Moskyty už aj na Slovensku

Globálne otepľovanie najnovšie spôsobuje aj presun exotických druhov hmyzu do nášho teplotného pásma. Pozrite si najnovšie zistenia výskumníkov prečo nám tu pribúdajú nebezpečné moskyty.

S klimatickými zmenami sa bude musieť Európa zrejme brániť proti novým ochoreniam. Vírus Chikungunya, ktorým sa naposledy v talianskom regióne Emilia Romagna infikovalo najmenej 160 ľudí, je príklad novej epidémie, ktorá vznikla v dôsledku globálneho otepľovania, informoval šéf európskej pobočky Svetovej zdravotnej organizácie (WHO) Roberto Bertollini počas národnej konferencie o klíme v Ríme. Podľa odborníkov sa do Talianska aj iných krajín rozšírili komáre Aedes albopictus (ázijské moskyty tigrové), ktoré prenášajú tropickú horúčku vďaka priaznivej klíme.

Chrípke podobná tropická horúčka sa prejaví vysokými teplotami do dvoch až troch dní po uštipnutí. Prvý raz ju diagnostikovali na konci augusta v blízkosti talianskeho mesta Bologna. O klimatických zmenách a znečisťovaní životného prostredia na Apeninskom polostrove bude približne sto expertov rokovať. Už dopredu bolo jasné, že situácia v Taliansku je znepokojivá. Vedec zaoberajúci sa klímou Vincenzo Ferrara zdôraznil, že priemerná teplota v Taliansku sa za posledných sto rokov zvýšila o 2,8 stupňov Celzia. Vzrástla tak štyrikrát rýchlejšie než v ostatných častiach sveta. Pritom sa v priebehu tohto obdobia znížil o päť percent aj úhrn zrážok.

Najhoršie je na tom stred a juh Talianska, kde rátajú podľa turínskych novín La Stampa s pokračujúcou devastáciou prostredia. "Výdavky na škody, ktoré spôsobujú klimatické zmeny, môžu pri pretrvávajúcej intenzite otepľovania stále viac zaťažovať štátnu pokladnicu," povedal taliansky minister životného prostredia Alfonso Pecoraro Scanio. Škody sa môžu vyšplhať až na 200 miliárd eur ročne. Preto chce navrhnúť opatrenia, aby zabránili škodám, ktoré spôsobujú klimatické zmeny.