Lupiny

Problém s názvom „lupiny“ rieši viac ako polovica ľudí na celom svete, bez ohľadu na pohlavie. Ak aj vás trápia lupiny vo vlasoch, ktoré sa vám sypú aj na ramená, zistite príčinu tohto problému a zbavte sa ho.

Muž s hrebeňom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo sú to lupiny?

Jedná sa o chronické ochorenie vlasovej pokožky vyznačujúce sa odlupovaním kože z vašej pokožky na hlave. Aj keď lupiny nie sú nákazlivé ani zdravotne závažné, môžu byť veľmi nepríjemné a niekedy aj ťažko liečiteľné.

Dobrou správou je, že lupiny sú zvyčajne ovládateľné. Pri ľahších prípadoch nie je potrebné nič viac ako každodenné šampónovanie s jemným čistiacim prostriedkom určeným špeciálne na lupiny vo vlasoch. Pri náročnejších prípadoch sa lupiny často lieči šampónom, ktorý kúpite len v lekárni a obsahuje viac liečivých zložiek.

Aké sú ich príznaky?

Pre väčšinu dospievajúcich a dospelých je ľahké určiť, či aj ich trápia lupiny. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Biele, olejovité „vločky“ odumretej kože, ktoré padajú aj na vaše ramená
  • Svrbenie
  • Šupinovitá pokožka na hlave

Stav lupín sa môže zhoršiť najmä počas jesene či zimy, kedy vnútorné vykurovanie prispieva k suchšej pokožke.

Kedy navštíviť lekára?

Väčšina prípadov nevyžaduje starostlivosť lekára. V prípade, že sa aj po niekoľkých týždňoch domácej liečby neustále škriabete na hlave a vaša pokožka je červená a opuchnutá, predsa len navštívte svojho lekára alebo dermatológa. Môžete mať napr. seboroickú dermatitídu alebo iný stav, ktorý sa podobá lupinám. Lekár vyšetrí vaše vlasy a pokožku na hlave a určí diagnózu.  

Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si aj:


Lupiny môžu mať viacero príčin:

Suchá pokožka

Najčastejšou príčinou je práve suchá pokožka hlavy, v dôsledku ktorej dochádza ku tvorbe lupín, ktoré sú však menšie a nie až natoľko mastné.

Podráždená, mastná pokožka (seboroická dermatitída)

Ďalšia veľmi častá príčina, ktorá sa vyznačuje červenou a mastnou kožou pokrytou vločkovitými bielymi alebo žltými šupinkami. Toto kožné ochorenie môže negatívne ovplyvniť kožu na vašej hlave, no aj ďalšie miesta ako – obočie, strany nosa, uši, miesto hrudnej kosti, oblasť slabín či podpazušie.   

Nedostatočné umývanie

Ak si neumývate pravidelne svoje vlasy, kožné bunky vo vašej pokožke na hlave sa môžu zhromažďovať a vytvárať tak lupiny vo vašich vlasoch.

Ostatné ochorenia kože

Ľudia s kožnými problémami ako ekzém či psoriáza, majú veľakrát problém aj s lupinami, ktoré sa im tvoria v dôsledku ich ochorení.

Citlivosť na výrobky pre starostlivosť o vlasy (kontaktná dermatitída)

Citlivosť na niektoré zložky v produktoch určených na starostlivosť o vlasy môže vyvolať začervenanie, svrbenie či šupinatú pokožku na hlave. Príliš časté šampónovanie či veľa stylingových produktov môže taktiež podráždiť kožu na vašej hlave.

Rizikové faktory

Takmer každý môže mať lupiny, no niektoré faktory môžu rýchlejšie vyvolať ich vznik. Ktoré sú to:

  • Vek – Lupiny zväčša začínajú v rannej dospelosti a pokračujú počas stredného veku. Pre niektorých ľudí však môže byť tento problém aj celoživotný.
  • Mužské pohlavie – Vzhľadom k tomu, že lupiny mávajú väčšinou muži ako ženy, niektorí výskumníci zistili, že v tomu môžu hrať úlohu aj mužské hormóny.
  • Mastné vlasy a pokožka
  • Zlá strava – Ak vo vašej strave chýbajú potraviny s vysokým obsahom zinku, vitamíny B či určité druhy tukov, môže sa u vás zvýšiť pravdepodobnosť výskytu lupín.
  • Niektoré choroby – Z dôvodov, ktoré nie sú celkom jasné, sú dospelí ľudia s neurologickými ochoreniami (Parkinsonova choroba) viac náchylnejší na seboroickú dermatitídu a výskyt lupín. Viac náchylní sú i ľudia s HIV infekciou alebo ľudia zotavujúci sa zo srdcového infarktu, ktorí majú oslabený imunitný systém.