Medová masáž

Pri medovej masáži leží pacient na bruchu. Masér mu potrie chrbát medom a potom ho špeciálnou technikou vmasíruje do tela. Správne namiešaný med sa teda nanáša na rôzne časti tela a vhodnými masážnymi technikami sa oblasť spracováva.

Charakteristika:

Masáž medom prišla z Ruska, kde sa používala už v dávnych dobách, a dnes sa znovu objavuje a prežíva svoju renesanciu aj v západných krajinách. Takáto masáž pomáha nášmu telu zdetoxikovať sa, zrevitalizovať, zbaviť sa nepriaznivých účinkov stresu a nečistého životného prostredia. Medovú masáž využívajú na liečenie i na prevenciu predovšetkým odborní maséri a terapeuti z Východu. K masáži sa používa zásadne prírodný, nezcukornatený med, bez chemických prísad, škrobov či trstinového cukru. Medové masáže majú blahodárny účinok na celé telo. Po masáži môže masírovaný pociťovať mierne stavy ako po detoxikácii, preto musí prijímať veľa tekutín. Zdravý človek môže túto masáž absolvovať raz za mesiac, pri akútnych problémoch 2 x do týždňa aspoň mesiac, alebo 1 x týždenne 2 mesiace.

Princíp:

Pri medovej masáži leží pacient na bruchu. Masér mu potrie chrbát medom a potom ho špeciálnou technikou vmasíruje do tela. Správne namiešaný med sa teda nanáša na rôzne časti tela a vhodnými masážnymi technikami sa oblasť spracováva. Počas masáže sa konzistencia medu mení, pretože sa do nej vylučujú škodlivé látky z tela, a preto tiež masáž u každého jedinca trvá rôzne dlho, cca 60 minút. Med vplyvom napätia a podtlaku vyťahuje z tela škodlivé látky, hustne a sfarbí sa. Po masáži zostane na koži pena, ktorú masér odstráni vlhkým uterákom alebo papierovým obrúskom. Po masáži je vhodný krátky odpočinok v teple. Výhodou tejto masáže je spojenie dotykovej terapie, cieleného silného prekrvenia, vynikajúcich účinkov medu a detoxikácie priamo cez pokožku.

Indikácie:

Medová masáž „tzv. pumpovaním“ za pomoci medu umožňuje odstraňovať toxíny z tela. Pomocou stimulácie reflexných zón je možné touto masážou priaznivo ovplyvňovať aj vnútorné orgány v tele. Je vhodná pri vyčerpaní či slabosti v dôsledku stresu a napätia, pri nervových poruchách a stavoch nepokoja. Okrem toho, masáž chrbta včelím medom čistí póry a dôkladne prekrvuje pokožku. Med obsahuje dôležité minerály a stopové prvky a telo cez pokožku tieto látky absorbuje.

Metóda masáže medom je vhodná pri tzv. civilizačných chorobách a ich prevencií, ako sú onkologické ochorenia, alergie /okrem alergie na med/, reumatické ochorenia svalov a kĺbov, artróza, pri chronických problémoch s dýchacími cestami a tráviacimi ťažkosťami, pri chronickom únavovom syndróme, problémoch so spaním, pri regenerácií po ťažkých chorobách, nervových poruchách, ženských problémoch, plesňových infekcií v organizme, pri chorobách pečene, obličiek a pankreasu, poruchách potencie a neplodnosti, a mnohých iných.

Kontraindikácie:

Medová masáž nie je vhodná pri alergiách na med, pri miestach s otvorenou ranou, pri poškodenej pokožke ako je ekzém, silná výsypka, pri nádoroch, aby sa náhodou nerozšírili metastázy, pri galukóme /vysoký očný tlak/, pri krvácaní v tele /vredy a pod./, pri trombóze, a pri akútnych infekčných ochoreniach.