Bolesť hrdla

Prechladnutie patrí medzi ochorenie vyvolané vírusmi. Je akútne a často sprevádzané bolesťou hrdla, hlavy, svalov, kĺbov, nádchou, kašľom a horúčkou. Možnosťou ako liečiť toto ochorenie je odstrániť sprievodné príznaky.

Žena s bolesťou hrdla Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri zápale hrdla sprevádzanom nepríjemným pocitom v hrdle, bolesťou a problémom pri prehĺtaní sa používajú látky patriace do skupiny antiseptík. Sú vhodné na podpornú liečbu po operácii mandlí, pri zápale ďasna, aftách a potlačení zápachu z úst. Do tejto skupiny látok patria: lokálne antiseptiká + lokálne anestetiká, nesteroidné antiflogistiká (proti zápalu), lokálne antibiotiká (s účinkom proti baktériam).

Lokálne antiseptiká

Lokálne antiseptiká sú látky používané pri zápaloch ústnej sliznice, hltana a horných dýchacích ciest spôsobených baktériami. Vyskytujú sa vo forme pastiliek, sprejov a kloktadiel. Dávkovanie býva individuálne, ale zvyčajne sa pohybuje okolo 3-4 krát denne s 2-4 hodinovými intervalmi medzi jednotlivými dávkami. Po užití prípravku sa nesmie min. 20 minút nič piť a jesť. Medzi látky s lokálnym antiseptickým účinkom patria: aminotridekán (pastilky, vhodné aj pre tehotné), benzalkónium (pastilky), benzydamín (pastilky, spreje, kloktadlá), cetylpyridín (pastilky)...

Lokálne anestetiká

Sú dostupné aj v kombinácii s lokálnymi anestetikami, ktoré eliminujú pocit bolesti v ústnej dutine a hrdle (lidokaín, benzokaín, tetrakaín). Medzi látky s antiseptickým a dobrým antibakteriálnym, antivírusovým a antimykotickým účinkom patrí jódovaný povidón, vhodný pre ľudí, ktorý nie sú citlivý na jód (alergia, porucha funkcie štítnej žľazy, srdcová nedostatočnosť).

Antiflogistiká

Pri zápale sú vhodné kombinácie lokálnych anestetík a antiflogistík. Antiflogistiká sú liečivá protizápalové, proti bolesti, horúčke, ktoré môžu pôsobiť aj miestne – v dutine ústnej. Zmierňujú bolesť a opuch. Nie sú určené pre deti do 12 rokov. Maximálna dávka je 5 pastiliek denne s 3-6 hodinovým intervalom medzi jednotlivými dávkami. Patrí sem flurbiprofén (látka podobná ibuprofénu), diklofenak (kloktadlo).

Pri ochoreniach bakteriálneho pôvodu sú vhodné liečiva s lokálnym antibiotickým účinkom.

Pomoc z prírody

Existuje aj množstvo prírodných látok vhodných na liečbu zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ústnej dutiny a tiež aj pri bolesti hrdla. List alebo vňať zo šalvie, obsahuje silicu, ktorá ničí baktérie, pôsobí proti zápalu a vírusom. Je dostupná vo forme čaju, alebo tinktúry.

Kvet rumančeka má tiež antiflogistický účinok, ničí huby a pôsobí proti mikróbom. Rumanček nie je vhodný na dlhodobé používanie.

Repík lekársky používaný pri slabších zápaloch ústnej dutiny a hltanu.

Kvet nechtíka lekárskeho pri zápaloch ústnej dutiny, hltanu, angíne.

Na utlmenie kašľa a pri rôznych druhoch zápaloch ústnej dutiny je vhodný lišajník islandský.


Zdroje:

  1. FOLTÁN, V., et al.2012. Voľnopredajné prípravky lieky vydávané bez lekárskeho predpisu a prípravky na podporu zdravia v praxi lekára a lekárnika .Bratislava. Educafarm. 2012. s .219-238. ISBN 978-80-970983-0-8.

  2. GAJDZIOK, J., et al.2011. Léčiva s místním účinkem na choroby sliznice ústní dutiny. In: Praktické lekárnictvo [online] 2012. vol.1(1), s. 12-15. Dostupné na: http://solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=5040&magazine_id=14

  3. NAGY, M., et al.2015. Biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje.Bratislava. Herba, spol s.r.o..2015. s. 55-70. ISBN 978-80-89631-45-2.

Sandra Taragel

Škrabanie hrdla je moja nočná mora, ktorá sa vždy prebúdza v týchto mesiacoch. Článok dobrý, najviac sa mi páčili tie rady s bylinkami, pomoc z prírody je určite lepšia voľba ako nejaké syntetické lieky. Ja zvyknem cmúľať ešte pastilky Koflet od Himalaya, pretože je tam mixnutý med, pomaranč, zázvor, citrón a veľmi mi vždy pomôže uľaviť, keď mám pocit, že mi hrdlo "vyskočí z kože."

Johanes

Už 16 rokov sme nemali ťažkosti s bolesťou ani škrabaním ani zápalom hrdla ani iných respiračných problémov.Celá rodina a priatelia.Všetci užívame Slovenský objav z roku 2000 a v minulom roku sa objavil ďalší vynález, ktorý pomocou objavu z roku 2000, zdokonalil vynález z minulého roku. A ten je veľmi účinný.Vôbec neklamem, som už na dôchodku, nepotrebujem níkoho podvádzať, ani zarábať.
Keď som pracoval ako vynálezca na inernerte všetci blokovali tento objav. Teraz už nič nepotrebujem a chcem len pomôcť, kto má nejaké trápenie V tomto roku začneme s výrobou lieku na rakovinu, máme účinky odskúšané. Vláda nám nedala ani cent , ani nik iný.Život nie je len o peniazoch ! Stačí ,keď človek niečo objaví, vynájde a keď to funguje. Johanes Klaiderson

Johanes

Ako si všímam skoro nikoho nebolí hrdlo, hoci čakárne u lekárov sú plné. Prírodné lieky liečia pomalšie ale človek získa niekoľko násobnú imunitu. A bez antibiotík. Najlepšie je keď človek získa vlastnú imunitu. Ale v našej prechemizovanej dobe už ľudia stratili zdravý úsudok - čo je dobré. Všetci od zdravia výroba, lekári chcú veľa zarábať a zdravie človeka je na vedľajšej koľaji. Pre nich je chorý človek zdroj peňazí.Malo by sa to zmeniť, lenže to by sme museli chcieť všetci ! Ak budete potrebovať pomoc napíšte.