Vitamín B5 - kyselina pantoténová

Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.

Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.

Definícia:

Synonymum: vitamín B5
Kyselina pantoténová je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na teplo.

Biochemická funkcia:

Ako súčasť koenzýmu A hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín, cholesterolu a látok odvodených od steroidov.

Výskyt v potrave:

Takmer vo všetkých potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, najmä v kvasniciach, vnútornostiach (pečienka, srdce, ľadviny), celozrnných výrobkoch a hríboch

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 6 mg/deň

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu: nie je stanovená

Rizikové skupiny:

  • chronická dialýza, alkoholizmus

Príznaky nedostatku:

  • zápaly tráviaceho traktu
  • hnačka
  • únava, poruchy spánku
  • dermatitída (kožný zápal)
  • pálenie chodidiel
  • zrýchlená srdečná akcia

Príznaky hypervitaminózy:

  • Nie sú známe.

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992