Perličkový kúpeľ

Do kúpeľa je zo spodnej časti vane vháňaný pod tlakom vzduch, čím sa vytvárajú vo vode bublinky – perličky s masážnym účinkom. Teplota vody je 34 -35o C. Kúpeľ silne prekrvuje pokožku, spomaľuje srdcovú činnosť, znižuje krvný tlak a zaťaženie srdcového svalu.

Charakteristika:

Do kúpeľa je zo spodnej časti vane vháňaný pod tlakom vzduch, čím sa vytvárajú vo vode bublinky – perličky s masážnym účinkom. Teplota vody je 34 -35o C. Kúpeľ silne prekrvuje pokožku, spomaľuje srdcovú činnosť, znižuje krvný tlak a zaťaženie srdcového svalu. Po kúpeli nasleduje suchý zábal (20 minút). Perličkový kúpeľ je vhodný pri srdcových, cievnych, nervových, kožných a reumatických ochoreniach, pri angine pectoris a pri zápaloch orgánov malej panvy. Po pridaní liečivých bylinných extraktov alebo solí sa účinok rozširuje v závislosti od zvolenej prísady. Doba kúpeľa je cca 15 minút.

Princíp:

Perličkový kúpeľ charakterizuje sýtenie minerálnej vody s teplotou 36 – 37 °C stlačeným vzduchom (0,15 MPa), ktorý sa privádza do dierkovaného roštu na dne vane. Bublinky vzduchu stúpajú odo dna k hladine a pôsobia na kožu mierne masážne. Celkový perličkový kúpeľ sa aplikuje vo vani, kde je umiestnený perličkový rošt, do ktorého je inštalovaný prívod stlačeného vzduchu. Pacient pociťuje jemný masážny účinok na celom povrchu tela. Najčastejšie sa využíva pri neurovegetatívnych stavoch, nespavosti, klimakterickej neuróze,
na celkové uvoľnenie fyzické a psychické. Po perličkovom kúpeli je doporučený celkový zábal.

Indikácie:

V perličkovom kúpeli stúpajúce perličky pod tlakom pôsobia stimulačne na pokožku, znižujú svalové napätie a zvyšujú látkovú premenu, zlepšujú vnútorné dýchanie. Okrem toho bublinky pokožku tela jemne masírujú a zároveň ju prekrvujú. Kúpeľ je vhodný pri jednostrannom zaťažení chrbtice, nadmernom strese a poruchách prekrvenia, pri chorobách pohybového systému a kĺbov, klimakterických ťažkostiach i chorobnej únave.

Kontraindikácie:

Perličkový kúpeľ sa neodporúča napríklad pri epilepsii.