Bolesti pankreasu

Pankreas (podžalúdková žľaza) je druhým najväčším žľazovým orgánom tráviacej sústavy človeka. Tvar pankreasu pripomína ležaté písmeno J a jeho hmotnosť sa pohybuje od 60g do 90g. Je uložený v zadnej časti brušnej dutiny a siaha od dvanástnika až k slezine. Skladá sa z dvoch výrazne odlišných typov buniek, ktoré predurčujú i jeho funkciu.

Bolesti Zdroj foto: Shutterstock.com

Jeden typ buniek je zodpovedný za exokrinnú a druhý typ za endokrinnú činnosť pankreasu.

Exokrinná časť podžalúdkovej žľazy je zodpovedná za produkciu pankreatickej šťavy, ktorá plní svoju úlohu pri trávení potravy s obsahom cukrov, tukov aj bielkovín.

Endokrinná časť žľazy pozostáva z ostrovčekov buniek, tzv. Langerhansových ostrovčekov. Tie produkujú hormóny, ktoré sa vylučujú priamo do krvi. Z nich hlavne inzulín a glukagón významne zasahujú do metabolizmu cukrov v organizme.

Čo je pankreas sa dočítate v článku o anatómii - pankreasu.

Bolesti pankreasu - ako sa prejavujú?

Vo všeobecnosti možno povedať, že bolesti pankreasu spadajú do skupiny bolestí brucha (abdominálne bolesti). Abdominálna bolesť je subjektívny pocit vyvolaný organickým poškodením orgánov brušnej dutiny alebo ich porušenou funkciou. Príznaky ochorenia pankreasu vznikajú následkom zápalového alebo zhubného (malígneho) procesu. V prípade zápalu pankreasu môže isť o jeho akútnu alebo chronickú formu (akútna alebo chronická pankreatitída).

Príznaky jednotlivých ochorení pankreasu majú podobné symptómy a častokrát nie je jednoduché ich navzájom od seba odlíšiť. Zároveň nie sú príznaky špecifické, čo znamená, že sa môžu objaviť aj pri poškodení iných orgánov a nemusia mať priamo súvis s pankreasom.

Akútna pankreatitída

Ide o akútny zápal pankreasu, ktorý môže byť vyvolaný rôznymi činiteľmi. Najčastejšími príčinami býva alkohol, prejedanie sa, žlčníkový kameň (cholecystolitiáza), lieky alebo operácia. Následkom dráždenia exokrinnej časti pankreasu vyššie uvedenými činiteľmi dochádza k uvoľneniu proteolytických enzýmov, ktoré za normálnych okolností plnia svoju funkciu mimo pankreasu. Toto uvoľnenie má za následok poškodenie tkaniva samotnej podžalúdkovej žľazy, vedúce k ťažkému zápalu a až k nekróze pankreasu (odumretiu tkaniva žľazy).

Pacient s akútnou pankreatitídou pociťuje bolesť v oblasti hornej časti brucha a okolo pupka, ktorá častokrát vyžaruje smerom dozadu, ako aj do hrudníka a do dolnej časti brucha. Bolesť býva intenzívnejšia v ležiacej polohe a pacienti nachádzajú úľavu pri sedení s ohnutým trupom. Akútnu pankreatitídu sprevádzajú ďalšie príznaky, ako je nevoľnosť (nauzea), vracanie a napätie v bruchu, spôsobené zápalom pobrušnice (peritonitídou)

Chronická pankreatitída

Je to chronický zápal pankreasu, ktorý sa na rozdiel od akútnej formy vyznačuje progresívnou, postupujúcou fibrózou (zväzivovatením) pankreasu. Fibróza vedie následne k zániku exokrnej aj endokrinnej časti pankreasu a k vzniku nepravidelných rozšírení pankreatických vývodov.

Medzi najčastejšie vyvolávajúce faktory vzniku chronickej pankreatitídy patrí v prvom rade nadmerná konzumácia alkoholu, dlhodobý príjem hyper alebo hypoproteinemickej stravy (strava s príliš zvýšeným alebo zníženým obsahom bielkovín), uzavretie (obštrukcia) pankreatického vývodu (následkom zúženia alebo nádorovou masou), ako aj rôzne vrodené predispozície. Medzi posledné spomenuté patrí napríklad stav so zvýšenou funkciou prištítnych teliesok. Vzhľadom na to, že prištítne telieska regulujú hladinu vápnika v krvi, sa rozlišuje:

  • chronická kalcifikujúca pankreatitída -  vyskytuje sa pri hyperparatyreoidizme- zvýšenej funkcii prištítných teliesok
  • chronická obštrukčná pankreatitída - vyskytuje sa asi desaťkrát častejšie u mužov ako u žien a v 70-80% prípadov ide o chronických alkoholikov.

