Sú detoxikačné kúry nebezpečné?

Aby ste sa vyhli možným rizikám, ktoré sú spojené s detoxikáciou, pripravili sme pre vás rozhovor s renomovanou odborníčkou na detoxikáciu, alternatívnou terapeutkou Mgr. Ľubou Albertovou.

Čo je to vlastne detoxikácia a aký má význam pre naše zdravie?

Detoxikácia organizmu je postup, ktorým zbavujeme naše telo toxínov usadených vo vnútri organizmu. Jednoduchšie povedané je to akási vnútorná očista, ktorej cieľom je zlepšenie zdravia a zvýšenie vitality. Detoxikačné metódy však majú aj veľký preventívny význam. Je nesporné, že ľudia, ktorí venujú svojmu zdraviu dostatočnú pozornosť a do svojho programu zaradili aj pravidelné očistné kúry, sú naozaj výkonnejší, majú viac energie, sú psychicky odolnejší a oveľa lepšie čelia ochoreniam.

Je to úplne prirodzené. Počas nášho života sa do nášho tela dostáva obrovské množstvo toxínov. Sú všade okolo nás: v potravinách, vo vode, vo vzduchu. Mnohé vznikajú aj priamo v našom tele ako produkt látkovej výmeny. S istým množstvom týchto toxínov si naše telo dokáže poradiť samo. V tzv. civilizovanom svete je ich však čoraz viac. Na to náš organizmus nie je pripravený. V konfrontácii s týmito toxínmi náš imunitný systém neraz zlyháva. Vznikajú ochorenia, ktorým by sme sa mohli vyhnúť, keby sme náš imunitný systém nepreťažovali. Platíme daň za komfort, ktorý nám priniesol technický pokrok. Ale aj chamtivosť mnohých výrobcov, zásobujúcich nás produktami, škodlivými pre naše zdravie.

Zo skúsenosti vieme, že zvrátiť vývoj nie je možné, musíme si teda nájsť inú cestu ako nášmu telu pomôcť. Zo svojho životného prostredia dokážeme eliminovať iba niektoré toxíny. Čo však urobiť môžeme je venovať sa údržbe nášho vlastného organizmu. Znamená to konzumovať čo najviac nezávadných potravín, pestovať vhodnú telesnú aktivitu, dopriať si potrebný odpočinok a kultivovať svoju myseľ, ktorá má rozhodujúci vplyv na to, aký život prežijeme. Veľmi pozitívnu úlohu môžu v tomto programe celkovej údržby zohrať práve niektoré očistné kúry. Zvlášť zdôrazňujem slovo niektoré, pretože nie všetko, o čom sa dočítame v knihách, časopisoch alebo na internete, je naozaj prospešné. Sú postupy, ktoré sú vyslovene nebezpečné a môžeme si nimi vážne poškodiť zdravie.

Na ktoré očistné kúry by sme si mali dávať pozor?

V praxi sa najčastejšie stretávam s tým, že ľudia vyskúšajú metódu, o ktorej sa dočítali v literatúre, alebo sa o nej dozvedeli od svojich známych. Rozmnožia si návod, pripravia si všetky potrebné ingrediencie a pustia sa do postupu, z ktorého by nejednému lekárovi vstávali vlasy na hlave.

Odvážnemu šťastie praje. Toto porekadlo je niekedy skutočne pravdivé, keď sa však jedná o vlastné zdravie, nemusí platiť vôbec. Ba naopak, v niektorých prípadoch by sme slovo odvaha mohli nahradiť skôr slovom hazard. Hovorí sa, že človek tým viac riskuje, čím menej toho o danej oblasti vie. Tak je to aj s naším zdravím. Čím menej máme poznatkov z anatómie a fyziológie, tým skôr sme ochotní vyskúšať niektoré nebezpečné postupy. Keďže o ich dopade vieme pramálo, vlastne ani netušíme, čo riskujeme. Ak máme šťastie, nič vážne sa stať nemusí. Neraz sme však nemilo prekvapení aj z toho, že sa nestalo ani nič pozitívne. Očakávali sme veľkú zmenu k lepšiemu, ale tá sa nekonala.

V najlepšom prípade zapracuje sugescia a my skutočne uveríme tomu, že po absolvovaní kúry sme sviežejší a aj akýsi zdravší. O pár dní však tento pocit zmizne do nenávratna. Kde sme urobili chybu?

Predovšetkým sme nebrali do úvahy aktuálny stav nášho konkrétneho organizmu. Nezvážili sme, že to, čo mohlo pomôcť našej priateľke, nemusí byť vôbec vhodné pre nás. Každý z nás je totiž originál a ako taký potrebuje vždy individuálny prístup. Neodhadli sme tiež čas, kedy je naše telo na očistnú kúru naozaj pripravené. Ale predovšetkým – postupovali sme bez dostatočných vedomostí.

