Lekári v kvetináčoch

Pestovanie vlastných byliniek doma, môže byť príjemným ale aj užitočným spestrením bežného života. Bylinky sa dajú veľmi ľahko pestovať v kvetináčoch alebo v rôznych nádobách a nepotrebujete k tomu ani žiadne špeciálne vedomosti či encyklopédie.

Lekári v kvetináčoch

Zdroj foto: Shutterstock.com

Niektoré sa pestujú na balkónoch, iné nám môžu tvoriť peknú dekoráciu priamo v byte. Príjemná vôňa či nádherné kvety očaria nielen oči, ale pohladia aj našu dušu. Využitie byliniek v kuchyni alebo pri domácom liečení je už na každom z nás individuálne.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Jednoročná, priamo rozkonárená bylina. Kvitne bielymi až červenkastými kvetmi od júna do augusta.

Výsadba

Bazalka je veľmi vhodná na pestovanie v interiéri. Vyžaduje slnečné a teplé miesto chránené pred vetrom. Sadíme ju do hlbokých kvetináčov i truhlíkov. Používame substráty priepustné a veľmi výživné. Potrebuje dostatok vlahy. S výsevom začíname už v druhej polovici marca. Semená klíčia 8-14 dní.

Účinky

Zbierame listy, ktoré majú silnú korenistú chuť a vôňu pripínajúcu klinčeky. Použiť môžeme listy čerstvé alebo sušené. Výborná je na dochutenie šalátov, polievok, omáčok, majonézy, mäsa. Do pokrmov ju pridávame tesne pred dovarením, pretože ostrosť jej chuti sa varením zvýrazňuje. Slúži na uvoľnenie všetkých kŕčov. Udržiava črevnú flóru v rovnováhe a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla. Veľké uplatnenie má v aromaterapii.


Prečítajte si tiež:

Ste vystresovaní a nervózni? Upokoja vás bylinky.

Tymián (Thymus vulgaris)

Je trvácny, malý rozkonárený poloker. Dorastá do výšky 5-40 cm. Kvitne od mája do septembra. Poznáme mnoho druhov tymiánu. Napríklad vo voľnej prírode rastúci tymián dúškový (materina dúška), ktorý má najúčinnejšie liečivé vlastnosti. Ďalej poznáme citrónovo voňavé druhy ako „Silver Lemon Queen“ so striebristo škvrnitými listami, alebo „Thymus pallasianus“ druh so zlatožltými listami. Listy tymiánu sú vhodné do vonných zmesí.

Výsadba

Má rad kyprú piesočnatú ale i kamenistú pôdu dostatočne zásobenú humusom a vápnom. Pokiaľ tymián pestujeme v kvetináčoch, treba ho pravidelne prihnojovať raz za dva týždne. Avšak vo veľmi výživnej pôde stráca svoju špecifickú korenistú chuť. Vyhovuje mu slnečné, teplé a suchšie stanovište. Tymián môžeme pestovať vonku ale v i v kvetináčoch. Vhodný je na vytváranie nízkych živých plotov.

Účinky

Zbierame vňať tesne pre rozkvitnutím. Pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom, podporuje trávenie, obmedzuje nadýmanie a mierni hnačky. Odstraňuje pachy. Podporuje tvorbu bielych krviniek, čím zvyšuje odolnosť voči infekciám. Je dobrým analgetikom pri ochoreniach kĺbov a svalov. Usušená vňať v kuchyni má mnohostranné využitie. Používa sa ako korenie na mäso (hydinu, ryby i divinu), údeniny, syry, šaláty, strukoviny, dusenú zeleninu, perkelty, omáčky i hríby.

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)

Trvácna, stále zelená husto rozkonárená rastlina. Dorastá do výšky 10-150cm. Má príjemne sladkú kafrovú vôňu. Kvitne v apríli až júli modrofialovými, ojedinele bielymi kvetmi. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. Tvorí súčasť vonných zmesí. Pri grilovaní ho môžme pridávať do ohňa, kde svojou vôňou vytvorí príjemnú atmosféru.

Výsadba

Sadíme celoročne do kvetináčov, truhlíkov ale i na záhony, vhodný je do kombinovaných výsadieb. Vyžaduje priepustnú, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Miluje slnečné miesto ale i polotieň. Treba ho chrániť pred chladným vetrom. Na zimu ho treba premiestniť do interiéru, pretože v našich podmienkach vymŕza.

Účinky

Zbierame celú rastlinu. Je súčasťou rôznych mastí na utlmenie bolesti pri svalovom a kĺbovom reumatizme, nervových zápaloch a pod. Ako jedna z mála byliniek zvyšuje krvný tlak. Upokojuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene. Rozmarínové víno je liekom na ochorenia slabého srdca. Pripravíme ho vylúhovaním 50 g rozmarínu v ¾ litri bieleho vína.

V kuchyni ho môžme pridať do polievok, varených zemiakov, zeleniny. šalátov, štiav do cesta ale i na mäso.

