Faktu <sup>®</sup>

Stop bolesti. Stop páleniu. Stop nepríjemnostiam.

Informácie

Stop bolesti. Stop páleniu. Stop nepríjemnostiam.

Máte pocit, že váš análny otvor bolestivo pripomína aktívnu sopku a každé sedenie je pre vás utrpením?

Hemoroidy – uzlovito rozšírené cievy v oblasti konečníka trápia minimálne každého druhého dospelého. Preto vonkoncom nie je na mieste žiadny falošný stud, ale účinná včasná liečba.

Spoľahlivý liek proti hemoroidom FAKTU® vo forme masti a čapíkov:

  • rýchlo zastavuje krvácanie, svrbenie či pálenie v oblasti konečníka
  • účinne hojí a regeneruje postihnuté tkanivo
  • chráni pred infekciou a vznikom zápalu.

FAKTU® je bežne dostupný a osvedčený liek.

Písomná informácia o lieku

Príloha č.2 k rozhodnutiu o predĺžení registrácie, ev.č.1396/2001

Písomná informácia pre používateľa

FAKTU ® masť
rektálna masť

FAKTU ® čapíky

rektálne čapíky

Držiteľ rozhodnutia o registrácii
ALTANA Pharma AG
78467 Konstanz, SRN

Zloženie lieku

Rektálna masť

Liečivá: Policresulenum (polikresulén) 50 mg, cinchocaini hydrochloridum (cinchokaíniumchlorid) 10 mg v 1 g masti.

Pomocné látky: Macrogolum 400 (makrogol), cetostearomacrogolum 300 (cetostearomakrogol), silica colloidalis anhydrica (koloidný oxid kremičitý), dinatrii edetas dihydricus (dihydrát edetanu dvojsodného), natrii hydroxidum (hydroxid sodný), buthylhydroxytoluenum (butylhydroxytoluén), aqua purificata (čistená voda).

Rektálne čapíky

Liečivá: Policresulenum (polikresulén) 100 mg, cinchocaini hydrochloridum (cinchokaíniumchlorid) 2,5 mg v jednom čapíku.

Pomocné látky: Adeps solidus (tuhý tuk), cellulosum microcristallinum (mikrokryštalická celulóza), silica colloidalis anhydrica (koloidný oxid kremičitý), sojae lecithinum (sójový lecitín), natrii hydroxidum (hydroxid sodný).

Farmakoterapeutická skupina

Antihemoroidalium

Charakteristika

Faktu® masť a čapíky sa používajú na liečbu hemoroidov a iných ochorení v oblasti konečníka. Liek rýchlo zastavuje krvácanie, svrbenie a pálenie v oblasti konečníka, zabraňuje vzniku zápalu a podporuje regeneráciu tkaniva v postihnutej oblasti.

Indikácie

Faktu® masť je určená na liečbu vonkajších aj vnútorných hemoroidov. Čapíky sa používajú na liečbu vnútorných hemoroidov, najmä ak sú sprevádzané zápalom a krvácaním.

Faktu® sa ďalej používa pri vyrážkach a svrbení (análne exémy, pruritus) a pri drobných rankách v oblasti konečníka (análne fisúry a ragády).

Použitie Faktu® na liečbu rán po proktologických chirurgických zákrokoch je viazané na odporúčanie lekára.

Kontraindikácie

Precitlivenosť na niektorú účinnú zložku, ktorá je obsiahnutá v lieku. V priebehu gravidity a dojčenia možno Faktu používať v osobitne indikovaných prípadoch, len so súhlasom lekára. Štúdie na zvieratách nepreukázali žiadne poškodenie plodu. Nie je k dispozícii dostatočné množstvo výsledkov zo sledovania Faktu podávaného v priebehu gravidity.

Nie je známe, že by niektoré liečivo prenikalo do materského mlieka.

S použitím u detí nie sú klinické skúsenosti, preto sa Faktu® deťom nepodáva.

Interakcie

Nie sú známe.

Nežiaduce účinky

Mierne lokálne reakcie, napríklad pocit pálenia a svrbenia súvisia s mechanizmom účinku tohto lieku. Môžu sa vyskytnúť na začiatku liečby, v priebehu krátkej doby však zväčša vymiznú a nie sú dôvodom na prerušenie aplikácie.

Zriedkavo sa môže vyskytnúť kontaktná dermatitída, sčervenanie pokožky (erytém), vyrážky a svrbenie. V uvedených prípadoch sa odporúča prerušiť liečbu a poradiť sa s lekárom.

Výskyt nežiaducich účinkov a neobvyklých reakcií oznámte svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

Dávkovanie a spôsob podávania

Rektálna masť**:** 2-3 krát denne naniesť na postihnuté miesto a podľa možnosti votrieť. U vnútorných hemoroidov treba použiť priložený aplikátor, ktorý sa po nasadení na tubu zavedie do vyprázdneného konečníka. Za pomalého vyťahovania aplikátora vytláčame masť miernym tlakom na steny tuby. Súčasným otáčaním tuby zabezpečíme rovnomerné roztretie masti v konečníku.

Rektálne čapíky: 2 - 3 x denne (ráno a večer, v prípade nutnosti aj v priebehu dňa) zaviesť 1 čapík do vyprázdneného konečníka. Po zlepšení stavu možno pokračovať dávkou 1 čapík denne. Obvyklá dĺžka liečby je 14 dní až tri týždne.

Upozornenie

Ak trpíte na hemoroidy, mali by ste sa o svojom ochorení a jeho liečbe poradiť vždy s lekárom.

Pri ťažkostiach trvajúcich dlhšie ako 2 týždne, pri súčasnom používaní Faktu® spolu s inými liekmi alebo pri náhodnom užití lieku dieťaťom sa poraďte s lekárom.

Varovanie

Nepoužívajte liek po uplynutí času použiteľnosti, uvedeného na obale.

Uchovávajte mimo dosahu detí.

Balenie

Rektálna masť: 20 g + aplikátor

Rektálne čapíky: 10 ks, 100 ks

Uchovávanie

Pri izbovej teplote do 25o C, v suchu.

Možné zmeny farby (napr. svetlejšie škvrny čapíkov) v priebehu uchovávania sú zanedbateľné a neovplyvňujú terapeutický účinok lieku.

Dátum poslednej revízie - Máj 2003

Príloha č.3 k rozhodnutiu o predĺžení registrácie, ev.č.1396/2001