Doprajte svojmu telu jarnú očistu

V zimnom období sme často jedli nezdravé a mastné jedlá. Preto sa môže stať, že sme teraz unavení a bez energie. V tom nám však môže pomôcť jarná očista, ktorá naštartuje naše telo i myseľ.

jarná očista

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ďalším dôvodom úpravy jedálneho lístka je aj blížiaca sa sezóna postupného vyzliekania kabáta. Očistná kúra nie je len prostriedok na zníženie hmotnosti, ale aj prevenciou pred civilizačnými chorobami, zvyšuje imunitu i celkovú kondíciu.

Ako na to

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR k zásadám správneho stravovania patrí konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny, mliečnych výrobkov, dostatok tekutín a diétne mäso. Jedálny lístok by sa mal skladať z troch hlavných jedálraňajok, obeda a z večere a z 1 až 2 menších porcií (desiata, olovrant). Energetický príjem sa rovnomerne rozdelí: napríklad raňajky 25 %, desiata 10 %, obed 40 %, večera 25 %.

Energetický príjem treba rozložiť počas celého dňa v zastúpení: bielkoviny 10 – 15 %, tuky 25 – 30 % a sacharidy 55 až 60 %. Konzumácia hlavných jedál má byť v priebehu dňa v pravidelných intervaloch. Zelenina a zemiaky patria k potravinám, ktoré prirodzene očisťujú organizmus. Vláknina sa v nich nestrávi a vezme so sebou pri vyprázdňovaní aj škodliviny.


Pozrite si tiež:

Pripravte sa na jar! Máme pre vás 3 očistné nápoje

Ideálny jedálny lístok

Na raňajky je vhodné konzumovať ľahšie jedlá, napríklad čerstvé ovocie, mliečne výrobky najlepšie s probiotickou kultúrou, cereálie alebo tmavé pekárenské výrobky, aby sa organizmus zbytočne nezaťažoval a aby sme mali dostatočný príjem vlákniny, ktorá pomáha pri pohybe čriev.

Obed má byť kaloricky výdatnejší, preto sú vhodné najmä hydinové mäso a ryby zbavené kože, doplnené čerstvou zeleninou, prípadne chudé bravčové a teľacie mäso v obmedzenom množstve.

Večera má byť opäť z ľahších jedál, aby sa organizmus na noc nezaťažoval a oddýchol si. Vhodné sú rôzne cestoviny a šaláty z čerstvej zeleniny.

Veľmi vhodné je doplniť do jedálneho lístka strukoviny, uprednostniť spotrebu rastlinných olejov a obmedziť spotrebu živočíšnych tukov, konzumáciu údenín a tučných mäsových výrobkov, soľ a konzumáciu sladkostí a sladených nápojov. Teda všetko zásady, ktoré teoreticky každý ovláda.

Veľmi dôležité je dodržiavať pitný režim. Každý by mal vypiť aspoň 2,5 litra a viac tekutín denne. Najvhodnejšie sú minerálne vody, mlieko, nesladené čaje, ovocné a zeleninové šťavy, bez cukru. Úplne nevhodné sú sladené a kofeínové nápoje!

Nápomocné bylinky

Ak ste sa rozhodli pomôcť si aj bylinkami – trojmesačné užívanie prípravkov s pestrecom mariánskym zlepšuje pečeňové testy, klesá hladina cholesterolu, stúpa výkonnosť organizmu a zlepšujú sa, respektíve miznú zažívacie ťažkosti.

Pri celkovej očiste tela pomáha aj zelený čaj, vhodné sú aj iné bylinky. Pozor – tie by ste mali striedať, aby nemohli vyvolať alergické reakcie. Ak si ich kupujete v drogériách či špeciálnych obchodoch, odborníci odporúčajú vyberať si tie, pri ktorých je známe presné zloženie, vrátane prídavných látok.

Len tak – k „telke“...

Namiesto mastných čipsov si k televízii nakrájajte obľúbenú zeleninu, ktorú môžete upiecť v rúre s kvapkou olivového oleja a bylinkami. Pražené oriešky nahraďte čerstvými a tabuľku čokolády môžete nahradiť čerstvým alebo sušeným ovocím. 

Ak by ste predsa len nemohli odolať čokoláde, vyberte si radšej horkú čokoládu, ktorá obsahuje okolo 70% kakaa.

Nevyhnutný pohyb

K optimálnej hmotnosti pomáha aj pohyb. Žiadna diéta nebude účinná, keď nebudete mať dostatok pohybu. Aktívnemu pohybu by ste sa mali venovať minimálne trikrát do týždňa v dĺžke najmenej 30 minút. Vhodné sú aerobik, bicyklovanie alebo kolieskové korčule, plávanie, turistika, beh a rôzne rekreačné športy. Ak sa naozaj nemôžete športu venovať, skúste napríklad chôdzu. Vystúpte z autobusu na ceste do práce o dve zastávky skôr a zvyšnú cestu choďte pešo!


Pozrite si aj tento článok:

Pripravte sa na jar! Máme pre vás 3 očistné nápoje

Karolinkaa

Ja som sa rozhodla ze musism schudnut, lebo som zistila ze sa nenapasujem do svojich letnych veci a objednala som si na doporucenie kolegu z vasbylinkar.sk pestrec mariansky, lebo obsahuje “zdrave tuky” a tie maju suvis aj s hormonalnou rovnovahou, ktora je vraj pri chudnuti velmi dolezita, schudla som zatial 3 kg ale este dve-tri musia ist dole.. pestrec je inak vecer fajn, lebo ma to normalne zasyti :)

Sasky

Je dobre,keď pestrec kombinujeme s černuchou. Pestrec detoxikuje a regeneruje a černucha zbavuje črevný trakt baktérií a parazitov,znižuje cukor v krvi,čistí steny ciev a má význam ju užívať aj preventívne,má totiž v sebe látku,ktorá dokáže likvidovať možné rakovinové bunky.Okrem toho pomocou černuchy si zlepšíte imunitný systém.Čerpal som a radím zo stránky zdravá pečeň.