Dna - Choroba labužníkov?

Dna, latinsky arthritis urica, sa dosť často označuje aj názvom pakostica a dodnes sa používa aj starší termín gréckeho pôvodu podagra. V staršej lekárskej literatúre sa uvádza, že táto choroba postihuje osoby žijúce v blahobyte a najmä labužníkov, ktorí sú zvyknutí veľa jesť a piť. Dnes však vieme, že dna sa môže prejaviť aj u ľudí, ktorí sa stravujú striedmo a skromne, a že pri jej výskyte sa výrazne uplatňuje dedičný faktor práve tak, ako pri iných poruchách látkovej výmeny (pri cukrovke, obezite a pod.).

dna_choroba_labuznikov Zdroj foto: Shutterstock.com

Zo známych historických osobností trpeli na dnu Kant, Newton, Richelieu, Luther, Kalvin, Goethe a mnohí ďalší. V tejto súvislosti sú zaujímavé aj údaje o maliaroch Rubensovi a Michelangelovi, ktorí trpeli na dnu aj napriek tomu, že vynikali svojou skromnosťou, jednoduchosťou a striedmosťou.

Prečo vzniká?

Príčinou dny je chybné vytváranie a hromadenie kyseliny močovej a jej solí (urátov) v tele. Jej sprievodnými znakmi sú charakteristické kĺbové prejavy a dosť často aj mimokĺbové, ktoré sa označujú odborne ako hyperurikemický syndróm . Kyselina močová sa vylučuje z tela hlavne obličkami - močom. Ak sa poruší rovnováha medzi vytváraním a vylučovaním kyseliny močovej, môže dôjsť k jej hromadeniu v tele.

Nerovnováha môže vzniknúť z dvoch dôvodov:

  1. v tele sa jej vytvára príliš mnoho a nestačí sa vylučovať,
  2. hromadí sa preto, že je porušená funkcia obličiek, ktoré ju vylučujú.

Kyselina močová vzniká najmä pri rozpade bielkovín (purínov) , ktoré sa dostávajú do tela potravou, alebo pri rozpade vlastných buniek tela. Z nahromadenej kyseliny močovej sa vyzrážajú drobné kryštáliky, ktoré sa usadzujú v rôznych tkanivách tela, najmä v kĺboch, aj v moči, kde sú príčinou vzniku močových urátových kameňov .

Viac muži ako ženy

Zdá sa, že v posledných rokoch chorých na dnu ustavične pribúda. Toto ochorenie sa častejšie vyskytuje v oblastiach, kde je zvykom prejedať sa mäsitými a pikantnými jedlami. Aj časté pitie alkoholických nápojov alebo niektoré lieky, napríklad diuretiká , ktoré zvyšujú tvorbu a vylučovanie moču, zvyšujú aj hladinu kyseliny močovej v krvi. Prispieva k tomu aj obezita, sedavý spôsob života, väčšia duševná záťaž, jednostranné pracovné zaťaženie.

Dedičnosť má pri tejto chorobe dôležitú úlohu. Podľa súčasných vedomostí sa predpokladá, že sa dedí sklon k tejto chorobe a nie choroba sama.

Dna je choroba ľudí stredného veku (najčastejšie okolo 40. roku). Nezriedka sa objaví aj skôr (okolo 20. roku). Menej častý výskyt dny u žien podmieňuje skutočnosť, že už od prírody majú hladinu kyseliny močovej v krvi priemerne nižšiu ako muži.

Kryštáliky kyseliny močovej a urátov usadené v kĺboch spôsobujú:

  • silné bolesti,
  • opuchy,
  • začervenanie kĺbov,
  • obmedzenie ich pohyblivosti.

Typické je postihnutie drobných kĺbov nôh a rúk. Najčastejšie sa zápal prejavuje na palci nohy. Kyselina močová a uráty sa môžu vytvárať aj v obličkách a vyvolávať vznik obličkových kameňov alebo iné problémy až zlyhanie obličiek. Chorobu zhoršuje obezita, podobne ako pri cukrovke a môže ju sprevádzať vysoký krvný tlak.

