Informácie o Vtáčej chrípke (vtáčia chrípka)

Vtáčia chrípka - Informácie o Vtáčej chrípke zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom z čeľade Orthomyxoviridae. Vyskytuje sa u domácich (morka, kačky a kura domáca), voľne žijúcich vtákov ( bažant, prepelica, perlička, hus, holub) a u exotov. Ochorenie sa môže preniesť aj na iné cicavce, hlavne ošípané.

Zdroj nákazy:
Hlavným rezervoárom vírusov v prírode sú voľne žijúce vtáky, hlavne divé kačice.

Šírenie vírusu:
Vírus sa z organizmu vylučuje sekrétmi z horných dýchacích ciest alebo trusom. V truse prežíva vírus pri teplote 4° C až 30 dní, na slame pri izbovej teplote 28 dní a na vajcovej škrupine 8 dní. Vírus sa v chove šíri horizontálne po kontakte s chorými vtákmi, kontaminovanými ošetrovateľmi a predmetmi, krmivom a vodou. Vertikálne sa vírus šíri násadovými vajcami a prostredníctvom infikovaného semena pri inseminácii.

Priebeh ochorenia:
Priebeh ochorenia je akútny a v prípade vysokovirulentných kmeňov perakútny. Inkubačná doba sa pohybuje od niekoľko hodín do 3 dní u individuálnych vtákov a viac ako 14 dní v kŕdli v závislosti na množstve vírusu, ciest infekcie, druhovej vnímavosti, virulencie vírusu.

Klinické príznaky:
Klinické príznaky ochorenia sú variabilné. Je pozorovaná znížená aktivita, príjem krmiva, spotreba vody, zhlukovanie pod tepelným zdrojom, častejšia kvokavosťu nosníc a znížená znáška vajec. Z respiračných príznakov je to kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuch hlavy a tváre, sinusitída a cyanóza. Môžu sa vyskytnúť aj črevné a nervové príznaky. Pri perakútnom priebehu dochádza k úhynu bez klinických príznakov. U voľne žijúcich vtákov prebieha ochorenie obvykle bez klinických príznakov.

Diagnostika:
Konečná diagnóza je stanovená na základe sérologického, virologického vyšetrenia a na základe biologického pokusu, na ktorý sa používajú vtáky bez špecifických protilátok.

Prevencia:
Prevencia spočíva v dodržiavaní biologickej ochrany chovov, zoohygienických zásad a protinákazových opatreniach.

Terapia:
V prípade prepuknutia ochorenia sú všetky kŕdle, u ktorých bola prítomnosť vírusu potvrdená referenčným laboratóriom, zlikvidované.

Celý článok: http://www.svps.sk/sk/choroby/chripka.asp