Vaginálna mykóza - babské rady vs. rady lekára

Vaginálna mykóza je civilizačným ochorením, ktoré aspoň raz za život potrápi tri štvrtiny slovenských žien. Takmer polovica z nich trpí týmto ochorením opakovane. Až polovica respondentiek však v prieskume agentúry Median uviedla, že o tomto ochorení nemá dostatok informácií.

vaginalna_mykoza_rady Zdroj foto: Shutterstock.com

Preto niet divu, že medzi ženami koluje množstvo „zaručených“ rád a receptov, ktoré im majú pomôcť pri odstraňovaní nepríjemných príznakov mykotického ochorenia pošvy. Niektoré z najčastejších receptov, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú v diskusných fórach na internete, sme konzultovali spolu s gynekologičkou MUDr. Petrou Oťapkovou PhD.

Najznámejšie babské recepty z internetových diskusií:

  1. Problém je v črevách. V prvom rade treba nasadiť očistnú diétu a jesť veľa cesnaku!

  2. Dobrou liečbou i prevenciou je pitná kúra s octom: do dvojdecového pohára si najlejte asi 1 cm toho octu a zvyšok dolejte minerálkou. Vypite aspoň 4 takéto poháre denne.

  3. Mne pomáhajú sedacie kúpele v "myšom chvostíku", aspoň 10-14 dní.

  4. Vyliečila som sa sedacím kúpeľom z Tea tree oleja, a to tak, že každý večer som zmiešala 7 kvapiek oleja s tromi litrami vody. Takto som to opakovala týždeň a problém zmizol.

  5. Mne poradili natierať sa jogurtami, menej sladiť a dať si pozor na časté a dráždivé umývanie mydlami.


Prečítajte si tiež:

Vaginálna mykóza postihuje až 74 percent žien

Čo na to vraví lekárka MUDr. Oťapková:

Kvasinky z rady Candida, ktoré spôsobujú vaginálnu mykózu, sa prirodzene nachádzajú v tráviacom trakte, kde vyčkávajú na svoju „príležitosť“. Tá príde vtedy, keď je nejakým spôsobom narušená jeho rovnováha. Najčastejšími príčinami narušenej rovnováhy v tráviacom trakte sú užívanie antibiotík a konzumácia veľkého množstva sladkostí. Ženy, ktoré trápi vaginálna mykóza opakovane, by mali určite obmedziť a najlepšie úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka sladkosti. Spoločne s užívaním antibiotík je dobré nasadiť probiotickú kúru, ktorá pomôže opäť nastoliť rovnováhu v črevách, aby sa v nich nemohli kvasinky premnožiť.

Ak ochorenie prepukne a pacientka doslova trpí jeho akútnymi prejavmi ako je biely hrudkovitý výtok a urputné svrbenie, začervenanie, opuch až bolesti vonkajších rodidiel, každá túži po okamžitej úľave. To je možno dôvodom, prečo veľakrát siahajú po tzv. babských receptoch, často pripravovaných zo surovín, ktoré sa v domácnosti bežne nachádzajú. Z gynekologickej praxe však poznám mnoho prípadov, keď si ženy takouto liečbou ochorenie ešte zhoršili.

V súčasnosti sa dajú v lekárni bez receptu kúpiť viaceré prostriedky, ktoré nielenže pomôžu odstrániť nepríjemné príznaky ochorenia, ale ho aj liečia. Pre úplné vyliečenie vaginálnej mykózy je vhodná aj systémová liečba celého organizmu. Takou je kombinácia liečby prostredníctvom krémov a vaginálnych tabliet s perorálnou tabletou, ktorá zasahuje mikroorganizmy aj v črevnom trakte a pôsobí priamo na pôvodcu ochorenia vo vnútri organizmu. Tým oveľa efektívnejšie ochorenie lieči a zabraňuje jeho návratu.


Prečítajte si o mykóze viac:

Vaginálna mykóza postihuje až 74 percent žien

daniuska

15rokov som mykozou trpela pravidelne kazdy mesiac aspon raz a nikdy sa to ani poriadne nedoliecilo. Potom som zacala uzivat probiotika, denne aspon jednu kapsulu a od vtedy, su to uz dva roky, nemam problem. Staci ale ze probiotika vynecham aspon na tyzden dva a zas sa to vracia...

rweqa

Ja dva roky trpim mykozou, kazdy mesiac...
uzivala som kadejake cipky, maste, tabletky, kupika som wobenzym no nepmohlo ani to.
Dala som do mykozy za dva roky bajmenej uz 500 eur a nic
Teraz najnovsie si kvapnem na tampon teatree olej a zavediem na par hodin.
A pomohlo mi to, zatial ;-)