Spinning

Ide o mimoriadne vychytené skupinové cvičenie na špeciálne upravenom stacionárnom bicykli pod vedením inštruktora za sprievodu stimulujúcej hudby.

Ide o mimoriadne vychytené skupinové cvičenie na špeciálne upravenom stacionárnom bicykli pod vedením inštruktora za sprievodu stimulujúcej hudby. Program kombinuje tréning podľa tepovej frekvencie s piatimi štýlmi jazdy. Pri cvičení je dôležitá vizualizácia. Vtedy zabúdate, že ste v miestnosti. Inštruktor vám opisuje, po akej trati „idete“, akou krajinou prechádzate, kedy si máte pridať záťaž, kedy sa máte odlepiť od sedla, či v ktorej časti riadidiel máte mať položené ruky. Niektoré lekcie sa vedú len pri sviečkach. Na maratónoch sa využíva aj veľká projekcia záznamu z reálnych pretekov. Cvičiaci tak majú pocit, že sú súčasťou pretekov a jazdia tú istú trasu ako hviezdy.

Koľko stojí spinning?

Jedna lekcia stojí cca 4 eurá.

Pre koho je určený?

Pre všetky vekové kategórie – od detí až po seniorov s prihliadnutím na nosnosť spinnera, ktorá je 130 kilogramov. Spinning môžu robiť aj tehotné ženy. Pred cvičením však musia na svoj stav upozorniť inštruktora, ktorý ich oboznámi so špeciálnymi pravidlami pre tehuľky. Toto cvičenie umožňuje aj špecializovanú prípravu na všetky druhy športov. Bežne ho využívajú na zlepšenie kondície hráči NHL. Toto aeróbne cvičenie má už viac ako pätnásť rokov a vo svete patrí k najobľúbenejším.

Čo potrebujeme na spinning

Základnou výbavou je liter vody, uterák, športové oblečenie a pohodlná športová obuv. Neskôr sa odporúča zabezpečiť si cyklistické nohavice s mäkkým sedom, cyklistické tretry a špeciálne hodinky, ktoré vám ukazujú frekvenciu tepu.

Začíname so spinningom

Základný stupeň spinningovej lekcie sa dá zvládnuť, aj bez predošlého tréningu. Netreba sa totiž učiť žiadne choreografie. Stačí počúvať inštruktora, hudbu a v jej rytme šliapete. Navyše si môžete sami regulovať tempo i záťaž. Pre získanie kondície stačí hodinová lekcia dva- až trikrát týždenne. Pre naštartovanie chudnutia sa odporúča jazdiť dvojhodinové lekcie trikrát týždenne.

Silný zotrvačník navodzuje pocit jazdy na skutočnom bicykli. Záťaž si nastavíte jednoduchým otočením kolieska, ktoré funguje aj ako brzda. Takmer totožné sú uhly kostry spinnera s kostrou bežných cestných bicyklov.

Zaťaženie

Keďže spinning zaťažuje najmä stehenný a lýtkový sval, chudnutie ide veľmi rýchlo. Tuky sa začínajú spaľovať už po pätnástich minútach jazdy. Za štyridsaťpäťminútovú lekciu nieje problém schudnúť 400 až 600 kalórií a najazdíť v priemere 33 kilometrov.
Posilňovanie rúk je v tomto prípade slabšie, no absolútnym hitom sa stáva kombinácia viacerých druhov cvičení. Napríklad prvá polhodina sa odcvičí na spinneri, aby sa telo zahrialo a začalo spaľovať tuky. Potom zídete z bicykla a na podložke cvičíte power jogu, kde posilňujete aj horné končatiny.

Inštruktori

Cyklisti vedú lekciu v štýle dlhších blokov, keď idete viac minút rovnaký terén. Tí, čo predtým robili aerobik, zasa častejšie menia terén. Nedajte sa pomýliť, obe metódy sú správne. Absolútne regulárna je lekcia, keď sa inštruktor ani raz neposadí na spinner a venuje sa každému zákazníkovi individuálne. Môže ho tak lepšie upozorniť na chyby v technike. Inštruktor by mal pred lekciou skontrolovať správne nastavenie spinnerov.