Baklažán

Baklažány sa zvyknú pestovať v rôznych tvaroch a farbách - od bielych až k fialovým odtieňom. Bez ohľadu na tvar či farbu, obsahujú mnoho prospešných živín a fytochemických zlúčenín, vďaka čomu sa zaraďujú medzi významné potraviny.
Botanicky **je baklažán ovocie**, ale spolu s [paprikou](/clanok/49790/paprika-zasobaren-vitaminov-ktora-porazi-nadvahu-i-toxiny), paradajkami a zemiakmi - ktoré môžu niektorým ľuďom zhoršovať napríklad reumatoidnú artritídu alebo atopický ekzém - tvoria jednu tzv. solanínovú rodinu. 1 šálka fialového baklažánu obsahuje iba 120 kJ, ale relatívne veľa vlákniny (2, 5 g), draslíka (250 mg), vitamínov B, [mangánu](/clanok/142/mangan) a medi. Takže **baklažán je výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog**: silné antioxidačné farbivo šupky (antokyanín nazunín) účinne chráni membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý – okrem iného – prenáša vaše signály z mozgu do svalov.

Ako ugrilovať baklažán?

Baklažán nemá rád chlad

V chladničke vydrží asi 7 dní, potom dužina tmavne a zhorkne. A ak nechcete z neho urobiť pri opekaní špongiu plnú tuku, najprv ho posoľte a nechajte „scvrknúť“ v (zapnutej) mikrovlnke alebo v panvici nasucho.

Baklažán pomáha i chorým

Baklažán je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri týchto ochoreniach: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, rakovina, cukrovka, zápcha a hemochromatóza.

**TIP Redakcie:**
### Zeleninový sendvič s baklažánom a syrom

Ingrediencie:

  • 1 malý baklažán nakrájaný na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky majonézy
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1 nakrájaná paradajka
  • 1/2 šálky syru (podľa vlastného výberu)
  • 1/4 šálky nasekaných čerstvých listov bazalky
  • sendvičový chleba (alebo iné pečivo podľa vlastného výberu)

Postup:

Kolieska (plátky) baklažánu natrite olivovým olejom a dajte pripraviť na gril alebo do trúby. Je dôležité ho sledovať, aby ste ho opiekli do mäkka chrumkava. Potom už len v šálke zamiešajte majonézu s cesnakom, ktorý však môžete z receptu vynechať, ak sa chystáte ešte na návštevu a nechcete smrdieť. Nakoniec si už len vezmite sendvič a naplňte ho všetkými zvyšnými ingredienciami podľa chuti.