Čo robiť počas a po akútnom záchvate:

  • na tlmenie bolesti a zápalu sa podávajú lieky,
  • odporúča sa kľud,
  • uloženie postihnutej končatiny do vyššej polohy,
  • studené obklady na postihnutý kĺb,
  • pitie veľkého množstva tekutín, aby sa zvýšilo vylučovanie kyseliny močovej z tela,
  • po skončení záchvatu treba držať diétu a piť zvýšené množstvo tekutín (1,5 až 2 litre denne),
  • dlhodobá liečba dny sa odporúča pri trvalo zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi napriek dodržiavaniu diéty.

Účel liečby:

  • zvýšenie vylučovania kyseliny močom,
  • zníženie tvorby purínov,
  • alkalizácia (zníženie kyslosti) moču ako prevencia vzniku močových kameňov.

Diéta:

  • Proti tvorbe nadmerného množstva kyseliny močovej sa odporúča takmer vegetariánska strava, množstvo šalátov. Nevhodné je tmavé mäso, koža z mäsa, vnútornosti, káva, orechy a rafinovaný cukor.
  • Treba obmedzovať potraviny s vysokým obsahom purínov: mäsové výrobky s vysokým obsahom bielkovín, vývary, mäsové omáčky, mozoček, vnútornosti - obličky, pečeň, mleté mäso, strukoviny - fazuľa, šošovica, hrach, slede, sardinky, špenát, karfiol, droždie.
  • Pravidelné pitie vyššieho množstva tekutín pomáha odplavovať uráty z tela. Okrem obyčajnej vody sa odporúčajú bylinkové čaje, napríklad šípkový, mätový, prasličkový.
  • Maximálne obmedziť alkohol, pretože bráni vylučovaniu kyseliny močovej z tela, pivo obsahuje veľké množstvo purínov.
zivamuuura

uz davno nepatri medzi chorobu labuznikov, puriny su vsade ani si neuvedomujeme, odporucam enzycol dna na odburanie kyseliny mocovej v krvi

yan

ahojte, mam dnu cca 6 rokov, netreba to dramatizovat - je to indikacia organizmu ze nieco zanedbavame, vdaka Bohu ze to takto funguje, dna nas ochrani pred horsimi chorobami :-) teraz dobra sprava: dna sa sice neda vyliecit, ale da sa s nou v pohode zit a ked uz pride zachvat, nieco ste prehnali - zanalizujte. vobec sa nemusite vzdavat ziadnych jedal, alkoholu, nestresujte sa s purinmi.. dodrzujte 2 zasady:
1.vsetko s mierou /kludne si dajte pivo, ale nie 8 piv :-) klobasa raz za tyzden vas tiez nezabije/, nemusite konrolovat puriny v potravinach, riadte sa sedliackym rozumom - zelenina je zdravsia ako tlacenka, ale na salatoch sa neda stale zit :-)
2. !!! pite vodu !!! - majte zo sebou flasu ! stale ! pite pravidelne , male mnozstva cely den. vecer si pokojne mozete dat pivo, alebo vino, ale v priebehu dna pite vela vody
ak nieco nezafungovalo, co sa vacsinou stane ze ste nieco prehnali / a to uz musi byt/ majte vzdy poruke nalgesin s - volnopredajny, /pripadne s kombinaciouu s flectorom - ten je ale na predpis - ja ho uz vobec nepouzivam, nalgesin uplne vykryva/
mne to 100% funguje, mam zachvat 2x za rok - ked nieco nesadlo - ale hned dam nalgesin a je to prec v priebehu 24 hod, nic strasne. poznavenavam ale, ze sa neprejedam a snazim sa jest zdravu stravu, dufam ze som pomohol, trocha :-)

artur1311

Zdravím, asi pred mesiacom sa mi zapálil a opuchol klb na nohe,na palci z velkými bolestami, lekár mi predpísal colcicin no z neho som mal tri dni obrovskú hnačku...no bolest povolila...tak isto užívam nalgesin forte no bolest a nepohyblivost sa stále vracia....kedže potrebujem byt vädšinu dna na nohách je to velký problém....