Október – mesiac zdravých zubov

Viac ako základný úspech zdravej ústnej dutiny vrátane zdravých zubov je prevencia. Jeden z výrobcov zubných pást spolu so Slovenskou komorou zubných lekárov preto organizuje už 8. ročník preventívnej akcie Október – mesiac zdravých zubov. „Hlavným cieľom akcie je informovať verejnosť o nutnosti prevencie ústnej dutiny a nalákať pacientov do ambulancií,“ vysvetľuje pre ZDRAVIE.sk Eva Halíková, zástupkyňa organizátorov.

„Oproti predchádzajúcemu roku sme trochu zmenili systém akcie Október – mesiac zdravých zubov. Prinieslo to so sebou nárast spolupracujúcich zubných lekárov – oproti minulému roku sa do akcie zapojilo o 46 % lekárov viac,“ hovorí E. Halíková.

Znamená to, že na Slovensku počas októbra môžete navštíviť 1 710 zubných lekárov, ktorí vám urobia zubnú prehliadku. Zároveň od týchto zubných lekárov môžete získať zdarma zubnú pastu a interaktívny kalendárik, ktorý vám pomôže dodržiavať správny systém starostlivosti o ústnu dutinu. Nezabudnete tak:

  • Objednať sa na pravidelnú zubnú prehliadku.
  • Pravidelne si meniť zubnú kefku.
  • Kúpiť si zubnú pastu.

Ku kalendáru sú priložené samolepky, pomocou ktorých si zábavnou formou môžete vytvoriť individuálny plán starostlivosti o ústnu dutinu.

Podľa E. Halíkovej dostávajú organizátori každoročne množstvo ohlasov od zubných lekárov, ktorí tvrdia, že táto aktivita im pomáha a potvrdzuje dôležitosť prevencie medzi verejnosťou. „Podľa doterajších výsledkov akcie Október – mesiac zdravých zubov napríklad vieme, že viac ako 75 % opýtaných chodí aspoň raz ročne na zubnú preventívnu prehliadku, čo zaraďuje Slovensko na popredné miesto v strednej Európe (najlepšie je na tom Holandsko s 86,6 % - pozn. aut.),“ konštatuje E. Halíková.

„Odlišnosť prehliadky počas Októbra – mesiaca zdravých zubov od bežnej zubnej preventívnej prehliadky je najmä v prístupe zubného lekára. Spolu so Slovenskou komorou zubných lekárov sa snažíme zubným lekárom poskytnúť materiály, ktoré by im mohli pomôcť ľahšie zodpovedať na otázky pacientov a tak zlepšiť informovanie verejnosti,“ dodáva E. Halíková.

Ako často si Slováci čistia zuby

Autor: Andrea Nozdrovická (zdravie.sk)