Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Antioxidanty môžu zvýšiť riziko cukrovky

BRATISLAVA 7. októbra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Antioxidanty môžu zvyšovať riziko cukrovky 2. typu, minimálne v prvotných štádiách. Zistil to tím austrálskych vedcov z Monash University. Odborníci vedení Tonym Tiganisom publikovali v časopise Cell Metabolism štúdiu, v ktorej pokusmi na myšiach dokázali, že zvýšený príjem antioxidantov môže prispieť k cukrovke 2. typu. Experti skúmali účinky oxidatívneho stresu na dvoch skupinách myší, ktoré kŕmili potravou s vysokým obsahom tukov. Jednej skupine hlodavcov pritom chýbal enzým s názvom Gpxl, ktorý pomáha znižovať oxidatívny stres. Po 12 týždňoch experimentu vedci zistili, že myši bez tohto enzýmu mali menšie riziko získania inzulínovej rezistencie než tie normálne. Ale keď myši bez enzýmu Gpxl začali liečiť antioxidantmi, riziko inzulínovej rezistencie sa zvýšilo. Z toho vyplýva, že aj keď antioxidanty pôsobia proti oxidatívnemu stresu, zároveň môžu vyvolať inzulínovú rezistenciu a prispieť tak k vzniku cukrovky 2. typu. Antioxidanty sú proteíny, ktoré bránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tie spôsobujú oxidatívny stres, ktorý je jednou z príčin rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení alebo práve cukrovky. Na tú trpí na celom svete 246 miliónov ľudí. SITA/Reuters
Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať

Textová Inzercia

Silvestrovské MEGA pobyty v Dudinciach

Užite si posledné dni v roku 2016 v hoteli HVIEZDA***

Len jeden klik ku zdraviu

Vždy individuálny prístup k liečbe chorôb vášho tela. Fyzioterapia, rehabilitácia, vnútorné lekárstvo, rodinný lekár.

Získajte svoj červený hrnček

Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

Antioxidanty môžu zvýšiť riziko cukrovky - ZDRAVIE.sk