Bozkávate sa? - toto sa deje s vašim telom

Pozitívne účinky bozkávania boli objavené už dávno a poznáme ich všetci. Menej ľudí však vie, ako blahodárne pôsobí obyčajný bozk na naše telo. Okrem dobrej nálady robíte niečo aj pre svoje zdravie!

Bozk Zdroj foto: Shutterstock.com

Bozk je totiž zdraviu všeobecne veľmi prospešný. Znižuje stres, pozitívne vplýva na zubnú sklovinu, ba dokonca aj omladzuje. 

Vedeli ste, že?

Priemerný človek žijúci 70 rokov strávi bozkávaním asi 110 000 minút, čo je asi 1 833,33 hodín, 76,4 dní – teda necelých 11 týždňov.

7 účinkov bozkávania

1. Bozkávaním sa zlepšuje náš imunitný systém. A pravidelné bozkávanie môže údajne náš život predĺžiť až o päť rokov. Dlhé a vášnivé bozkávanie sa odrazí aj na našej tvári – bozkávanie zapojí okolo 30 svalov tváre, ktoré pokožku napnú a čiastočne odstránia vrásky, príznaky starnutia.

2. Bozkávanie znižuje produkciu stresových hormónov. Neuropeptidy, ktoré produkuje ľudské telo pri bozkávaní vo veľkom množstve, ničia kortizol spôsobujúci stres. Pri bozkávaní aj po bozkávaní sa preto cítime veľmi dobre a optimisticky.

3. Bozkávanie prebudí celé naše telo – pri bozkávaní sa v našom mozgu vytvára endorfín, ktorý znižuje prah vnímania bolesti, nadobličky zvyšujú produkciu adrenalínu. Rozprúdi sa látková premena. Vášnivé a vrúcne bozkávanie zvýši krvný tlak na 150 mm/Hg a tep sa zvýši až na dvojnásobok na 108 až 110 úderov za minútu. Nervové zakončenia pier a jazyka vyšlú signály vzrušenia cez centrálnu nervovú sústavu priamo do pohlavných orgánov.


Prečítajte si tiež:


4. Bozkávanie zabraňuje tvorbe látok spôsobujúcich vysoký krvný tlak, zvyšovanie obsahu cholesterolu alebo odumieranie mozgových buniek. Preto sa možno oveľa rýchlejšie vyzdravieť, keď sa budeme často, radi a dlho bozkávať.

5. Bozkávanie priaznivo pôsobí aj na zubnú sklovinu. Pri bozkávaní sa totiž vytvára množstvo slín, ktoré obsahujú vápnik a fosfor, prvky s pozitívnym vplyvom na zubnú sklovinu a zabraňujú vzniku zubného kazu.

6. Bozkávanie možno chápať aj ako špecifický druh preventívneho očkovania – sliny obsahujú veľké množstvo baktérií, z ktorých 80 percent sú spoločné u všetkých ľudí, 20 percent je individuálnych. Pri bozku sa baktérie prenášajú a cudzie baktérie vyvolávajú v organizme stav pohotovosti a mobilizujú imunitný systém produkujúci protilátky.

7. Bozkávanie nás učí lepšie dýchať. Po bozku dýcha človek rýchlejšie, čo znamená väčší prísun kyslíka. Kto sa často bozkáva, máva menej problémov s krvným obehom, žlčníkom, žalúdkom a upchávaním ciev.