Pizza chráni pred infarktom

Experti na stravovanie donedávna hodnotili klasickú pizzu skôr skepticky a nepripisovali konzumácii pizze väčší význam pre zdravie človeka. Až zistenie talianskych expertov, postavilo túto tradičnú stravu obyvateľov Apeninského poloostrova, ktorá si postupne dobyla srdcia a žalúdky obyvateľov Európy i ďalších častí sveta, do mimoriadne priaznivého svetla.

Podľa renomovaného odborného časopisu British Medical Journal, konzumácia pizze chráni človeka pred infarktom. Talianski vedci sa pýtali stoviek pacientov po srdcovom infarkte a ďalších ľudí na ich stravovacie návyky. Zistili, že individuálne riziko ochorenia konzumácia pizze chráni človeka pred infarktom.

Podľa štúdie kleslo riziko infarktu u príležitostných konzumentov pizze o 22 percent, u ľudí, ktorí si pizzu dopriali pravidelne o 38 percent a u tých, ktorí zjedli dve a viac porcií pizze za týždeň, sa znížilo riziko srdcového infarktu dokonca o 56 percent .

V tejto súvislosti britský expert Malcolm Kedrick upozornil, že nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj ako jeme . Zatiaľ čo na európskom pobreží Stredozemného mora je jedlo ústredným a pozitívnym aspektom života, unaháňaní stredo- a severoeurópania prijímajú potravu často s nechuťou, alebo prinajmenšom len mechanicky ako nutnú súčasť života. Konzumácia jedla pri vysokej koncentrácii „stresových hormónov“ však vedie ku kôrnateniu tepien a postupne k infarktu.

Pri konzumácii pizze má však blahodarný účinok nielen pohoda a vychutnávanie jedla, ale aj vysoký obsah karotenoidu lykopenu v paradajkovom pretlaku , ktorým býva (alebo by mala byť) pizza bohato „ozdobená“. Ako zdôrazňuje profesor Jorge Gomez-Aracena z univerzity v španielskej Malage, karotenoid lykopenu totiž pôsobí ako silný antioxidant a chráni náš organizmus nielen proti vzniku rakoviny, ale aj chorôb obehového systému.

Tím odborníkov z Harvardskej univerzity v Bostone na čele s docentom Howardom Sessom tvrdí, že stačí zjesť jednu paradajku denne, prípadne porciu pizze či kečupu, obsahujúcich práve toto množstvo paradajky, či jej extraktu, a srdce by malo byť chránené pred srdcovými chorobami. Vedci z Bostonu vychádzajú zo svojho jedenásťročného projektu, pri ktorom skúmali jedálny lístok 40 000 žien.

Štúdia sledovala ich vek, rodinné zázemie, náchylnosť na fajčenie a niektoré vrodené choroby. Tie z pacientok a dobrovoľníčok, ktoré si týždenne dopriali sedem porcií paradajok v podobe čerstvých plodov, kečupu, džúsu, omáčky či pizze, boli až o 30 percent menej náchylné na vznik kardiovaskulárnych chorôb.

Zaujímavé je, že viac ako čerstvé paradajky sú pre srdce prospešnejšie skôr potraviny obsahujúce paradajkové produkty. Podľa docenta Sessa to naznačuje, že priaznivé účinky majú popri lykopene v paradajkách aj iné látky obsiahnuté v týchto potravinách. To opäť upriamuje našu pozornosť na pizzu, ktorá by sa zrejme mala stať pravidelnejšou súčasťou nášho jedálnička. Pizza je prosto „špica“.