Prasacia chrípka – 10 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Pandémia vírusu prasacej chrípky napadla od svojho prvého výskytu v apríli 2009 už viac ako 1 milión Američanov, pričom si vyžiadala 500 životov. V celosvetovom meradle infikovala ďalšie desiatky tisíc ľudí a zabila takmer 2000 z nich.

Pandémia vírusu prasacej chrípky napadla od svojho prvého výskytu v apríli 2009 už viac ako 1 milión Američanov, pričom si vyžiadala 500 životov. V celosvetovom meradle infikovala ďalšie desiatky tisíc ľudí a zabila takmer 2000 z nich.

Toto je desať vecí, ktoré by ste mali o prasacej chrípke vedieť.

  • 1) Na paniku nie je dôvod
    Doposiaľ nie je prasacia chrípka o nič hrozivejšia ako obyčajná, sezónna chrípka. Počas niekoľkých mesiacov od prvého výskytu tejto novej chrípky sa počty hospitalizácií a úmrtí v jej dôsledku javia nižšie, ako bývajú bežne pri sezónnej chrípke. Zatiaľ nedošlo ani k dramatickému mutovaniu vírusu. Takéto sú výsledky pozorovaní zdravotníckych organizácií z južnej pologule, kde chrípková sezóna pomaly končí.
    Napriek tomu je, v porovnaní s obyčajnou chrípkou, na prasaciu chrípku náchylných viac ľudí. Americkým zdravotníckym organizáciám spôsobuje obavy najmä skutočnosť, že chrípka sa pravidelne objavovala aj v letnom období, kedy sa chrípky zvyčajne nevyskytujú.
  • 2) Na niektorých ľudí je vírus tvrdší
    Prasacia chrípka predstavuje väčšiu hrozbu pre určité skupiny obyvateľstva, akými sú deti do dvoch rokov, tehotné ženy, osoby so zdravotnými problémami ako je napr. astma, cukrovka či ochorenia srdca. Tínedžeri a mladí dospelí sú na prasaciu chrípku taktiež náchylnejší.
    Obyčajná, sezónna chrípka je najhoršia pre starších ľudí, avšak pri prasacej chrípke to je naopak. Vedci sa domnievajú, že starší ľudia si vybudovali určitú imunitu, keďže v priebehu svojho života boli vystavení viacerým vírusom podobným prasacej chrípke. Navyše, ich imunitný systém nie je pravdepodobne takej búrlivej reakcie, ktorá je v skutočnosti príčinou všetkých zdravotných príznakov ochorenia.
  • 3) Príčinou zdravotných problémov nie je vírus
    Za horúčku, suchý kašeľ, bolesti hlavy, kĺbov a hrdla, slabosť, malátnosť, napínanie na vracanie až zvracanie nie je zodpovedný samotný vírus, ale tzv. cytokínová búrka, ktorú vírus vyvolá. Cytokínová „búrka“ je reakcia imunitného systému (zvyšuje sa koncentrácia viac ako 150 druhov rôznych chremikálií - cytokínov, ktoré regulujú naše biele krvinky, podporujú alebo regulujú zápal), ktorú síce spustí prítomnosť vírusu, ale jej intenzita závisí od stavu imunity – paradoxne teda chrípka môže spôsobiť silnejšie zdravotné ťažkosti inak zdravým mladým ľuďom a ľuďom stredného veku.
    Navyše, táto reakcia je tým búrlivejšia, čím má človek v krvi a bunkách menej antioxidantov. Užitočným pomocníkom regulácie cytokínovej búrky je napr. zinok, zázvor, baza čierna, kurkuma, vitamín C, niektoré rastlinné karotenoidy, polyfenoly (zelený čaj, horká čokoláda a pod.)
    Vakcinácia tiež vyvoláva túto cytokínovú búrku a preto nastávajú vážne komplikácie aj po užití vakcíny. História medicíny eviduje niekoľko prípadov veľkého výskytu vážnych zdravotných následkov a úmrtí po očkovaní. Nechcem tým strašiť pred očkovaním, ale musím upozorniť na jeho možné riziká.
  • 4) Umývajte si ruky často a primerane dlho
    Podobne ako sezónna chrípka, aj prasacia chrípka sa šíri kašľom a kýchaním nakazených ľudí. Preto v tejto súvislosti úplne katastroficky vyznieva výsledok prieskumu, že takmer 80 % dospelých ľudí si po pouiží verejných toaliet neumyje ruky! Umývajte si ruky čo najčastejšie.
