Interupcia - Fakty o interupciách na Slovensku

  • Na 1000 žien vo fertilnom veku pripadá momentálne na Slovensku necelých 13 interupcií.
  • Pokles za posledných 10 rokov o vyše 60%
  • Vek žien: až 54 percent umelých prerušení tehotenstva majú ženy nad 27 rokov. V priebehu rokov sa aj mierne zvýšil vek žien, v ktorom najčastejšie chodia na potrat. Pred ôsmimi rokmi to boli 25-ročné ženy (7,8 percenta zo žien v tom veku), posledné údaje hovoria o 27-ročných ženách (3,4 percenta).
  • Porovnanie so situáciou v Európe: Slovensko sa môže v súčasnosti pochváliť po Holandsku druhou najnižšou mierou potratovosti v Európe. A to napriek tomu, že interupčný zákon platný od roku 1986 s malými úpravami prakticky dodnes, priniesol skoro úplnú liberalizáciu v tejto oblasti. Na 1000 žien vo fertilnom veku pripadá momentálne v SR necelých 13 potratov. V Dánsku napríklad v roku 1996 pripadlo na 1000 žien vyše 14 interupcií. V potratovosti je z Európskych krajín najlepšia situácia v Belgicku a Holandsku, kde pripadá na tisíc žien iba šesť potratov, a naopak najhoršia v Maďarsku, kde pripadá na 90-tisíc pôrodov až 80-tisíc potratov.
    V Poľskej republike sa vykoná ročne až 200 000 nezákonných potratov (podľa MVO). Tento šokujúci počet spôsobil zákaz beztrestných interupcií, ktorý sa v Poľsku podarilo presadiť.