Hepatitída C – tichý zabijak

Hepatitída C nie je len chorobou narkomanov alebo iných rizikových skupín. Dnes sa hepatitídou C možno nakaziť pri nedodržiavaní prísnych sterilných podmienok pri tetovaní, pírsingu, pri drobnom poranení alebo napríklad na dovolenke. Na Slovensku je podľa odborníkov asi 20 000 infikovaných pacientov s hepatitídou C, ktorí o svojej chorobe nevedia, len zhruba tisíc sa na hepatitídu lieči.

Hepatitída C je celosvetový zdravotnícky problém. Hepatitída C je závažná infekčná choroba pečene a je jedným z najčastejších dôvodov zlyhania tohto dôležitého orgánu.

„Zákernosť hepatitídy C spočíva v zložitej identifikácii pacientov – hepatitídu C nevidieť ani nebolí. Hepatitída C nemá nejaké alarmujúce príznaky, ktoré by nútili pacienta vyhľadať lekársku pomoc. Pacient nemusí ani tušiť, že je infikovaný,“ vysvetľuje zákernosť choroby prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre infektológiu.

Nenápadné sprievodné príznaky hepatitídy C sú veľmi podobné chrípke: únava, bolesti svalov, mierne zvýšená teplota. „Po čase však ustúpia alebo sa ani nemusia prejaviť. Na rozdiel od ostatných hepatitíd (typu A, B), pacient nemusí ožltnúť. Väčšinou sa pacienti identifikujú pri náhodnom vyšetrení súvisiacom s úplne iným ochorením,“ konštatuje I. Schréter.

Podľa doc. MUDr. Štefana Hrušovského, CSc., Dr.SVS, hlavného odborníka MZ SR pre hepatológiu, dokážeme už hepatitídu C vyliečiť u 60 až 80 % pacientov. „ Úspech liečby však závisí od štádia ochorenia. Je preto veľmi dôležité, aby ľudia vedeli o tomto ochorení čo najviac a dali si pri akomkoľvek podozrení na infekciu hepatitídou C urobiť krvné testy,“ odporúča Š. Hrušovský. Stačí navštíviť lekára, požiadať o vyšetrenie krvi na protilátky proti hepatitíde C a nechať si odobrať 5 ml krvi.

Spôsoby prenosu vírusu hepatitídy C

Vírus hepatitídy C sa prenáša krvou infikovaného. Vírus hepatitídy C objavili v roku 1989, ale až do roku 1992 neboli dostupné testy na zistenie vírusu hepatitídy C. Do roku 1992 sa teda ani nedalo testovať darcov krvi na hepatitídu C, preto sa väčšina osôb infikovala transfúziou krvi alebo krvných prípravkov. Patria sem predovšetkým pacienti s hemofíliou, pacienti v dialyzačnom programe, ale aj pacienti, ktorí prekonali operácie alebo matky po komplikovaných pôrodoch, pri ktorých dostali transfúziu krvi alebo krvných prípravkov.

Priebeh hepatitídy C

Hepatitída C má 2 štádiáakútne, ktoré trvá 6 mesiacov po infikovaní sa vírusom. Až v 80% prípadov choroba prechádza do chronickej formy, čo má za následok ďalšie poškodzovanie pečeňového tkaniva a vznik cirhózy pečene. Medzi najzávažnejšie komplikácie pri hepatitíde C patrí krvácanie z pažerákových varixov, tekutina v bruchu (ascites) a opuchy, postihnutie mozgu s dezorientáciou (encefalopatia), rakovina pečene.

Priemerný čas od infekcie po vznik cirhózy pečene môže byť 10 až 20 rokov, závisí od veku pacienta, jeho životosprávy a iných faktorov.

Proti hepatitíde C neexistuje očkovacia látka. Vírus hepatitídy C je veľmi variabilný a rýchlo mení svoj obal, preto sú snahy na vyvinutie očkovacej látky proti hepatitíde C zatiaľ neúspešné.

Viac informácií o hepatitíde C získate v pracovných dňoch od 13. do 18. h na bezplatnej infolinke 0800 111 118.