Ochorenia z prechladnutia

Počas chladného počasia je každý človek viac náchylný na rozličné ochorenia - veľmi často sa vyskytuje infekčná nádcha s kašľom a s jemne zvýšenou telesnou teplotou. Takéto infekcie sú vyvolávané širokou škálou respiračných vírusov.

Prechladnutie Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Chladné prostredie ako také priamo nespôsobuje tieto ochorenia, predstavuje určitý primárny nešpecifický faktor, ktorý môže narušiť obranyschopnosť sliznice dýchacích ciest, a tým zvyšuje pravdepodobnosť invázie patogénnymi mikroorganizmami u indisponovaných jedincov. Tak ako chlad, existuje množstvo ďalších nešpecifických faktorov, ktoré určitým spôsobom „otvárajú bránu” rôznym vírusovým a bakteriálnym infekciám.

V chladných mesiacoch roka väčšina populácie dostane nádchu alebo kašeľ, pálenie či škrabanie v krku a má aj subfebrility (telesná teplota od 37,0 do 38,0°C). Takéto ochorenia sú označované ako chrípkovité ochorenia alebo ochorenia z prechladnutia, z anglického označenia „common cold“. Klinické príznaky pripomínajú niektoré z príznakov chrípky, avšak chrípku nie je možné zaradiť medzi ochorenia z prechladnutia. Chrípka má závažný priebeh s vysokou horúčkou, kašľom a častými komplikáciami.

Ochorenia z prechladnutia sú ľahko prenosné vírusové nákazy, ktoré majú práve v chladnom období častejší výskyt. Najčastejšie sa vyskytujúcimi sú rinovírusy a corona vírusy.


Prečítajte si aj:

Aké druhy nádchy poznáme?

Prenos

Zdrojom nákazy je vždy chorý človek. Vzhľadom na početných možných etiologických pôvodcov môže jedinec ochorieť aj viackrát v priebehu roka. Vstupnou bránou nákazy je sliznica nosa, nosohltana a spojiviek.

Väčšina vírusových respiračných nákaz sa prenáša vzduchom drobnými kvapôčkami pri kašli a kýchaní, a tak jednoducho dochádza k nákaze tých, ktorí boli v najbližšom kontakte s chorými.

Infekcie spôsobené rinovírusmi sa rýchlo replikujú v prvých dvoch dňoch ochorenia a vo veľkom množstve sa nachádzajú vo vodnatom sekréte z nosa. Pri fúkaní nosa sa tento sekrét ľahko dostáva na prsty rúk a taktiež sa vo veľkom množstve nachádza vo vlhkých vreckovkách. Pokiaľ sa ruky dôkladne a často neumývajú, potom sa podaním rúk vírusy prenášajú na ruky zdravých, vnímavých jedincov. Potom pri umývaní očí, dotýkaní sa nosa, dochádza k prenosu nákazy.

Inkubačná doba (čas od nakazenia po plné rozvinutie choroby) je veľmi krátka, niekoľko hodín až 3 dni.

Najnáchylnejšie k týmto ochoreniam sú prevažne deti v predškolskom alebo školskom veku vo väčších kolektívoch. Dospelí ľudia prenos nákazy podceňujú, šíria ju ďalej cestou do zamestnania alebo na spolupracovníkov.

Žena s kapesníkom Zdroj foto: Shutterstock.com

Príznaky

Ochorenia vyvolané rinovírusmi a respiračnými corona vírusmi začínajú väčšinou:

  • pobolievaním hlavy, upchatím nosa, svrbením očí, pocitom pálenia v hrdle, zvýšenou únavou

  • Už po niekoľkých hodinách chorý začne kýchať, slzia mu a pália ho oči, z nosa mu vyteká vodnatý sekrét, pretrváva pálenie až škrabanie v krku.

  • Druhý a tretí deň príznaky vrcholia, chorý má prekrvené spojivky, začervenaný nos, hlas je zmenený rinolaliou (porucha zvuku reči pre chorobné zmeny v nosovej a nosohltanovej dutine), zvyknú byť prítomné aj subfebrility. V ďalších dňoch sa sekrécia z nosa mení na hlienovú až hnisavú.

U detí je výskyt kašľa častejší ako u dospelých. Taktiež častejšie a aj dlhšie kašľú fajčiari. Príznaky pozvoľna ustupujú a do týždňa väčšinou dochádza k uzdraveniu. 

Komplikácie – (skôr vzácne) zápal prínosových dutín, u detí sa môže vyskytnúť otitída (zápal stredného ucha).

Diagnostika

Predpokladom správnej diagnostiky lekára je dobre odobratá anamnéza, klinický obraz, laboratórne vyšetrenie krvi. Klinicky nie je možné rozpoznať, ktorý z vírusov je pôvodcom choroby z prechladnutia u daného vyšetrovaného. Vzhľadom na nesmiernu početnosť antigénne rozdielnych pôvodcov chorôb z nachladnutia nie je zatiaľ možná aktívna ochrana očkovaním. 

Liečba

Liečba je symptomatická. U dojčiat, ktoré nie sú schopné vyfúkať si nos, je nutné hlien z nosa odsávať. U detí a dospelých sa priechodnosť nosovej dutiny udržiava nosovými kvapkami s vazokonstrikčným účinkom, proti kašľu nekodeinové antitusiká a expektoranciá, pri horúčkach nad 38°C paracetamol. Antibiotiká nie sú vhodné, sú indikované pri bakteriálnych komplikáciách.

Nádcha Zdroj foto: Shutterstock.com

Prevencia

V prevencii je rozhodujúce zabrániť prenosu nákazy. Pokiaľ ide o rinovírusovú nákazu, je dôležité pravidelné dôkladné umývanie rúk a častá výmena vreckoviek. Chorí s nádchou a kašľom by mali aspoň po dobu najvýraznejších ťažkostí ostať v domácej izolácii.
Imunitu môžeme podporiť vitamínom D (preventívne pôsobenie na zníženie výskytu ochorenia), ktorého najvýznamnejším prirodzeným zdrojom je premena v koži pôsobením UV-B lúčov slnečného žiarenia a taktiež príjmom vitamínu C (pôsobí na skrátenie a zmiernenie závažnosti priebehu ochorenia), ktorého prirodzeným zdrojom sú čerstvé ovocie a zelenina.

Literatúra

  • Principles and practice of infections diseased, Mandell, 2013
  • Prof. MUDr. Jiří Havlík, Interná medicína pro praxi 2006
  • Prof. MUDr. Jiří Havlík, Interná medicína pro praxi, 2003

Nezabudnite si prečítať aj:

Aké druhy nádchy poznáme a ako ju liečiť?