Musíte sa vzdať čokolády?

Dnes je už dokázané, že nám čokoláda v primeraných dávkach prospieva. Znižuje napríklad krvný tlak, či priaznivo pôsobí na psychiku. Ľudom s neznášanlivosťou mliečneho cukru však môže spôsobiť zdravotné komplikácie...

Dnes je už dokázané, že nám čokoláda v primeraných dávkach prospieva. Znižuje napríklad krvný tlak, či priaznivo pôsobí na psychiku. Ľudom s neznášanlivosťou mliečneho cukru však môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Ktoré čokolády si môžete dopriať a ktorých sa mate vyvarovať? Musia deti s intoleranciou laktózy úplne vyradiť čokoládu zo svojho zoznamu obľúbených maškŕt?

Výskumy už dokázali priaznivé účinky čokolády na náš organizmus v prípade, že sa konzumuje v primeraných dávkach. Tmavá čokoláda napríklad znižuje krvný tlak, či pozitívne vplýva na psychiku. Mnohí ľudia s neznášanlivosťou mliečneho cukru, tzv. laktózy, ale majú s čokoládou zlé skúsenosti. Spôsobuje im zdravotné komplikácie. Musia sa čokoláde vyhýbať?

„V princípe platí, že čokoláda s vysokým obsahom prášku z pomletých kakaových zŕn, teda tmavá, horká čokoláda pre nich nepredstavuje riziko,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda neformálneho združenia Intolerancia laktózy. Problém nastáva, keď si chcú dopriať sladkú čokoládu. Na jej dochutenie sa totiž najčastejšie používa mliečny cukor, ktorý ich telo nevie stráviť a spôsobuje im nadúvanie, tráviace ťažkosti či hnačky.

Vzdať sa sladkej čokolády je azda najťažšie pre deti. Horká čokoláda ako náhrada ich uspokojí len ťažko. „Riešením je používať enzým laktáza vo forme výživového doplnku, ktorý sa už dá bežne kúpiť v našich lekárňach, napríklad Laktazan. Po použití tabletky môžeme my, laktózovo intolerantní, bez obáv jesť aj potraviny s obsahom mliečneho cukru, napríklad aj sladkú čokoládu,“ dopĺňa Stolárik. Enzým je vo voľnom predaji, dostanete ho teda aj bez predpisu. Užívať ho môžu už deti od 3 rokov.

Pri vysoko-percentných čokoládach spravidla nehrozí riziko, že by obsahovali laktózu. Niektoré menej kvalitné a lacnejšie tmavé čokolády však môžu. Preto je pred konzumáciou ideálne preštudovať zloženie výrobku. Mliečne a biele čokolády sa osladzujú najčastejšie mliečnym cukrom. V malých množstvách môžu byť aj pre ľudí postihnutých týmto problémom neškodné, závisí to však od individuálnej miery tolerancie.


Pozor! Uvedené tipy sú určené pre laktózovo intolerantných. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%.
Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac o nej sa dočítate na www.laktoza.sk.