V znamení pohybu - Blíženci II. 22.5 - 21.6

Dvojhlavý biceps.... V minulom čísle sme si priblížili Blížencov. Táto starogrécka báj rozpráva o dvoch svalnatých bratoch, ktorí sa zblížili natoľko, že ich nedokázala rozdeliť ani smrť. A tak ako sa k sebe nakláňajú hlavy legendárnej dvojice v rovnomennom súhvezdí, tak sa k sebe majú i obe anatomické hlavy asi najznámejšieho svalu ľudského tela, dvojhlavého svalu paže.

Takmer každý pozná bicepsový zdvih s činkou, ktorý sa stal klasickým symbolom posilňovania. Svalová hmota bicepsu na hornej končatine je však nápadná na prvý pohľad aj u netrénovaného človeka. Základnou náplňou práce tohto galejníka paže je totiž ohýbanie lakťa, koncentrická akcia, počas ktorej sa sval skracuje a jeho konce sa priblížia k sebe. Keď sa na to pozrieme zblízka, bez tejto aktivity by sme sa napríklad nedokázali najesť, či vychutnať šálku čaju. A ani nikoho objať ! Väčšina bežných činností sa teda vykonáva v pracovnom priestore pred telom a biceps sa zviditeľňuje prakticky za každých okolností. Sú aj výnimky, napríklad hra na klavíri rukami dozadu ...Ale to už sme nebezpečne blízko extrémom, ku ktorým patrí aj prehnané uctievanie vlastného tela. Spôsobom blízkym fanatizmu sa najlepší kulturisti dopracujú k objemu paže až 62 cm. Proste, majú to v paži !

Záhada dvojhlavého svalu vŕtala už v hlave samotného Leonarda da Vinci. Fascinovala ho úžasná spolupráca súrodencov, dlhej i krátkej hlavy. Obaja svaloví blíženci visia na svojich šľachách ako horolezci na skalnatom masíve lopatky, ale každý na inom štíte. Ak sa poškodí šľacha dlhej hlavy, zostáva ešte druhá časť a lakeť sa stále dokáže perfektne ohýbať. Okrem toho Leonarda zaujala aj ďalšia hádanka. Všimol si, že sval mal vždy mohutnejšie kontúry a väčšiu silu, ak ohol lakeť a otočil ruku zaťatú v päsť smerom k tvári. Svojou geniálnou rukou to všetko namaľoval i zapísal. V jeho zrkadlovom písme sa odzrkadľuje schopnosť vojsť za zrkadlo poznania o dvesto rokov skôr než ostatní učenci a anatómovia. Da Vinci už v roku 1510 rozpoznal, že biceps paže nie je len flexorom lakťa, ale je aj silným supinátorom predlaktia.

Dvojhlavý ťahúň paže má silné ambície a v záujme moci robí kompromisy. Vie sa dohodnúť aj s opozíciou, trojhlavým svalom, ktorý je hlavným vystieračom lakťa. Tak ako mnohých politikov, aj ich zbližuje spoločný záujem : vláda pevnej ruky ! Dokazuje to hneď ďalší anatomický hlavolam, v ktorom hrá biceps hlavnú úlohu. Tento prastarý trik sa volá Železná ruka a spočíva v tom, že ani výnimočne fyzicky disponovaný muž nie je schopný inštruktorovi nasilu ohnúť vystretú hornú končatinu v lakti. Častokrát sa ukazuje adeptom Aikido na prvých lekciách a má za cieľ preukázať pozitívnu silu a energiu mysle. Fenomén bol mnohokrát naživo predvádzaný a nafilmovaný, takže podvod je vylúčený. Aby to fungovalo stačí málo - dokonale ovládať funkčnú anatómiu lakťa, úplne zrelaxovať biceps a nechať antagonistu, nech si vybaví účty.

Viac hláv - viac rozumu, alebo viacej sily ? Sila hýbe pažou, ale rozum hýbe kolesom dejín. To je skutočný Da Vinciho kód ...