Postavte svoju imunitu na nohy!

Skončilo leto a odvtedy ste takmer v jednom kuse chorí? Trápia Vás často angíny a chrípky? Ešte sa len začne prechodné obdobie a Vy už trpíte pri predstavách, že kolotoč infekcii dýchacích ciest v rodine sa skončí v lepšom prípade v marci?

Dôvodom takýchto situácii je, že imunitný systém (imunita), ktorý má za úlohu chrániť naše telo pred vstupom cudzieho "agresora" vyvolávajúceho chorobu, nepracuje spoľahlivo. Príčin môže byť, samozrejme, viac, ale najčastejšie je odolnosť oslabená nesprávnou stravou a vyčerpávajúcim spôsobom života.

Na jeseň a v zime nie sme často chorí preto, že by tých baktérii a vírusov bolo okolo nás omnoho viac ako v lete. Ten skutočný dôvod je, že v zime naša „ochranka“ nemá dostatočnú výživu (vitamíny, minerály, stopové prvky, fytochemikálie) a na druhej strane je vyčerpaná (chlad a prudké zmeny teploty pri prechode do rôznych prostredí, nedostatok slnečného svetla, nedostatok pohybu...)

Dá sa s tým niečo urobiť? Samozrejme! Ja vám na podporu imunity ponúkam osvedčený program: 1-2-3-4-5-štart! Začnite: buďte kreatívni a zaraďte nejako do jedálneho lístka okrem ostatných potravín každý deň aspoň:

  • 1 strúčik cesnaku (účinné látky: allicín, selén)
  • 2 citrusy (účinné látky: vitamín C, rutín, karotenoidy, limonény, monoterpény, flavonoidy, glukaráty, vláknina, draslík)
  • 3 jablká (účinné látky: vitamín C, salicyláty, pigmenty, fenolové kyseliny, vláknina, draslík)
  • 4 lyžice ovsených vločiek (účinné látky: vitamíny skupiny B, železo, vláknina, horčík, lignany, fenolové kyseliny, fytoestrogény)
  • 5 orechov (účinné látky: vitamíny E a A, nenasýtené mastné kyseliny, arginín, kyselina elagová, vláknina, meď, železo, horčík)
  • štart = šálku zeleniny (účinné látky: lykopén, luteíny a iné karotenoidy, izotiokyanáty, indoly, flavonoidy, kyselina listová a iné vitamíny, minerály, vláknina)

Zima len začína, tak to tento rok skúste. Je to chutnejšie, prirodzenejšie a bezpečnejšie ako liečba.