Nadváha a sex

Nadváha so sexuálnym životom môže, ale nemusí súvisieť. Veľmi často sa však človek s nadváhou za svoje kilogramy hanbí. Hanbí sa vyzliecť, nechce, aby sa ho jeho partner dotýkal na partiách, za ktoré sa hanbí, nechce sa milovať za svetla a výsledkom je, že sa sexu vyhýba.

Žena s nadváhou v spálni Zdroj foto: Shutterstock.com

Okrem toho pri nadváhe môže byť sex problémom fyzickým. Problém s rozsahom pohybu a s dýchaním môže mať za následok, že človek s nadváhou nemusí vydržať tak dlho ako predtým, alebo nemusí zvládať také polohy pri sexe ako predtým.

Ako je to u mužov (napr. s erekciou)?

Možností je viac. Je veľa mužov, ktorí napriek výraznej nadváhe zo sexom problém nemajú. Majú kvalitnú erekciu, a aj keď si na penis pre brucho nevidia, pri styku nemajú žiadny problém. Na druhej strane je známe, že nadváha je jedným z rizikových faktorov erektilnej dysfunkcie. Človek s nadváhou trpí tzv. metabolickým syndrómom, ktorý má za následok okrem iného aj pokles hladiny testosterónu. Mužovi sa následne zníži chuť na sex a zhorší erekcia.

Máme k dispozícii vedecké štúdie, ktoré hovoria, že ak muž s erektilnou dysfunkciou, ktorý je obézny schudne, má asi 60 % šancu na to, že sa mu kvalitná erekcia obnoví bez nutnosti užívať lieky na zlepšenie erekcie.


Prečítajte si tiež:

Páni, stratili ste chuť na sex? Tieto 4 tipy vám zaručene pomôžu

Môže sa stať, že by mal muž k vypusteniu intímneho života rovnaké dôvody ako žena – teda nechuť k vlastnému telu, pocity hanby za postavu?

Môže sa to samozrejme stať. Muži však za podstatnejšie považujú väčšinou nie svoj výzor, ale veľkosť penisu - v pokoji, alebo v erekcii, alebo kvalitu erekcie. U obéznych mužov môže vzniknúť problém s vnímaním veľkosti penisu, ktorý je väčšinou vnorený do podkožného tuku. Vyzerá tak oveľa menší a môže vyvolávať pocit hanby.


Prečítajte si tiež:

Sú ženy s ťažkou nadváhou obmedzené v intímnom živote po zdravotnej stránke?

Tiež je to individuálne. Závisí od zvyklostí v sexuálnom živote. Ak je dvojica zvyknutá na klasickú polohu pri styku, prípadne preferuje orálny styk, nemusí byť ani ťažká nadváha problémom. Pri polohe žena hore to však môže spôsobovať technické problémy. Podobne je to aj so schopnosťou udýchať sa, fyzicky zvládnuť náročnejšie polohy pri styku. Ak je však dvojica zohratá a má záujem o sexuálny život, mal by sa vždy nájsť spôsob, aby boli obaja partneri uspokojení.

Aj keď nadváha u ženy nemusí negatívne ovplyvniť intímny život, je pravda, že chudnutie ho ovplyvní pozitívne?

Tak ako s nadváhou, ani s chudnutím to nie je jednoznačné. Ak žena počas vzťahu priberie a následne schudne, môže to mať pozitívny efekt. Ak však žena chudne iba preto, lebo má pocit, že jej nadváha je príčinou toho, že nemá partnera a po schudnutí sa ku nej budú partneri len tak hrnúť, tak bude určite sklamaná.

Tak ako neexistujú škaredé ženy, lebo vkus mužov je veľmi rozdielny, tak nie je pravdou, že muži majú radi iba chudé ženy. Je veľa žien s evidentnou nadváhou, ktoré sú veľmi príťažlivé. Muži totiž nevnímajú iba výzor ženy, ale hlavne vnímajú jej povahu, charizmu. Aj žena s nadváhou môže byť vtipná, temperamentná a môže očariť. Okrem toho je veľa mužov, ktorých vyslovene vzrušujú ženy pri tele, s väčšími prsiami a väčším pozadím.

Môže mať aj podváha negatívny vplyv na intímny život, napríklad ak schudnem kvôli chorobe?

Podváha môže mať negatívny vplyv. Ak schudneme kvôli chorobe, väčšinou sa necítime dobre, sme slabí, nevládzeme. Vtedy má človek zriedkakedy chuť na sex. Okrem toho chudnutie pri chorobe je často veľmi rýchle, dramatické a človek vyzerá strhane, s vráskami a s prevísajúcou kožou na miestach, kde jej bolo predtým nadbytok.

Pre ženy asi nadváha prináša v intímnom živote najväčší problém v oblasti sebavedomia. Je to tak?

Je to jednoznačne tak. A veľmi často, možno väčšinou, je to problém, ktorý v skutočnosti ani neexistuje. Ak žena priberie a muž si nájde inú ženu, málokedy je to iba kvôli nadváhe. Aj keď to muž môže takto zdôvodňovať. Väčšinou je za tým hlbšia kríza vo vzťahu a chudnutie ju málokedy vyrieši. Sú to skôr mylné predstavy žien, že keď schudnem, tak ma môj muž bude mať radšej. Ak muž ženu miluje a vzťah dobre funguje, vychádzajú spolu dobre aj v sexe.


Prečítajte si aj tento článok:

Páni, stratili ste chuť na sex? Tieto 4 tipy vám zaručene pomôžu

Xl

Ano, je to tak... len kde máme tých mužov, ktorých vyslovene vzrušujú tie väčšie ženy? Bežne sa stretám s tým, že dnešní muži vidia hrocha už v 70 kilogramovej normálne vyzerajúcej babe!