Do košíka s veľkonočným nákupom aj špenát a probiotiká...

Zelený štvrtok, ktorý je súčasťou veľkonočných sviatkov má síce kresťanský nádych, no mnohí z nás si ho spájajú aj s väčšou konzumáciou zeleniny a hlavne špenátu. V očakávaní chystaných veľkonočných hodov naši predkovia asi vedeli prečo. Už od soboty sa totiž začína nápor na naše žalúdky – údené mäso, šunka, vajcia, údené klobásky...

Zelený štvrtok, ktorý je súčasťou veľkonočných sviatkov má síce kresťanský nádych, no mnohí z nás si ho spájajú aj s väčšou konzumáciou zeleniny a hlavne špenátu. V očakávaní chystaných veľkonočných hodov naši predkovia asi vedeli prečo. Už od soboty sa totiž začína nápor na naše žalúdky – údené mäso, šunka, vajcia, údené klobásky... V mnohých rodinách ďalšie „kvartálne prejedanie sa“, ktoré môže spôsobiť ťažkosti s trávením. Najčastejším problémom býva nadúvanie, pálenie záhy, pomalá črevná pasáž či plynatosť. Ako sa vyhnúť vzdychaniu, ležaniu v posteli a tabletkám? Doprajte si dnes viac zeleniny, napríklad aj spomínaného špenátu, a dokúpte k údenému aj nejaké probiotické výrobky. Vo veľkonočnú nedeľu a pondelok akokeby ste našli!

Probiotiká pomáhajú pri trávení

Do programu k vysedávaniu pri bohatých stoloch zaraďte prechádzky, namiesto šunky a údeného zaraďte do raňajkového (nielen) menu probiotické výrobky.

Probiotické výrobky s overeným účinkom dokážu mnohé problémy s trávením obmedziť. Mliečne výrobky s probiotikami, ktoré už v dostatočnom množstve dostať v našich predajniach, obsahujú baktérie, ktorých účinok je založený na vysokej rezistencii. Napríklad baktérie v Activii prežívajú celú lehotu trvanlivosti výrobku, a zároveň odolávajú aj pôsobeniu tráviacich štiav po konzumácii. Dostávajú sa tak vo vysokých koncentráciách do tráviaceho traktu, kde pomáhajú udržovať kvalitu črevnej mikroflóry.

Baktérie v probiotických výrobkoch by sa mali dostať do nášho organizmu živé a v dostatočnom množstve. To je zaručené aj vtedy, keď výrobok skonzumujeme v posledný deň záručnej lehoty.

Údeného každému jedna porcia! Vajíčka s mierou

Ak veľmi trváte na dodržiavaní veľkonočných zvykov, v pestrosti jedálneho lístku sa počas sviatkov nemusíte obmedzovať. Doprajte si aj šunku aj údené, ale samozrejme – v akurátnom množstve. Pripravte také množstvo, aby na každého vyšla jedna normálna porcia a nič nezostalo. Obmedzte sladkosti. Jednoducho platí – všetko s mierou!

Podobne to je aj s vajíčkami – jedným zo základných znakov Veľkej noci. Hoci sa hovorí, že zvyšujú tvorbu zlého cholesterolu, odborníci ich neodporúčajú celkom vylúčiť z jedálneho lístka. Obsahujú aj látky, ktoré cholesterol znižujú. Vajíčka obsahujú aj vitamíny, najmä vitamín C a niektoré minerály.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča ako maximálnu dennú dávku cholesterolu 300 miligramov denne, príp. menej. Priemerné slepačie vajce má 50 g a obsahuje zhruba 215 mg cholesterolu. Jedálny lístok si však môžeme upraviť tak, aby sme ulahodili aj maškrtnému jazýčku aj zdravej strave.