Diatermia

Diatermia je liečebná metóda pri ktorej sa využíva vysokofrekvenčný elektrický prúd s nízkym napätím. Táto procedúra je doporučovaná vtedy, ak treba dosiahnuť prehriatie hlbších štruktúr tela bez výraznejších účinkov na koži.

Charakteristika:

Diatermia je liečebná metóda pri ktorej sa využíva vysokofrekvenčný elektrický prúd s nízkym napätím. Táto procedúra je doporučovaná vtedy, ak treba dosiahnuť prehriatie hlbších štruktúr tela bez výraznejších účinkov na koži. Pôsobí na zvýšenú cirkuláciu krvi a lymfy, zlepšuje látkovú výmenu, uvoľňuje sťahy hladkého svalstva a znižuje bolesť. Pozitívne ovplyvňuje predovšetkým degeneratívne, chronické a zápalové ochorenia veľkých kĺbov. Procedúru predpisuje vždy lekár, trvá cca 10-15 minút.

Princíp:

Pri tejto liečebnej metóde dochádza k prehriatiu organizmu, teda k vzniku tepla. Prehrievaním tkanív dochádza k rozšíreniu ciev so zvýšeným prekrvením, a tým k zlepšeniu výživy tkanív a uvoľneniu svalových spazmov. Teplo sa terapeuticky využíva pri chronických zápalových a degeneratívnych ochoreniach kĺbov, svalovom reumatizme i pri poúrazových stavoch.

Indikácie:

Diatermiu je vhodné použiť pri chronických ochoreniach kĺbov, väzov a šliach, pri chronických gynekologických zápaloch, pri problémoch urologických, pooperačných stavoch, urgentnej inkontitencii

Kontraindikácie:

Diatermia je nevhodná pri pacientoch s kardiostimulátorom, pri priamej aplikácii na kovové implantáty, pri malígnych nádoroch, akútnych zápaloch, krvácavých stavoch a podobne. Pri menštruácii sa procedúra neodporúča aplikovať na brucho pacientky, rovnako ani na rastové zóny.