Levanduľa úzkolistá (Levandula angustifolia)

Trsovitý, priamo rozkonárený trvácny vždy zelený poloker. Dorastá do výšky 30-100 cm. Kvitne v júni až v auguste fialkovo modrými kvetmi. Je to teplomilná rastlina obľubujúca slnečné polohy.

Výsadba

Môžme ju množiť výsevom semien, stonkovými odrezkami, delením trsov alebo zasýpaním.

Účinky

Levanduľa slúži hlavne pri ťažkostiach nervového pôvodu. Pomáha pri nespavosti, nervovej slabosti, návaloch krvi a bolestiach hlavy. Levanduľový kúpeľ, s pridaním rozmarínu, zlepšuje krvný obeh a celkovo oživuje organizmus. V malých množstvách ju používame na okorenenie pečeného mäsa, rybích pokrmov a šalátov so zeleninou. Pridať ju môžme do zaváraniny. Tvorí súčasť vonných zmesí.

Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Je trvácna, bohato rozkonárená rastlinka. Listy sú mierne ochlpené. Medovka nás prekvapí nápadne citrónovou vôňou. Vysoká je 30 – 90 cm. Kvitne v júni až auguste drobnými bielymi kvetmi. Obľubuje slnečné miesta nanajvýš polotieň.

Výsadba

Pestovať ju môžeme v záhradke ale i v kvetináčoch. Obľubuje kyprú, piesočnato-hlinitú pôdu bohatú na živiny. Treba mať na pamäti, že korene medovky dorastajú až do hĺbky 20-30 cm, preto treba zvoliť správnu nádobu. V našich podmienkach zvykne zamŕzať, preto ak ju pestujeme vonku, treba ju prikrývať napríklad čečinou. Medovku treba pravidelne prihnojovať, jedenkrát za dva týždne. Rozmnožuje sa priamym výsevom do pôdy v apríli, predpestovaním priesad, alebo delením trsov dvoj až trojročných rastlín.

Liečivé účinky

Zbierame vňať alebo listy na začiatku kvitnutia. Silice obsiahnuté v medovke pôsobia sedatívne na centrálny nervový systém. Používa sa pri migrénach a nespavosti. Pôsobí protizápalovo v tráviacom trakte. Podporuje trávenie, tlmí nadýmanie a upokojuje kŕče. Je súčasťou čajových zmesí užívaných pri prechladnutí a chrípkových ochoreniach. Jej protivírusové a protibakteriálne aktivity napomáhajú pri liečení oparov (herpes).

Inhalovanie silice napomáha pri odkašlávaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ. Používa sa aj ako korenie k ochuteniu šalátov, ryže alebo zemiakov.

Mäta Pieporná (Mentha piperita)

Trvácna a veľmi aromatická rastlina. Kvitne od júla do septembra drobnými fialovými kvetmi.

Výsadba

Mätu môžeme pestovať aj v bytoch. Potrebuje mierne zatienené prostredie s dostatkom vlahy. Pôda by mala byť bohatá na živiny, priepustná a vápenatá. Rozmnožuje sa delením trsov alebo odrezkami jarných vrcholových výhonkov. Mäta dorastá do 30 – 80 cm.

Účinky

Mäta má antiseptické a upokojujúce účinky. Napomáha pri chorobách tráviacej sústavy, tlmi bolesti hlavy a žalúdočnú nervozitu, zastavuje preháňanie, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva.

Využiť môžeme čerstvé výhonky a listy v malom množstve do zeleninových polievok, marinád, na mäso, ryby a k syrovým pokrmom. Mäta sušená ale i čerstvá zjemňuje chuť pečienky. Vňať sa zberá niekoľkokrát za rok. Prvýkrát však pred kvitnutím za suchého počasia, dopoludnia.

Šalvia lekárska (Salvia officinlis)

Trvácny poloker. Dorastá do výšky 20-70cm. Kvitne v júni až júli prevažne fialovými, ale aj bielymi a ružovkastými kvetmi.

Výsadba

Šalviu môžme pestovať vonku ale i v byte. Ak šalviu pestujeme vonku, treba ju na zimu riadne prikryť, nemá rada zimu, vymŕza. Obľubuje slnečné stanovište, suché, dobre priepustné a vápenaté pôdy. Rozmnožujeme ju priamym výsevom do pôdy, predpestovaním priesad v parenisku, delením starších trsov, alebo stonkovými odrezkami.

Účinky

Zbierame listy alebo vňať pred kvitnutím. Používame pri zápaloch dýchacích ciest, pri akútnych a chronických ochoreniach tráviaceho traktu, žlčových ciest, pri obličkových a močových kameňoch. Znižuje hladinu cukru v krvi. Používa sa i na zápaly, ekzémy, hojace rany, ale i ako prísady do kúpeľa. V kuchyni má bohaté využitie do polievok, omáčok, šalátov, mastných mäsitých jedál, grilovaných pokrmov i do klobás.


Prečítajte si aj tento článok:

Ste vystresovaní a nervózni? Upokoja vás bylinky.