Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

MUDr. Zuzana Némethyová, CSc.

  • 1977 - absolvovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave
  • 1981 - 1. atestácia z vnútorného lekárstva
  • 1984 - II. atestácia v odbore diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy
  • 1985 - obhájila kandidátsku prácu v odbore klinická výživa
  • po škole v roku 1977 - začínala ako sekundárny lekár na internom oddelení v Nemocnici s poliklinikou v Topoľčanoch
  • od 1982 - pracovala vo Výskumnom ústave vý­živy ľudu v Bratislave, kde sa začala orientoval na diabetes mellitus
  • od 1984 - pracovala ako ordinardiabetológ na IV. Internej klinike LF UK
  • od 1997 - pracuje ako ambulantný diabetológ, od roku 2001 v neštátnej praxi

Členstvo v odborných spoločnostiach a iné funkcie:

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre diabetes mellitus typu 2, vedecká sekretárka Slovenskej diabetologickej spoločnosti, členka Európskej asociácie pre štúdium diabetu.

Publikačná činnosť:

Zdravotnovýchovná, prezentačná a publikačná čin­nosť, viaceré články v odborných lekárskych časopisoch, spoluautorka v 2 monografiách v odbore diabetológia, viaceré populárnovedecké články najmä v časopisoch pre diabetikov.
„Je to najlepší krok, aký som v živote urobila, aj keď si niekedy pofrflem, neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné," potvrdzuje svoju voľbu stať sa lekárkou MUDr. Némethyová. Po tridsiatich rokoch praxe si dennodenne uvedomuje, že urobila dobre, keď sa začala venovať medicíne a osobitne dia­betológii. To sú pocity človeka, ktorý má rád svoju prácu.
A ako sa dostala k diabetológii? Pravdu povediac, priviedla ju k nej zhoda náhod. Tak, ako mnohí iní, ani ona spočiatku nebola až tak vyhranená. Chcela sa venovať interne, a preto začínala v topoľčianskej nemocnici, kde bolo voľné miesto. Po prvej atestácii z vnútorného lekárstva sa vrátila do rodného mesta, do Bratislavy. Prešla do Výskumného ústavu výživy ľudu, kde sa zaujímala o gastroenterológiu, prischol jej však „cukrovar", ako sa vtedy slengovo hovorilo diabetológii. „V podstate som sa vo výskumnom ústave venovala všeobecne výžive, metabolizmu a jeho poruchám a obezite. S tým všetkým diabetes mellitus, samozrejme, súvisí. Na prvý pohľad sa tento odbor vidí byť mnohým kolegom jednoduchý, „liečite predsa len jednu chorobu...", ale je to náročná oblasť medicíny. K diabetikovi treba pri­stupovať komplexne, diabetik je ohrozený kompliká­ciami, ktoré zasahujú viaceré systémy. Veľmi mi v po­čiatkoch pomohli viacerí skúsenejší starší kolegovia, s úctou spomínam najmä na svojho vynikajúceho školiteľa," spomína na začiatky v odbore.

Je diabetológia zaujímavý odbor aj preto, že počet pacientov narastá - skoro by sme mohli povedať geometrickým radom?

Diabetológia sa v posledných rokoch mimoriadne dynamicky rozvíja a to nielen kvôli tomu, že v posled­ných rokoch celosvetovo dramaticky rastie počet pacientov - za ostatných dvadsať rokov sledujeme skoro trojnásobný nárast. Takisto ešte približne jedna tretina pacientov nie je diagnostikovaná, čiže netušia, že majú sklony alebo už prvé príznaky diabetu. Predpokladá sa, že do roku 2030 sa počet pacientov s touto chorobou zdvojnásobí. Dnes už hovoríme o epidémii diabetu, najmä typu 2.

 Prečo je to tak, s čím súvisia tieto alarmujúce čísla?

Prvoradá je genetická pre dispozícia, súvisí to však hlavne s civilizačnými vplyvmi, aj so starnutím populá­cie. Dnes sa stravujeme nesprávne, neprimerane, trpíme nedostatkom pohybu, máme priveľa stresov a podobne. A určite aj s tým, že dnes vieme diabetes včas diagnostikovať a oveľa lepšie liečiť, a spolu s pacientom zvládame liečbu omnoho efektívnejšie, takže zodpovedný pacient žije dlhšie aj vďaka mo­dernej medicíne. Odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy má na Slovensku dlhoročné tradície, každý pacient je trvalo sledovaný a liečený v odbornej ambulancii. Takéto možnosti nemajú diabetici ani v mnohých oveľa vyspelejších krajinách. Diabetes v súčasnosti môžeme a vieme kvalitne liečiť, ale, žiaľ, ešte stále ho nedokážeme úplne vyliečiť.

Čím to je, prispeli k tomu moderné liečivá alebo iné postupy, prípravky...?

Jednoznačne napomáha včasná diagnostika, potom aj fakt, že farmaceutické firmy sa začali ve­novať výskumu a vývoju nových prípravkov na liečbu, takže v ostatnom čase máme k dispozícii mnoho nových liečebných postupov. Dnes sa naprí­klad používajú iba humánne inzulíny a ich analógy, ktorými vieme lepšie zabezpečiť dostatočnú meta­bolickú kompenzáciu, a v neposlednom rade existu­je mnoho nových a moderných aplikačných techník a pomôcok, ktoré jednoznačne napomáhajú zlepšo­vať kvalitu života pacientov.

