Vtáčia chrípka - čo treba vedieť a robiť

Je to vírusové ochorenie, ktoré šíri divoko žijúce vtáctvo. Ohrozuje predovšetkým vtáčie chovy a hydinu.

Je to vírusové ochorenie, ktoré šíri divoko žijúce vtáctvo
Ohrozuje predovšetkým vtáčie chovy a hydinuOd roku 1997 zaznamenali 116 ochorení u ľudí vo svete najmä v Ázii

Na ľudí sa prenáša len výnimočne po priamom kontakte s infikovanými, chorými alebo uhynutými zvieratami

Vtáčia chrípka sa neprenáša z človeka na človeka

Ohniskami vtáčej chrípky sú najmä krajiny juhovýchodnej Ázie
(napr. Vietnam, Kambodža, Thajsko, Indonézia, Filipíny)
Rozšírila sa aj do Ruska, Kazachstanu, Turecka a Rumunska

Určité riziko, o ktorom sa hovorí, spočíva v tom, že vírus vtáčej chrípky by sa mohol geneticky skrížiť s vírusom ľudskej chrípky a vyvolať pandémiu

Vakcínu proti vtáčej chrípke už vyvíjajú vedci v USA, Holandsku, Maďarsku, Číne, Austrálii, Kanade i Japonsku

Čo treba pri vzniku chrípkovej epidémie urobiť

  • zachovať pokoj a nepodľahnúť žiadnej panike
  • nechať sa včas preventívne zaočkovať proti ľudskej chrípke a tým znížiť riziko mutácie vírusu
  • pri príznakoch horúčky, kašľa, dýchacích ťažkostí vyhľadať lekára
  • dodržiavať zásady osobnej hygieny
  • jesť veľa zeleniny, ovocia, piť veľa tekutín
  • nezabúdať na vitamíny a otužovanie organizmu
  • vyhýbať sa kontaktu so živou hydinou a vtáctvom
  • vyvarovať sa kontaktov s chorými osobami, minimalizovať pobyty na preľudnených miestach a podujatiach
  • o uhynutej hydine vo vašej blízkosti informovať regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, prípadne veterinárneho lekára a príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva
  • informovať sa pred cestou do zahraničia o rizikových krajinách
  • pri ochorení dodržiavať liečebný režim
  • pamätať, že dôkladné varenie spracovávanej potraviny pri teplote 70°C aspoň 20 minút spoľahlivo ničí vírus
  • uvedomiť si, že najrizikovejšími skupinami občanov sú pracovníci živočíšnej výroby, veterinári, zdravotníci, hygienici, epidemiológovia, chovatelia vtáctva, poľovníci a osoby v úzkom kontakte s chorými

Slovensko je dobre pripravené

  • má dostatok protichrípkových očkovacích látok
  • má operatívne plány pre zásobovanie vakcínami, antivirotikami
  • má dostatočný posteľový fond nemocníc
  • má dokonalé technické zariadenie Podtlakovú jednotku na izoláciu a intenzívnu liečbu vírusových ochorení
  • má systém pravidelnej kontroly hydinárskych chovov
  • má strategický plán pre prípad pandémie, ktorý zahřňa nielen činnosť zdravotníckych ale aj hospodárskych, bezpečnostných a pohotovostných zložiek
  • má situáciu pod kontrolou a neustále spolupracuje s monitorovacím a varovným systémom EÚ i Svetovou zdravotníckou organizáciou