Plastická operácia nosa - rinoplastika

Operačná úprava tvaru nosa (rinoplastika) je operácia, ktorá koriguje deformity nosa (vrodené alebo získané úrazom), alebo vytvára jemné zmeny za účelom estetických úprav – v drvivej väčšine ide o zjemnenie kontúr nosa, zúženie špičky nosa, odstránenie hrboľa na koreni nosa a samozrejme kombinácia týchto úprav.

Operačná úprava tvaru nosa (rinoplastika) je operácia, ktorá koriguje deformity nosa (vrodené alebo získané úrazom), alebo vytvára jemné zmeny za účelom estetických úprav – v drvivej väčšine ide o zjemnenie kontúr nosa, zúženie špičky nosa, odstránenie hrboľa na koreni nosa a samozrejme kombinácia týchto úprav.

Okrem svojej estetickej funkcie plní nos veľmi dôležitú úlohu pri dýchaní – zvlhčuje a ohrieva vzduch, filtruje nečistoty. Pri operácii nosa je potrebné hodnotiť aj tieto poruchy, výsledkom operácie má byť nielen esteticky vyzerajúci nos ale aj bezchybne spĺňajúci svoje funkcie.

Kandidát na rinoplastiku

Vhodný kandidáti na rinoplastiku sú ľudia nespokojní s výzorom svojho nosa, často im to znižuje sebavedomie a robí ich to nešťastnými. Takisto rast nosa a jeho predlžovanie pri starnutí vyvoláva nespokojnosť s vlastným výzorom. Najlepšie výsledky sa dosahujú u klientov, ktorí chcú zmeniť výzor nosa, dlhšiu dobu o tom premýšľajú, nie sú však perfekcionisti, nečakajú, že operácia ich zmení na niekoho iného. Ideálny kandidáti sú psychicky stabilný a inak šťastní, neočakávajúc, že táto zmena im zmení život.

Veľa mladých ľudí je nespokojných s výzorom nosa, avšak operácia má počkať do ukončenia rastu, ktorý nastáva u dievčat v 16 rokoch, u chlapcov trochu neskôr (nos aj naďalej rastie, ale oveľa pomalšie, rastom sa hlavne predlžuje a klesá špička nosa). U nás operujeme pacientov po 18 roku života.

Nevhodní klienti sú nešťastní pacienti s psychickými alebo inými problémami, ktorí očakávajú od operácie vyriešenie ich problémov. Estetické operácie vedia vyriešiť –zjemniť –deformitu, nikdy však neriešia psychické problémy pacientov.

Predoperačná príprava a vyšetrenie na plastickú operáciu nosu

Predoperačná príprava pozostáva hlavne z podrobnej konzultácie. Pri nej pacient s chirurgom podrobne preberie všetky svoje priania, často donesú so sebou fotografie známych osobností s poukázaním na ich nosy: “takýto nos chcem“. Aj keď sú možné rozsiahle úpravy, je potrebné si uvedomiť, že chirurg je obmedzený predoperačným stavom, veľkosťou a tvarom nosa a často nie je možné úplne vyhovieť klientom.

Po zhodnotení stavu, vykonaní predoperačných fotografií doporučíme klientovi vhodný postup, vysvetlíme mu podrobne spôsob úpravy jeho deformity, na fotografii načrtneme ( aj keď len orientačne ) budúci profil klienta, vysvetlíme pooperačnú starostlivosť a snažíme sa zodpovedať na všetky otázky.

Na predoperačné vyšetrenie je potrebné priniesť ORL vyšetrenie, vyšetrenie krvi a v prípade celkovej anestézie aj interné vyšetrenie. Fajčenie je výrazný rizikový faktor. Okrem iných problémov výrazne znižuje prekrvenie kože a zvyšuje riziko nekrózy kože po operácii. Niektoré štúdie hovoria o 1500% !!! zvýšení rizika kožnej nekrózy u fajčiarov pri liftingových operáciách. Aj pri operácii nosa hrozí nekróza kože, preto upozorňujeme pacientov na vynechanie fajčenia najmenej 2 týždne pred operáciou, ak je to nemožné, tak aspoň veľmi výrazné obmedzenie.

Pred operáciou doporučujeme vynechať všetky lieky, ktoré môžu spôsobiť vyššie krvácanie – nesteroidné antireumatiká (Ibuprofen, Veral...), kyselinu acetylosalicylovú (Aspyrin, Acylpyrin, Anopyrin...), multivitamínové prípravky, rôzne potravinové doplnky, ktoré síce môžu zvýšiť kvalitu života ale predstavujú operačné riziko možným účinkom v zmysle zvýšenej krvácavosti.

