Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).
Tradičná liečivá rastlina, ktorú určite poznáte. Mimochodom, všimli ste si, ako tie najlepšie a veľmi zdravé veci niekto pre nás stále a všade pestuje? Baza, [púpava](https://www.zdravie.sk/clanok/49010/pupava-nie-je-burina-ale-zdrava-potravina), [žihľava](https://www.zdravie.sk/clanok/53692/prhlava-dvojdoma-zihlava-a-jej-ucinky), pýr – to je iba pár príkladov. A my sa ich snažíme za každú cenu zbaviť, pretože kto by ich chcel mať v záhrade?

Aké má účinky?

Čierna baza sa môže pochváliť mnohými účinkami. Patria medzi ne:

  • antioxidačný
  • protizápalový
  • imunostimulačný
  • protivírusový
  • analgetický
  • antipyretický
  • ukľudňujúci (baza zvládne ľahšie formy neurózy)

Formy výživového doplnku

Využiteľné sú kvety i plody. Kvety bazy je možné sušiť, alebo z nch pripraviť rôzne extrakty či kvapky. Obľúbené sú aj pastilky na cmúľanie a cukríky (napríklad značky Ricola).

Jej plody je tiež možné sušiť, ale veľmi dobrým spôsobom ich spracovania je napríklad džem alebo sirup.

Terapeutické využitie

Či už kvety alebo jej plody sú účinné v boji proti chrípke, infekcii horných dýchacích ciest ale i pri zápaloch ústnej dutiny. Pomáhajú aj pri problémoch s trávením či zápche. Pochváliť sa môže aj antipyretickým účinkom, teda "sťahovaním" zvýšenej telesnej teploty. Rovnako podporuje prekrvenie končatín a pomáha pri zápalových ochoreniach kĺbov, ktoré nie sú autoimúnneho pôvodu.

Ako sa užíva?

Extrakt v alkohole – domáca príprava. 100 – 150 g sušených kvetov bazy čiernej vložíte do čistého litrového skleneného pohára alebo džbánu s uzáverom, zalejete doplna vodkou, uzavriete a uložíte na tmavé miesto. Každé 2 až 3 dni premiešate a o 30 dní môžete začať užívať. Kvety môžete precediť alebo nechať v alkohole, extrakt bude postupne ešte silnejší. Počas infekcie užívajte 1 čajovú lyžičku 4 až 5-krát denne, pri prevencii stačí 1 - 2 lyžičky denne. Na kloktanie a výplach úst (afty, zápaly ďasien, angína a pod.) vmiešajte 1 - 2 čajové lyžičky do šálky vlažnej vody. Pre deti do 18 rokov je tento extrakt nevhodný, použite radšej bazový čaj

Kombinácia so zinkom - Počas liečby agresívnych chrípkových infekcií (vtáčia, prasacia a pod.) je vhodné – najmä u mladých, a inak zdravých ľudí – používať spolu s bazou čiernou aj 50 - 100 mg zinkudenne. Zinok prostredníctvom antioxidačného enzýmu superoxid dismutáza stabilizuje aktivitu cytokínov, ktoré sú schopné vyvolať takú prudkú reakciu imunitného systému, že priebeh chrípkovej infekcie môže byť paradoxne oveľa ťažší práve u mladých a inak zdravých ľudí. Tieto vysoké dávky zinku užívajte iba počas liečby chrípky.

Čajovina - jednu polievkovú lyžicu (= 5g) rezanej čajoviny zalejte šálkou vriacej vody a po 15 minútach vylúhovania v prikrytej nádobe stačí scediť a vypiť. Odporúča sa piť 3-krát denne. Pozor, čaj sa nesmie variť, pije sa teplý a pripravuje sa vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím.

Tablety a kvapky na prieduškové ochorenia (v kombinácii s inými rastlinami) užívajte podľa informácie v príbalovom letáku. Kupujte si iba prípravky, ktoré uvádzajú štandardizovaný obsah účinných látok.

Toxické účinky/interakcie

Toxické účinky nie sú známe (niekoľkonásobné prekračovanie odporúčaných dávok pri dlhodobom používaní môžu byť toxické), v tehotenstve sa však neodporúča užívať čiernu bazu a prípravky z nej. Tiež sa neodporúča, aby extrakt z bazy užívali ľudia s autoimúnnymi ochoreniami – stimulácia imunitného systému môže zhoršiť ich stav.

Čo ste o nej nevedeli?

  • Počas chrípkovej epidémie v roku 1992-93 v Izraeli a v roku 2002 v Nórsku prípravok Sambucol, ktorý je vyrobený z čiernej bazy, skrátil liečbu chrípky u sledovaných pacientov na polovicu. Sambucol u nás nedostanete, ale môžete si pripraviť svoj bazový extrakt. A ešte je v tom aj vodka.
  • Tvrdenia, že ktosi vypustil do sveta vtáčiu a prasaciu chrípku, aby Donald Rumsfeld a „jeho“ farmaceutická firma zarobili na lieku Tamiflu milióny dolárov, sú ľavicové, paranoidné a konšpiračné bludy. Tamiflu má také vážne a silné nežiaduce účinky, že napríklad v Japonsku je zakázaný. To nemôže byť veľmi dobrý biznis.
  • Kvety bazy môžete na niekoľko týždňov vložiť do octu (jablčný, balzamový). Získate nielen novú zaujímavú chuť do šalátov, ale aj veľa účinných látok z bazy.
  • Keď si budete robiť z bazy džem, dajte si pozor, aby sa vám do neho nedostali stopky. Obsahujú jedovaté kyanidy.

článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby"