Útok na myokard

Vďaka účinnejším liečebným metódam, úmrtnosť na srdcové infarkty na Slovensku klesá, no určite to však nie je dôvod na sebauspokojenie. Srdcovocievna úmrtnosť v SR totiž stále patrí medzi najvyššie v krajinách Európskej únie.

**Vďaka účinnejším liečebným metódam, úmrtnosť na srdcové infarkty na Slovensku klesá, no určite to však nie je dôvod na sebauspokojenie. Srdcovocievna úmrtnosť v SR totiž stále patrí medzi **najvyššie v krajinách Európskej únie.

V prípade, že nedodržiavate lekármi odporúčanú životosprávu, môžete sa medzi obete infarktu zaradiť aj vy. V tej chvíli však už nepôjde len o čísla zo štatistiky. Rátať sa budú minúty, ktoré vás budú deliť od smrti, prípadne od zdravotného postihnutia sprevádzajúceho vás potom možno celý život.

Čo predchádza infarktu

Vaše srdce je centrálnym orgánom krvného obehu, teda pumpou prečerpávajúcou krv, ktorou musí byť dostatočne zásobované. Keď je srdcový sval náhle nedokrvený, resp. nedostatočne prekrvený a stav sa nerieši včasným zákrokom, dochádza k odumieraniu časti tohto svalu. Ten potom nemôže uspokojivo pracovať, zhoršuje sa celková funkcia srdca a výsledkom môže byť jeho zlyhanie a smrť.

Vo väčšine prípadov môže za nedostatočné prekrvenie srdcového svalu usadzovanie tukových plátov na vnútornej strane cievy či ateroskleróza. Pri ateroskleróze koronárnych tepien ide o ischemickú chorobu srdca, ktorej akútnou formou je infarkt myokardu. Môže sa stať, že sa poškodená časť srdcovej svaloviny v prípade priaznivého vývoja zahojí jazvou, no spoliehať sa na šťastie sa v tomto prípade neoplatí.

Ako infarkt prichádza

To, že vás obchádza infarkt, spoznáte podľa nepokoja, úzkosti, zlého dýchania, človeku býva zle, vracia a potí sa. Miera a počet týchto príznakov je individuálna. Ak vás za tým stihne silná až krutá pálčivá bolesť za hrudnou kosťou či pocit zvierania a tlaku v daných miestach, máte vy a vaši blízki už mimoriadne veľký dôvod na znepokojenie. Infarkt takto drsne zabúchal na dvere vášho často bezstarostného života. Čakáte, že zmizne sám od seba? Nemôže. Nesie vám dôležitú správu o tom, že v niektorej upchanej cieve sa nedarí naplno obnoviť krvný prietok a srdce nemôže normálne pracovať. Preto hlásiaci sa infarkt ešte vystreľuje bolesti do chrbta medzi lopatky, do krku, ramien, niekedy aj čeľustí či podbruška. Nedajte sa oklamať. Pri infarkte spodnej srdcovej steny sa môže napríklad zdať, že ide o brušnú príhodu.

Prečo sa nezdržovať

Neostáva vám nič iné, len okamžite prerušiť všetku činnosť, ľahnúť si (dobrý je aj polosed) a pravidelne dýchať. Je možné, že vám bolesť (ak bola mierna) odznie a šlo „len“ o tzv. utajený infarkt. V takom prípade si vaše telo problém ešte nejako vyriešilo, no môžete si byť istí, že ak nezmeníte životosprávu a nedáte sa poriadne vyšetriť u odborníka, vráti sa k vám infarkt ako bumerang. Ak vaše bolesti neprestávajú ani po 10 až 20 minútach, volajte záchrannú službu. Pri infarktoch platí pravidlo tzv. zlatej hodiny. Znamená, že do jednej hodiny od prvých príznakov treba vyhľadať odborné pracovisko. Viac než u iných diagnóz tu rozhoduje o prežití človeka každá minúta. Preto nezľahčujte príznaky, nečakajte až bolesť odíde s tým, že „ráno sa uvidí“. Nebojte sa, že vám lekár vytkne zbytočné volanie. Niekedy neostáva nič iné ako najbližšia nemocnica, no najideálnejší je odvoz priamo na špecializované pracovisko s odborníkmi a vybavením.

Kde môžu pomôcť

Na Slovensku sú tri špecializované ústavy srdcových chorôb – v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Našťastie, máme odborníkov aj v iných nemocniciach. Nie všade však môžu (navyše do hodiny od prvého príznaku infarktu) spraviť angioplastiku – zaviesť pacientovi do cievy tenký katéter s balónikom, ktorý postihnuté nepriechodné miesto roztiahne.


Prečítajte si tiež:

Čo by ste mali vedieť o infarkte?

Varovné signály, ktoré nesmiete podceňovať!

Vysoký krvný tlak ako príčina infarktu


Angioplastika je dnes najčastejším a zatiaľ najúčinnejším spôsobom liečby infarktu myokardu. Len na porovnanie, v susednom Česku je špecializovaných pracovísk vyše 20, z toho asi tretina v hlavnom meste. Keď to doktori uznajú za potrebné, spevnia balónikom roztiahnuté miesto v tepne zavedením stentu – trvalej špeciálnej kovovej výstuže. Stane sa, že pacient nemôže podstúpiť angioplastiku či implantáciu stentu. Potom prichádza na rad kardiochirurgická operácia vo forme bypassu alebo dokonca transplantácie srdca. Pri dnešnom nedostatku vhodných darcov však môže pacient zomrieť skôr, ako sa nového srdca dočká. Práve preto je lepšie mať svoje zdravie na mylsi stále a nie až pri prvom infarkte, resp. na operačnom stole.