VIDEO: Korekcia odstávajúcich uší (otoplastika)

Operácia odstávajúcich ušníc sa vykonáva v lokálnej anestézii pri tlmení pacienta. Znamená to, že ide o zákrok úplne nebolestivý, pacient je počas výkonu tlmený, často si na zákrok vôbec nepamätá. Vo výnimočných prípadoch, na žiadosť pacienta alebo rodičov, môže prebiehať operácia v celkovej anestézii.

odstavajuce_ucho_korekcia Zdroj foto: Shutterstock.com

Pred operáciou v lokálnej anestézii je potrebné len základné laboratórne vyšetrenie – krvný obraz a takzvané zrážacie faktory (dôležitý údaj o schopnostiach organizmu zastaviť krvácanie ). Pred operáciou v celkovej anestézii je potrebné ešte doplniť interné predoperačné vyšetrenie.

Ide o estetickú operáciu, preto by lekári nikdy nemali operovať osoby s akútnym ochorením, radšej by operáciu mali odložiť. Úplná kontraindikácia tejto operácie neexistuje, opatrnosť pri zákroku vyžadujú osoby s chronickými ochoreniami – napríklad cukrovka, znížená zrážanlivosť krvi, náchylnosť k tvorbe keloidných jaziev...

Operačný zákrok

Ide o ambulantný zákrok, väčšinou pacienti v deň operácie odchádzajú domov. Zriedka sa stane, že pacient ostáva v zdravotníckom zariadení cez noc (napríklad pacienti zo vzdialených okresov – ráno po preväze odchádzajú domov).

V deň operácie sú vhodné ľahké raňajky. Pacient prichádza s umytými vlasmi na ambulanciu. Po vyplnení potrebných formulárov (súhlas k operácii, dotazník pacienta) dostane pacient potrebné lieky (väčšinou ide o antibiotikum a sedatívum – liek na ukľudnenie). Následne sa urobí predoperačná fotodokumentácia, po príprave operačného poľa (umytí dezinfekčným prípravkom, obloženie uší sterilnými rúškami) sa pristupuje k podaniu lokálnej anestézie. Toto je jediný nepríjemný moment operácie, avšak vzhľadom k tomu, že pacienti sú sledovaní, je to veľmi ľahko zvládnuteľné, často si dokonca pacient na túto časť ani nepamätá.

Nasleduje samotná operácia. Kožný rez sa nachádza za uchom. Cez neho sa pristupuje ku chrupavke ušnej, podľa potreby je nárezmi zoslabená a formovaná do požadovaného tvaru, celú ušnicu sa po jej uvoľnení fixuje stehmi bližšie k hlave. Koža sa šije vstrebateľným materiálom, nie je potrebné vyberať stehy, tie sa samy rozpustia do 3-4 týždňoch.

Po operácii sú uši pod obväzom, tento sa mení druhý deň. Často sa už 2.deň menia obväzy za čelenku. Čelenku je potrebné nosiť nepretržite 2 týždne, potom stačí na noc celkovo do 6 týždňov. Vlasy sa odporúčajú umyť až 3. deň po operácii. Prvé 3 mesiace (lepšie do pol roka) po operácii by sa mal pacient vyhýbať kontaktným športom, aby nedošlo k poraneniu ucha.

Bolestivosť po výkone je veľmi individuálna, vždy je zvládnuteľná analgetikami, po 1-2 dňoch úplne ustupuje. Pacientov kontrolujeme druhý deň po operácii, 14. deň, 6 týždňov a pol roka po operácii.


Prečítajte si tiež:


Pacienti

Často krát sú pacientmi deti. Deti si začínajú všímať odstávajúce uši a vnímať to ako problém vo veku 5-6 rokov, vtedy je táto operácia najvhodnejšia. Často sa operujú deti pri prechode do iného kolektívu. U detských pacientov sa samozrejme operuje len so súhlasom rodičov. Inak však táto operácia nie je nijako vekom obmedzená, môžu ju podstúpiť deti takisto ako dospelí. Predoperačný a operačný stres pri dobrej sedácii ( uvoľnení navodenom liekmi ) znášajú deti aj dospelí väčšinou veľmi dobre aj v lokálnej anestézii.

Pri pohľade spredu je len veľmi málo ľudí, ktorý majú symetrické ušnice, väčšinou je medzi ľavou a pravou určitý rozdiel. Takisto po operácii je nepravdepodobná úplná symetria, o to však ani nejde. Úspechom hodnotíme operáciu, ak rozdiel po definitívnom zahojení je do 3 mm. Zriedka sa stane, že sú pacienti nespokojní s výsledkom, vtedy je potrebná reoperácia a opakovať v podstate celý výkon.

Cena

Zákrok nehradí nijaká zdravotná poisťovňa, ide o estetický zákrok plne hradený pacientom. Detskí pacienti sú operovaný za cca. 330,-€, u dospelých je cena cca. 500,-€.

korekcia odstavajucich usi


Operácia odstávajúcich uší - Video

Zdroj videa: Youtube.com
Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.