestivé. Ak naň zatlačíme, zvyčajne sa spod neho vylúči hnis.

Unguis incarnatus

Zarastený necht je bolestivé, často so zápalom a hnisaním, spojené zarastanie rohov nechta do okrajových kožných valov na palcoch nôh, málokedy na rukách.

Poukazuje to aj na jeden z primárnych vyvolávajúcich faktorov, a tým je tlak najčastejšie na vybočený palec na nohe v priveľmi tesnej topánke, ale môže to byť i úraz a nevhodné zastrihnutie nechtov.

V takom prípade necht z jednej alebo oboch strán vrastá do nechtového lôžka, čo spôsobuje zápal a nezriedka aj infekciu a následne bolesť pri chôdzi.

Zvyčajne pomáha, ak sa nechty strihajú zarovno a ako prevencia sa medzi necht a kožu vloží kúsok v antiseptickom prípravku namočenej vaty alebo dentálnej nite, čo zabráni zarastaniu nechta.

V niektorých vyhranených prípadoch je nutný až chirurgický zásah. Ak má pacient diabetes, problémy s nedostatočnou cirkuláciou krvi alebo nervové poškodenie na nohe a zarastajúci necht sa zapáli, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc.

Zmeny tvaru a farby nechtov nadväzujúcich na podávanie liekov a vnútorné choroby

Zmeny tvaru

Niektoré vnútorné ochorenia ako napr. ochorenia kardiovaskulárne a pľúcne spôsobujú – tvar vypuklého hodinového sklíčka na hippokratovských prstoch.

Farebné zmeny

Vnútorné podávanie liekov pri určitých ochoreniach môže spôsobiť niektoré farebné zmeny na nechtoch.

Tetracyklíny a 8-metoxipsoralén spôsobujú žlté až hnedé zafarbenie (onycholýzu), chemoterapeutiká sfarbenie biele, žlté, hnedé i čierne.

Zarastajúci necht (paronychia) či jeho stenčenie zapríčiňujú retinoidy.

Pozdĺžne pigmentové pásiky môže spôsobiť Azidotymidín.

Dyskolorácia nechtov je zapríčinená antimalarikami, zlúčeninami ortuti alebo zlata a fenolftaleínom.

Vonkajšia aplikácia liečiv a ďalšie ochorenia môžu zapríčiniť rôzne farebné zmeny na nechtoch. Hnedasté zafarbenie nechtov je pri vonkajšej aplikácii hypermangánu, argentnitrátu či pri Addisonovej chorobe.
Modrasté sfarbenie nechtov vzniká pri argyróze, kardiálnej insuficiencii alebo methemoglobinémii.

Iné choroby nechtov

Onychia

Je zápalové ochorenie okraja nechtového lôžka (tkaniva obopínajúceho nechtovú platničku). Je dôsledkom infekcie mikroskopickými patogénmi, napríklad cez drobné poranenia.

Onychomykóza

Medzi najčastejšie ochorenia nechtov patria práve plesňové ochorenia. Spôsobujú ich plesne, ktoré sa usídlili pod nechtovou platničkou. Zvyčajne im predchádza plesňové ochorenie kože, pretože ich spôsobujú rovnaké mikroorganizmy.

Pleseň sa spočiatku môže prejavovať veľmi nenápadne, farebnými zmenami na jednom nechte; napadnutie takouto infekciou však postupne zasahuje všetky prsty, najčastejšie na nohách. Nechty sa zmenia farebne, lámu sa, drobia a hrubnú. Vo vlhku a teple sa infekcii zvyčajne dobre darí.

Ochorenie sa lieči pomerne zdĺhavo antimykotikami, ak je postihnutý len jeden necht lokálne clotrimazolom, pri rozsiahlejšom postihnutí aj perorálnou medikáciou.

Zaujímavé výsledky prednedávnom zverejnila Univerzita v Rochestery. Pri aplikácii čajovníkového oleja dvakrát denne sa dosiahli porovnateľné účinky ako liečbou clotrimazolom.

Subunguálny hematóm
Modrina pod nechtom sa môže vytvoriť ako následok akútneho poranenia alebo po opakovaných drobných traumách napríklad počas behu v malých topánkach. Akútny subunguálny hematóm býva zvyčajne veľmi bolestivý.

Abnormálne zmeny

Systémové vnútorné ochorenia a nedostatky vo výžive často vedú k rôznym zmenám vzhľadu, či abnormalitám v raste nechtov. Rovnako ako ochorenia kože aj zmeny viditeľné na nechtoch nám môžu o celkovom zdraví veľa napovedať.

Nechtové abnormality najčastejšie súvisia so zmenou tvaru, farby, hrúbky nechtu na ruke či nohe. Lámavé nechty niekedy nemusia mať nijakú zjavnú príčinu, je to totiž normálna súčasť starnutia.

Na druhej strane často sprevádzajú ochorenia štítnej žľazy či obličiek. Štiepenie nechtov na ich konci je zasa typické pre niektoré kožné ochorenia ako psoriáza, súčasne to však môže znamenať napríklad nedostatok vitamínu C či kyseliny listovej.

Nechty krútiace sa na konci prstov bývajú prejavom nedostatku kyslíka pri pľúcnych či srdcových ochoreniach. Pokiaľ ide o zmenu farby nechtov, žlté sfarbenie sprevádza napríklad chronickú bronchitídu, diabetes a ochorenia pečene.

Hnedé alebo medené sfarbenie nechtov je typické pre plesňové infekcie, ale vznikne napríklad aj pri otrave meďou.


Tip na článok: Potraviny pre peknú pokožku, vlasy a nechty

Liečba

Postihnutia nechtov, ktoré sa prejavujú infekciou alebo bakteriálnym či mykotickým zápalom si vyžadujú lekársku starostlivosť, rovnako ako aj niektoré druhy bradavíc či tumory v okolí nechtov.

Liečba závisí od príčiny vzniku chorobnej zmeny. Ako sme v článku uviedli, iba málokedy ide o samostatné ochorenia nechtov, vtedy sa zvyčajne liečivo aplikuje priamo na necht alebo sa môže užívať per os, užitím ústami.

Častejšie je situácia taká, že ochorenia nechtov sprevádzajú iné závažné ochorenie v tele pacienta, alebo naopak, ochorenia nechtov vznikajú ako dôsledok iného vážneho ochorenia. V takomto prípade ochorenie nechtov môže samovoľne ustúpiť po vyliečení závažnej choroby.

Choroby nechtov sa zvyčajne liečia podávaním spektra rôznych terapeutických prípravkov – od protiplesňových a antibakteriálnych liečiv cez protizápalové až po terapeutiká so želatínou podporujúce rast nechtov.

Dôležité sú preventívne opatrenia. Ťažšie úrazy nechta obyčajne vyžadujú odstránenie celej doštičky nechta. Ak matrix nebol zničený, necht úplne dorastie za 6 mesiacov.

Diagnóza

Diagnóza sa stanovuje na základe klinického obrazu, pohľadom na poškodený necht a anamnézy, poznania celkového zdravotného stavu pacienta. Môže sa vykonať i vyšetrenie na prítomnosť baktérií a plesní.

Literatúra

  • Buchvald, J., Buchvald, D.: Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 520 s. ISBN 80-89104-03-7.
  • Hegyi, E., Stodola, I., Hegyi, V.: Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.
  • Chmel, L., Rehák, A.: Dermatovenerológia. Martin, Osveta. 1975. 520 s.

Recenzovaný odborný článok.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo prezradia nechty o našom zdraví?