Kde chodí slnko, môže prísť aj lekár - rakovina kože

Pozor na jarné slnko! A hlavne, chráňte pred ním deti. Odborníci upozorňujú, že ak sa spáli dieťa na slnku, je uňho v budúcnosti ďaleko väčšie riziko rakoviny kože. Do troch rokov sa pobyt na slnku deťom dokonca vôbec neodporúča

Pozor na jarné slnko! A hlavne, chráňte pred ním deti. Odborníci upozorňujú, že ak sa spáli dieťa na slnku, je uňho v budúcnosti ďaleko väčšie riziko rakoviny kože. Do troch rokov sa pobyt na slnku deťom dokonca vôbec neodporúča. Vrstva pokožky je u malých detí príliš tenká, kožné ochranné farbivo melanín sa začína len tvoriť – u detí v tomto období teda neexistuje žiaden obranný mechanizmus pred nebezpečným UV žiarením. Je pravda, že slnko je pre život nevyhnutné, súčasné geo- aj meteopodmienky nás však nútia porekadlo Kde nechodí slnko, chodí lekár výrazne korigovať.

Dermatológovia často tvrdia – koža si pamätá všetko. „Opakované, nadmerné opaľovanie pôsobí na predčasné starnutie pokožky, vysušuje ju, podmieňuje tvorbu vrások, pokožku ochabuje a môže byť do budúcna podnetom pre vznik kožných nádorov. ´Zdravé opaľovanie´ už dnes neexistuje,“ vysvetľuje doc. MUDr. Vladimir Hegyi, PhD., predseda fytobiologickej sekcie Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

Podľa odborníkov existuje priama súvislosť medzi vznikom kožnej rakoviny a vystavovaním sa slnečnému žiareniu v detstve, hlavne v prvých desiatich rokoch života. Najnebezpečnejšie je spálenie kože, riskantné je však aj mierne začervenanie kože. Zradné je aj nárazové opaľovanie.

Kožný nádor – melanóm – je následkom „slnečnej spáleniny“, ktorú väčšinou sprevádzajú pľuzgiere, ktoré vznikli už v detstve. Treba tiež pamätať na to, že čím má človek svetlejšiu pokožku, tým viac sa spáli. UV žiarenie, ktoré nám „spôsobuje“ opálenie kože, je škodlivé aj pre oči (môže spôsobiť zápal spojiviek, príp. poškodenie očnej rohovky, alebo sivý zákal), nemali by sme preto zabúdať ani na ich ochranu a používať slnečné okuliare.

Slnko a deti

„Do jedného roku si dieťa nedokáže vytvoriť pigmentovú kožu, v dvoch rokoch ju už síce má, ale je veľmi tenká,“ vysvetľuje L. Hegyi a preto pre dojčatá vôbec neodporúča pobyt na slnku, u batoliat maximálne hodinu denne, pričom sa musí vždy chrániť hlavička a dodržiavať pitný režim. „Netreba sa báť, že by pre nedostatok slnka dieťa trpelo nedostatkom vitamínu D – pre dieťa stačí na jeho vytvorenie 10-minútový pobyt na slnku, dokonca aj v tieni,“ zdôrazňuje odborník.

Pri dostatočnej ochrane dieťaťa pred slnkom by malo platiť pravidlo troch N – navleč tričko, namaž telo, nasaď klobúk. Ak necháme deti samotné na slnku, je dobrou pomôckou naučiť ich „pravidlo tieňa“: Ak je tieň kratší ako ono samé, treba sa pred slnkom skryť.

Natierať, natierať, natierať

Pohyb na slnku má však väčšina ľudí rada a niekedy sa mu naozaj nedá vyhnúť. Riešením sú ochranné krémy. Podľa L. Hegyiho je najlepšie krémy kupovať v lekárni, lebo je tam zabezpečený predaj kvalitných produktov. Podľa odborníkov sa stále nevieme natierať. „Ľudia si natierajú asi štvrtinu množstva potrebného na ochranu kože,“ hovorí L. Hegyi. Na jedno dôkladné natretie by sme mali spotrebovať jedno štandardné balenie krému (zhruba 2 mg na cm²). Pokožku by sme mali natrieť trikrát, aby natretie na ochranu stačilo.