Dnes sa často používa slovné spojenie „kvalita ži­vota pacientov" - rozmeňme ho na drobné...

Dnes napríklad pacient použije inzulínové pero namiesto injekčnej striekačky - pero je presné, bezpečné a najmä diskrétne. Tento komfort pre pacienta je dosť významná veličina, najmä ak je odkázaný „na dennú dávku" inzulínu aplikovanú viackrát (4- 5x denne). Pacient si dnes napríklad môže sám pomocou moderných prístrojov zisťovať hladinu glykémie a to je pre neho v istých situáciách život zachraňujúce, a to najmä, ak si vie sám vďaka edukácii pomôcť...

Je edukácia pacientov s diabetom dôležitá?

Výchova, poučenie, znalosti diabetika o jeho chorobe sú alfou a omegou riešenia problémov, ako aj liečby každého diabetika. A edukácia sa často týka nielen pacienta, ale aj (a niekedy najmä) príbuzných. Pacienta treba najprv jednoducho motivovať k tomu, aby zvládol chorobu a akceptoval ju, keďže ide o doživotné ochorenie - často pritom bez akýchkoľvek subjektívnych ťažkostí a pri ne­správnej liečbe s vážnymi následkami... U diabetika platí známa poučka, že zo 70 - 80tich percent si pacient dokáže pomôcť sám a najmä to, že za priebeh svojho ochorenia, kvalitu i dĺžku života je spoluzodpovedný, a to približne rovnako veľkým podielom.
Diabetes v počiatočných štádiách nebolí, nerobí ťažkosti, nekomplikuje život, ale pomaly, plazivo vznikajú komplikácie - a to závažné, postihujúce pre­dovšetkým kardiovaskulárny systém. Vzniknuté kom­plikácie sa dajú len veľmi ťažko a nie vždy úspešne liečiť, ľahšie je im predchádzať. V tom je táto choro­ba nebezpečná až zákerná.
V osvete máme stále veľké rezervy - racionálnym stravovaním počnúc a sledovaním hladín cukru v krvi končiac.

Zvyknú vás pacienti počúvať? Pochopia, o čom je ich choroba?

Každý pacient si vyžaduje individuálny prístup, ale pravdu povediac, niekomu môžete priniesť modré z neba, srdce na dlani a tvári sa, akoby sa ho to netýkalo, akoby išlo o zdravie kohosi iného. Ešte stále ma prekvapuje, aj po 25 rokoch práce s dia­betikmi, že pacient, ktorý o svojej chorobe vie, nedokáže, prípadne nechce spolupracovať, má pocit, že jedine lekár je tu na to, aby ho liečil a on pre svoje zdravie nemusí robiť nič navyše. A to pozorujem stále ešte u takmer polovice pacientov, čo je pomerne veľké množstvo ľudí. Iba 20 percent pacientov spolupracuje skutočne výborne, zaujíma sa o svoju chorobu a dodržiava všetky odporúčania, asi 30 percent sa snaží, nie je im to celkom jedno.

A opačné príklady? Zostal vám niektorý z pacien­tov v pamäti?

Istotne, veľmi rada spomínam na tých, ktorí ma počúvnu a ktorí sa o seba starajú, ktorým sa spoločnými silami podarí zachrániť napríklad nohu, zlepšiť kvalitu života. Mala som viacerých pacientov, ktorí napríklad výrazne redukovali svoju telesnú hmot­nosť, čím sa zlepšila ich metabolická kompenzácia, následne mohli znížiť dávku inzulínu, alebo dokonca vynechať liečbu inzulínom. Najviac však asi ostanú v pamäti diabetický, ktoré porodili zdravé deti, naplnili tak svoje materinské túžby, čo im dodalo novú silu a impulz starať sa lepšie o svoj diabetes.

Poznáte relax, vychutnávate si voľné chvíle?

Cez víkend sa snažím nepracovať, presnejšie, neve­novať sa medicíne, to je jeden z princípov, ktoré sa v rámci zdravého životného štýlu snažím dodržiavať. Takisto racionálne stravovanie (mimochodom dia­betická strava je racionálna strava), ale mám prob­lém s pravidelným dávkovaním počas dňa. Som prí­klad tých prísloví o bosých deťoch obuvníka a otrhaných krajčíra, som jednoducho gurmán... Rada by som pravidelne plávala, ale v zimnom období akosi nie je kde, takže si to vynahrádzam v lete, milujem more a takisto turistiku. Dnes už kvôli poškodenému menisku nemôžem lyžovať a tak mi zostáva iba chodenie po horách.

Ak sa na seba hneváte, tak za čo?

Všetko robím na poslednú chvíľu, takpovediac zobudím sa o päť minút dvanásť, ale potom to pred­sa len všetko stihnem. Dnes už nie som v trojsmennej prevádzke v nemocnici, avšak po večeroch sa zase venujem odbornej literatúre, príprave prednášok a publikácií a tiež administratíve, ktorá súvisí so všetkými funkciami.


Článok je prebraný z publikácie Mozaika slovenskej medicíny.


Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať

Textová Inzercia

Silvestrovské MEGA pobyty v Dudinciach

Užite si posledné dni v roku 2016 v hoteli HVIEZDA***

Len jeden klik ku zdraviu

Vždy individuálny prístup k liečbe chorôb vášho tela. Fyzioterapia, rehabilitácia, vnútorné lekárstvo, rodinný lekár.

Získajte svoj červený hrnček

Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

MUDr. Zuzana Némethyová, CSc. - ZDRAVIE.sk