Kúpele Kováčová

Tieto kúpele sa špecializujú na choroby pohybového ústrojenstva, choroby žliaz s vnútornou sekréciou, ochorenia obličiek, prostaty, močových ciest, nervové ochorenia, ženské / gynekologické choroby, má termálne kúpalisko a aquapark.
  • choroby pohybového ústrojenstva
  • choroby žliaz s vnútornou sekréciou
  • ochorenia obličiek, prostaty, močových ciest
  • nervové ochorenia
  • ženské / gynekologické choroby
  • termálne kúpalisko
  • aquapark - Aquapark

Kúpele Kováčová sa nachádzajú v údolí Hrona na úpätí Kremnických vrchov medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Kúpele ležia uprostred malého parku na okraji obce Kováčová. Klíma v tejto oblasti sa dá charakterizovať ako utišujúca a sedatívna, je nížinného charakteru s priemernou roťnou teplotou 8°C.

Kúpele patria medzi najmladšie na Slovensku. Ich vznik, koncom 19. storočia, sa priamo spája s továrňou na výrobu plechu a železa Union vo Zvolene, ktorá uskutočňovala prieskumné vrty v blízkom okolí. Pri jednom z vrtov, realizovanom v roku 1898 a hlbokom 405 metrov, narazili prieskumníci na horúci prameň s teplotou vody 45 °C. Po objavení tohto prameňa využívali malé termálne jazierko hlavne miestni obyvatelia a ľudia z blízkeho okolia. V roku 1983 bol vybudovaný terajší zdroj – vrt K2, ktorým sa v hĺbke 536 m zachytila síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-horečnatá, termálna, hypotonická minerálna voda, ktorou sa po ochladení na 39 °C napĺňa kúpeľný bazén a vane.

V súčasnosti sú kúpele v Kováčovej zamerané na liečbu niektorých ochorení pohybového ústrojenstva, stavov po úrazoch a ortopedických operáciách a na liečbu pacientov s niektorými organickými nervovými chorobami. Základnú kúpeľnú liečbu v termálnych vodách bazénových a vaňových kúpeľov doplňujú rehabilitačné procedúry, masáže, procedúry fyzikálnej terapie a potrebná medikamentózna liečba.


Web: Kúpele Kováčová