Pri chronickej pankreatitíde, ktorá je charakterizovaná opakujúcim sa výskytom ťažkostí býva bolesť stála alebo prerušovaná, no často sa môže stať, že chýba úplne. Zvyčajne býva u pacienta prítomná strata hmotnosti a príznaky typické pre malabsorpciu (nedostatočné vstrebávanie živín v čreve). Pri chorobách pankreasu sa vyskytuje u chorého hnačkovitá stolica, často objemná, s matným vzhľadom.


Čítajte viac:

Chronická pankretitída


Nádorové postihnutie pankreasu

Je veľakrát ťažko diagnostikovateľné ochorenie vzhľadom na komplikované uloženie pankreasu, nakoľko sa nachádza v retroperitoneu (v zadnej časti brušnej dutiny za pobrušnicou). Karcinóm pankreasu sa vyskytuje častejšie u mužov ako žien a jeho výskyt stúpa s vekom. Maximum výskytu je medzi 60. a 70. rokom života. Riziko vzniku karcinómu pankreasu je zvýšené u ľudí z nižších sociálno- ekonomických skupín. Medzi rizikové faktory patrí:

  • chronická pankreatitída
  • nadmerná konzumácia kávy a alkoholu
  • fajčenie

Väčšinou ide o karcinóm vychádzajúci z exokriných buniek pankreasu (až 95%). Špecifické príznaky zhubného ochorenia pankreasu často chýbajú. Z tohto dôvodu je pri klinickom i rádiologickom vyšetrení pacienta včasná diagnóza karcinómu podžalúdkovj žľazy takmer výnimkou. Pri karcinóme hlavy pankreasu býva prítomná žltačka (ikterus) a obštrukcia spoločného žlčovodu.

V prípade postihnutia tela a chvosta pankreasu sa karcinóm manifestuje bolesťami v bruchu a chrbte v dôsledku poškodenia nervových štruktúr. Všeobecne býva v klinickom obraze prítomná anorexia, strata hmotnosti, poruchy vyprázdňovania žalúdka, slabosť, vracanie a ascites (hromadenie tekutiny v brušnej dutine). U polovice chorých býva následkom ochorenia pankreasu prítomná aj depresia.


Literatúra

  • 1.Klinická onkológia. Ľudovít Jurga a kol. ISBN 808890871X, SAP, Bratislava.
  • 2.Anatómia ľudského tela 2. Peter Mráz a kol. ISBN 8089104967, SAP, Bratislava.
  • 3.Propedeutika vnútorného lekárstva. Mikuláš Takáč a kol. ISBN 808824737, Osveta, Martin.

Prečítajte si tiež:

Chronická pankretitída

Marien

Začiatkom tohto mesiaca som po obede a káve, pocítila nevoľnosť a všetko sa so mnou začalo krútiť. Tlak bol 141/95, ktorý postupne klesal na 120/85, ale krútenie sa chvíľami objavilo znovu.
Myslela som si, že som niečo zjedla. N8sledne som na tri razy obsah
vyvrátila, ale zostala mi bolesť nad žalúdkom v strede pod rebrami.
Nemohla som ležať v rovnej polohe,ale mierne stočená.
Nasadila som si dietu, ale cítim stále bolesť, takú miernu. Zistila som, že pri strese je bolesť oveľa intenzívnejšia.
Je to pomaly lepšie , točenie sa už neobjavilo, ani vracanie, ale neviem, či ide o pankreas, alebo žalúdok. Beriem Nolpazu, nakoľko som pred štyrmi rokmi prekonala zápal žalúdka a mám veľa kyseliny.

Ehmo

Pri pankreatitide by nemal preco kolisat tlak. Akutnu pankreatitidu isto nemas, ta bolest je extremna a posle ta na urgent v priebehu par hodin aj keby si nechcela.
Mozno si si vypestovala chronicku ? Ale nedavam tomu vela . To skor zlcnik ??? Pankreas a zlcnik su vedla seba a ich symptomy su pre laika rovnake.