Môže byť zelenina škodlivá? Dôvodom sú dusičnany.

Jar je na dosah ruky a čoraz častejšie sa na pultoch obchodov objavuje viac a viac chutnej zeleniny. Problémom však môže byť skutočnosť, že aj napriek tomu, že zelenina obsahuje obrovské množstvo vitamínov, vlákniny a zdraviu prospešných látok, nájdeme v nej aj škodlivé dusičnany.
Ak by ste namiesto nech chceli siahnuť radšej po diétnej saláme alebo inom mäsovom výrobku vedzte, že až teraz ste na správnej ceste poškodiť si svoje zravie. Prečo je to tak?

Prečo sú pre nás dusičnany nebezpečné?

Sledujme túto trasu - človek prijme dusičnany. V čreve môžu byť nevhodnými baktériami chemicky premenené na dusitany. Súčasťou trávenej potravy a stolice sú molekuly tzv. sekundárnych amínov a tie spolu s dusitanmi vytvoria nitrózoamíny. V ktorej chvíli sa tento príbeh stal nebezpečný? Záleží na tom, či ide o organizmus dieťaťa alebo dospelého človeka. Pre dieťa nie sú nebezpečné samotné dusičnany, ale dusitany. A pre dospelých sú nebezpečné až nitrózoamíny. Môžu totiž prispievať ku vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Dusitany ohrozujú najmä deti

Hemoglobín je látka, ktorá prináša bunkám kyslík. V jednej červenej krvinke je asi 300 miliónov molekúl hemoglobínu a v jednom mililitri krvi máme asi 5 miliárd červených krviniek. V jednom-jedinom mililitri krvi máme teda asi 30-miliónkrát viac väzobných miest (atómov železa) pre kyslík ako je hviezd v celej našej Galaxii. Železo, ak má viazať kyslík, musí byť vo forme Fe2+. Ak je v inej forme (Fe3+), prestáva ho viazať, krv ostáva neokysličená a bunky sa začínajú dusiť, dieťa modrá. U novorodencov sa to najčastejšie stáva z vody. (Preto existuje dojčenecká voda.) Malé deti majú malý objem krvi a poškodenie hemoglobínu nastane ľahšie. Z rovnakej dávky dusičnanov, aká u dieťaťa vyvolá stredne ťažké príznaky, nemusí mať dospelý žiadne problémy. Čítajte viac o úlohe železa v tele.

Zelenina plná dusičnanov, ale i vitamínov

Je síce pravda, že zelenina, a nielen tá jarná, môže obsahovať veľa dusičnanov, ale na druhej strane obsahuje ochranné látky voči premene takmer neškodných dusičnanov na škodlivé dusitany a nitrózoamíny. Najsilnejšia ochrana je kyselina askorbová – vitamín C: bráni premene dusičnanov na dusitany a následnej reakcii na nitrózoamíny. Podobnú ochranu ako vitamín C, poskytuje telu aj iné organické kyseliny, vitamín E (rastlinné oleje), taníny (čajoviny) alebo fenoly (zelenina, ovocie, obilniny, klíčky).

Saláma a hemoglobín?!

Dusičnany sa však nachádzajú napríklad aj v diétnej saláme. Dokonca môže dôjsť aj k situácii, že vaše dieťa začne "meniť farbu". Z čoho? Práve z dusičnanov a dusitanov! Tie sa totiž pridávajú do spracovaných mäsových výrobkov, aby sa im zachovala farba a mäkkosť. Veľa ľudí sa panicky bojí dusičnanov v zelenine, ale nevie o ešte väčšom riziku v mäsových výrobkoch – údeninách. Údeniny dokonca obsahujú už aj rakovinotvorné nitrózoamíny - vytvorili ich tam žijúce baktérie.

Ak sa teda nechcete ohrozovať, mali by ste sa predovšetkým **vyhýbať údeninám a nie zelenine.** Tá obsahuje ochranný vitamín C a iné látky, ale počuli ste niekedy, žeby bol vitamín C v saláme alebo párkoch? Niektorí výrobcovia ho tam už začali pridávať a preto si pýtajú za svoje výrobky viac.

Dusičnany a žalúdok

Podľa experimentálnych pozorovaní vedcov na univerzite v Uppsale, môžu byť dusičnany z potravín zdrojom dusíka, z ktorého prispením správnej ústnej mikroflóry vzniká oxid dusnatý (NO). Ten zvyšuje prekvrenie sliznice žalúdka a čreva a tým podporuje hojenie vredových poškodení. Správa síce tvrdí, že dobrým zdrojom dusičnanov sú aj údeniny, avšak podľa súčasných vedomostí sú dusičnany v údeninách v prítomnosti koncentrovaných bielkovín vo veľkej miere bakteriálne transformované na kancerogénne nitrózoamíny. Konzumácia údenín sa pravdepodobne aj preto spája so zvýšeným rizkom rakoviny hrubého čreva, konečníka, prostaty, močového mechúra a pľúc.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.