    Zdôrazňujte aj svojím deťom, že si majú ruky umývať mydlom a teplou vodou a že by to malo trvať minimálne 20 sekúnd (naučte ich napríklad nejakú primerane dlhú básničku, ktrú by si mali zakaždým povedať ).
    Na ruky počas dňa používajte aj dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.
  • 5) Získanie imunity voči ochoreniu vyžaduje určitý čas
    Aj tí, čo sa dajú zaočkovať ako prví, získajú imunitu až niekedy koncom novembra. Dôvodom je skutočnosť, že na získanie imunity budú pravdepodobne potrebné dve vakcíny, a to s odstupom troch týždňov. Následne potrvá aspoň jeden až dva týždne, kým posledná vakcína nadobudne plný účinok.
    Očkovacie látky proti obyčajnej, sezónnej chrípke by mali byť bežne dostupné v septembri. Odporúča sa, aby osoby staršie ako 50 rokov boli zaočkované týmto typom vakcíny ako prvé.
    Nedávno sa objavili správy, že na získanie odolnosti voči prasacej chrípke bude stačiť jedna dávka vakcíny, čo by sitáciu s vakcináciou výrazne zjednodušilo.
  • 6) Vakcíny sa naďalej testujú
    Zdravotnícke organizácie predpokladajú, že očkovacie látky proti prasacej chrípke sú bezpečné a účinné. Aby sa však uistili o ich absolútnej bezpečnosti, testovanie vakcín naďalej pokračuje. V ôsmich amerických mestách začala federálna vláda s výskumom zameraným na zhodnotenie účinnosti vakcín a určenie najvhodnejšieho dávkovania. Vakcíny sú naďalej testované aj samotnými výrobcami.
  • 7) Čo robiť v prípade vypuknutia prasacej chrípky vo vašom okolí
    V prípade, že vo vašom okolí dôjde k vypuknutiu prasacej chrípky a vy ste ešte neboli proti nej zaočkovaní, buďte obzvlášť opatrní. Vyhýbajte sa verejným miestam, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Do tejto kategórie spadajú napr. nákupné centrá, športové udalosti, ale aj bohoslužby v kostoloch. Všeobecne sa snažte udržiavať si dostatočný odstup od iných osôb. Naďalej si často umývajte ruky a nedotýkajte sa očí, nosa a úst.
  • 8) Čo robiť, keď ochoriete?
    Ak máte aj iné zdravotné problémy alebo ste tehotná a prejavia sa u vás príznaky chrípky, okamžite zavolajte svojmu lekárovi. Je možné, že vám predpíše lieky ako Tamiflu alebo Relenza. Ak sa tieto lieky začnú užívať ihneď po prepuknutí príznakov, môžu zmierniť priebeh prasacej chrípky.
    Ak na sebe spozorujete dýchacie ťažkosti (rýchle dýchanie u detí), bolesti v oblasti hrudníka, úporné vracanie alebo zvyšujúcu sa horúčku, navštívte lekársku pohotovosť.
    Pre väčšinu ľudí bude však najlepšie ostať doma a odpočívať.
    Pri odkašliavaní si zakrývajte ústa lakťom alebo plecom. Ostaňte doma ešte aspoň 24 hodín po klesnutí horúčky. Dostatok tekutín a lieky ako Panadol dokážu zmierniť bolesti a horúčku. Podávanie liekov deťom vždy vopred konzultujte s lekárom. Prípravky proti nádche a chrípke pre dospelých nie sú určené deťom.
  • 9) Prasacia chrípka je prenosná dlhšie ako sa predpokladalo
    Podľa najnovších poznatkov je človek po prekonaní prasacej chrípky infekčný oveľa dlhšie ako sa predpokladalo – rozhodne ostáva infekčný aj potom, keď mu klesne teplota. Vedci zatiaľ nevedia presne určiť dobu potrebnú na karanténu, ale predpokladajú, že človek je pre svoje okolie zdrojom nákazy minimálne dovtedy, kým mu nevymizne aj kašeľ.
  • 10) Prasaciu chrípku nedostanete z grilovačky ani klobásy
    Prasacou chrípkou sa nemôžete nakaziť z bravčového či hydinového mäsa (a to ani napriek tomu, že vírus bol nedávno objavený aj v morčacom mäse v Chile). Podľa súčasných informácií sa vírus prasacej chrípky nešíri manipuláciou s mäsom, či už surovým alebo tepelne upraveným.