Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Mrkva nepokrájaná pred varením bojuje proti rakovine

BRATISLAVA 18. júna (CME.sk z WEBNOVIN) - Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent viac prírodného pesticídu falcarinol. Ten sa vytvára v mrkve a chráni ju pred plesňovými ochoreniami. Jeho účinky skúmali vedci pred štyrmi rokmi na skupinách potkanov, ktoré mali prekancerózne nádory. U tých, ktoré kŕmili mrkvou a falcarinolom, sa pravdepodobnosť vzniku úplného rakovinového nádoru znížila o tretinu. "Pri pokrájaní mrkvy sa zväčšuje jej plocha a pri varení sa preto živiny rozpustia. Ak ju človek uvarí celú, živiny aj chuť sa v nej uzamknú a mrkva je potom lepšia vo všetkých smeroch," uviedla vedúca výskumu Kirsten Brandt z University's School of Agriculture, Food and Rural Development v Newcastle. Súčasťou výskumu bolo aj ochutnávanie mrkvy. Osem z desiatich ľudí si vybralo zeleninu, ktorú uvarili celú a dvaja tú, ktorá sa varila pokrájaná. "Úžasné je, že je to veľmi jednoduchý spôsob, ako jesť viac látok, ktoré sú pre nás dobré. A jediné, čo potrebujete, je väčší hrniec," dodala Brandt. Informácie zverejnila internetová stránka news.bbc.co.uk. SITA
Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať

Textová Inzercia

Silvestrovské MEGA pobyty v Dudinciach

Užite si posledné dni v roku 2016 v hoteli HVIEZDA***

Len jeden klik ku zdraviu

Vždy individuálny prístup k liečbe chorôb vášho tela. Fyzioterapia, rehabilitácia, vnútorné lekárstvo, rodinný lekár.

Získajte svoj červený hrnček

Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

Mrkva nepokrájaná pred varením bojuje proti rakovine - ZDRAVIE.sk