Príťažlivosť muža závisí aj od šírky tváre

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Príťažlivosť muža môže závisieť aj od šírky tváre. Nároky na krásu sa postupne menia a ako tvrdia antropológovia z Britského prírodovedného múzea pod vedením Eleanor Weston, idolom generácie dnešných starých mám a ich mám, boli muži so širokými lícnymi kosťami, hranatou čeľusťou a bohatým obočím. Vedkyňa s kolegami ...

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Príťažlivosť muža môže závisieť aj od šírky tváre. Nároky na krásu sa postupne menia a ako tvrdia antropológovia z Britského prírodovedného múzea pod vedením Eleanor Weston, idolom generácie dnešných starých mám a ich mám, boli muži so širokými lícnymi kosťami, hranatou čeľusťou a bohatým obočím.

Vedkyňa s kolegami v rámci výskumu zmerala niekoľko desiatok lebiek ľudí, ale aj šimpanzov, goríl a ďalších nepriamych príbuzných človeka. Na svojej stránke o tom informoval portál lidovky.cz. Vedci zistili, že muži majú relatívne menšiu vzdialenosť medzi hornou perou a začiatkom čela ako ženy. Pomer výšky strednej časti tváre a jej šírky by mohol byť doteraz prehliadaným meradlom atraktivity. Ako napísal portál lidovky.cz, čím je tento pomer menší, tým je muž atraktívnejší. Rozdiel je aj vo vývoji mužskej a ženskej tváre, pričom rozdiely jednotlivých pohlaví sa začínajú objavovať v 14. roku.

Z výsledkov merania sa podarilo stanoviť závislosť šírky strednej časti tváre na výške, ktorá má iný tvar pre ženy a iný pre mužov. Vzťah sa dá použiť aj pre určenie pohlavia ľudských fosílií. "Ľudská kostra nemusí byť automaticky mužská len preto, že je väčšia. Záleží to od relatívnej veľkosti tvárových častí," povedala Weston no dodala, že to bude chcieť veľa odvahy, kým antropológovia vezmú do úvahy tento nový prístup.

Podobný vzťah objavili vedci u šimpanzov, no napríklad u goríl, ktoré sú ľuďom menej príbuzné a podobné to tak nebolo. U primátov podobných človeku ako je šimpanz ešte vedci zaregistrovali i to, že samce majú dlhšie rezáky.

SITA