Ako prebieha operácia nosa

Operácia nosa pozostáva z úpravy chupavkovej kostry (takzvaný mäkký nos, špička), z úpravy kostenej časti nosa (zmenšenie hrboľa, zúženie chrbta nosa), ďalej pri problémoch s dýchaním sa pristupuje k úprave nosovej prepážky, zriedka aj iných štruktúr v nose. Častokrát sa upravuje sval (depressor septi nasi), ktorý je zodpovedný za esteticky nevhodný pohyb špičky nosa nadol pri reči.

Ak ide len o úpravu mäkkej časti nosa, tento zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii, pri úprave aj kostenej časti sa uprednostňuje pre komfort pacienta celkovú anestéziu.

Existujú 2 základné prístupy:

  • Zatvorená rinoplastika – je vhodná na menšie úpravy nosa.
  • Otvorená rinoplastika, pri ktorej chirurg vidí celú kostru nosa a cielene ju upravuje do požadovaných tvarov.

Po úprave chrupaviek aj kostenej časti nosa sa priloží kožný kryt a naloží sa plastová dlaha a do nosa sa vloží tamponáda. Tamponáda sa ponecháva do druhého dňa, pri operáciách na priehradke aj dlhšie.

Po operácii nosa

Po operácii pacienti väčšinou ostávajú v zdravotníckom zariadení cez noc a na druhý deň odchádzajú domov. Ide väčšinou o nebolestivý priebeh, pacienti sa viac sťažujú na problémy spojené s dýchaním ústami. Vždy sú prítomné opuchy a modriny, ktoré väčšinou vymiznú do 2 týždňov po operácii. Po 2 týždňoch sa sníma plastová dlaha.

Na výsledok operácie nosa je treba počkať. Po sňatí dlahy ja väčšinou nos užší, špička nosa je vyššie. Tento stav sa do mesiaca upravuje, špička mierne klesá. Definitívny stav nastáva až rok, niektorí autori uvádzajú 2 roky po operácii. Neznamená to, že pacient rok ostáva doma a čaká na výsledok. Väčšina klientov po je po sňatí dlahy plne sociálne akceptovateľná, často si okolie ani nevšimne zmenu vyvolanú operáciou. Počas roka prechádza nos malými zmenami, avšak na tvári je každá aj malá zmena dôležitá. Podstatnú úlohu má aj zvyk pacienta na nový nos.

Prípadné komplikácie operácie nosa

Ku komplikáciám po operácii rátame infekciu, krvácanie, problémy s dýchaním, nespokojnosť s estetickým výsledkom. Drvivá väčšina týchto problémov sa dá vyriešiť, je dôležitá dobrá spolupráca chirurga s pacientom.

Cena operácie nosa

Operácia nosa stojí cca. 800,-€, anestézie ku tomuto výkonu cca. 200,-€. V prípade úpravy iba chrupavkovej časti nosa je cena cca 400-500,-€ a je vykonaná v lokálnej anestézii, ktorej cena je súčasťou ceny za operáciu.

stratena24

Prosim Vas kto ma skusenost s reoperaciou nosa vyuzitjm stepov nosa na vytvarovanie spicky nosa?Bola som na operacii u Cervena,nielenze ma nepocuval ake osm mala podmienky a co urcite.nechcem ale este si dovolil urobit nieco na com sme sa nedohodli a ani ma neupozornil na podla neho lepsi sposob ktory som mu neodobrila.Tak teraz je to tak,ze len odratavam cas do najblizsej moznej reoperacie,setrim opat peniaze a budem dufat,ze mi ho niekto opravi,lebo co urobil on na mojej tvari je neúnosné.O mojej psychike asi nemusim pisat,ten kto prezil vie..Otras!!!!a ze aky vychyreny chirurg...Zaplatim si za mesiac najvacsiu chybu v zivote,stratu sebavedomia a miliardy slz,kopu hadok....Mate.neake rady ku komu ist,ako tato operacia prebieha a po akom case je mozne ju podstupit? Viaceri doktori sa byjadrili ze ten pol rok najskor (mam za sebou 3 mesiace s odretymi usami za sebou) ale su aj taki ktori by skor ako o rok do toho neisli..Neviem si predstavit cakat pol roka a uz vobec nie rok..Dakujem velmi pekne

Serena333

Ahojte,
Ja som po velmi dlhom vahani podstupila plasticku operaciu nosa, pred par dnami v prahe, u mdr. Tomasa Dolezla. Vyborny chirurg, vysvetli, povie, upokoji ked treba. Len mam jednu otazocku.Neviem ci to tak mam iba ja alebo to mal este niekto, ale nos ma pod sadrou stale tlaci, sem tam aj trosicku pobolieva, ale nie je to nic strasne. Ma tiez niekto takuto skusenost? Predsa len nechcem doktorovi stale vyvolavat a robit paniku.
Dakujem za odpoved.