Vezmime si ako príklad „očistnú“ kúru, ktorá spočíva v konzumovaní jediného druhu potraviny. Jednou z bežných je tzv. jablková diéta. Prvé, na čo by sme mali pomyslieť ešte skôr, než začneme niekoľko dní konzumovať výlučne jablká, je stav našich tráviacich orgánov. V literatúre sa uvádza, že konzumovanie veľkého množstva jabĺk čistí tráviaci trakt. Aj keby sme tomuto tvrdeniu uverili, mali by sme si predovšetkým položiť otázku: čí tráviaci trakt? V akom stave je ten náš? Aké máme žalúdočné problémy? Máme veľa alebo málo žalúdočnej kyseliny? Máme alebo nemáme žlčníkové kamene, prípadne trpievame na zápaly žlčníka? Aké je naše vylučovanie, je bezproblémové, alebo nás trápia zápchy prípadne hnačky? Máme sklony k alergiám? Netrpíme kožnými problémami? A čo naša ústna dutina, náš chrup? Rátame s tým, že náš organizmus potrebuje aj také dôležité látky, ktoré napr. jablká vôbec neobsahujú? Aké máme ochorenia, ktoré by konzumácia jabĺk mohla zhoršiť?

Tých otázok, ktoré by sme si mali položiť, je podstatne viac. Už pri tejto prípravnej etape by nám bolo jasné, že takúto kúru môže zdarne absolvovať skôr človek celkom zdravý než ten, ktorý má zdravotné problémy. Lenže ľudia sa na podobné procedúry odhodlávajú hlavne preto, lebo sa chcú zbaviť rôznych ochorení. Znamená to teda, že ich organizmus je oslabený. Tento stav si však nevhodne zvolenou očistnou kúrou ešte viac zhoršia. Môžeme sa potom čudovať, keď si lekári neraz klopkajú na čelo alebo prevracajú oči, keď počujú o niektorých postupoch ? Takéto laické konanie degraduje v ich očiach celú oblasť alternatívnej medicíny. Pritom žiadny seriózny alternatívny terapeut svojim klientom neodporúča nič, čím by ich zdravie mohol akokoľvek ohroziť. Veľmi dobre totiž vie, že všetko, čo je extrémne, je nebezpečné.

K extrémom sa uchyľujeme preto, lebo nemáme trpezlivosť riešiť veci postupne. Chceme výsledky okamžite. Sme ochotní aj niekoľko týždňov sa obmedzovať, ak veríme tomu, že po ich uplynutí nastane markantné zlepšenie. To je však absolútne scestný predpoklad. Čarovný prútik je len v rozprávke. V živote, v ktorom sme roky devastovali naše telo, sa takéto zázraky nedejú. Tam treba tvrdú prácu a vytrvalosť. A predovšetkým zdravý rozum.

Ako teda pri detoxikácii správne postupovať, aby nám priniesla osoh?

Je niekoľko naozaj osvedčených očistných postupov, ktoré je možné absolvovať aj v domácich podmienkach. Detoxikácia totiž vôbec nie je vynálezom dnešnej doby. Očistné kúry sú ľuďom známe stáročia. Pitie bylinných čajov s očistným účinkom sa v minulosti nepraktizovalo iba na jar, ako si to dnes mnohí myslia. Niekdajší bylinkári takéto čaje odporúčali s veľkým úspechom aj pri mnohých chronických ochoreniach. Občas sa kombinovali s hladovku alebo prísnou diétou. Čo však bolo pre postup vtedajších liečiteľov typické, to bola akási kontrola nad priebehom očisty. Liečiteľ poznal nielen účinok jednotlivých bylín, ale vedel aj na čo si má ich konzument dávať pozor a aké reakcie môže očakávať. Pacientovi poskytol rady ako postupovať, keby sa vyskytli nejaké ťažkosti. Neraz mu k očistnej zmesi pribalil aj čaj, ktorý mal príliš dramatickú reakciu stlmiť.

Dnes sa ľudia do očistných kúr vrhajú samy od seba a častokrát úplne neuvážene. Rady tipu „jedzte týždeň iba jablká“, alebo „pite iba mrkvovú šťavu či kefír“ by sotva uposlúchol lekár. To urobí iba absolútny laik. Nikto, kto má aspoň čiastočné znalosti o potrebách svojho tela, sa do takého hazardu nepustí. Pritom mnohé, dokonca aj raritné postupy, môžu v konkrétnom prípade naozaj výrazne zlepšiť zdravie. Musia byť však vybrané veľmi starostlivo.

Predovšetkým je nevyhnutné, aby boli prispôsobené konkrétnemu organizmu. Ak chceme absolvovať očistnú kúru v domácich podmienkach, musíme vychádzať z možností a potrieb nášho vlastného tela a nie tela našej priateľky, alebo autora nejakého článku. Postup, ktorý zvolíme nemá ohroziť naše zdravie. Nesmie zaťažiť žiadny orgán, aby nevytvoril v tele ešte väčšiu nerovnováhu, aká tam bola pred očistnou kúrou. Musíme poznať ciele očistnej kúry a spoľahlivo odhadnúť jej šance práve u nás.

Ak postupujeme opatrne a dôsledne, naozaj sa môžeme dočkať želateľných výsledkov. Nie je to však okamžite. Vždy sú tu isté obmedzenia. Naše ciele musia byť reálne a my musíme byť disciplinovaní a vytrvalí. Aj dielčie výsledky prispievajú k zlepšeniu nášho zdravotného stavu. Neexistujú skoky v liečbe, existujú iba postupné kroky. Stále by sme pritom mali mať na zreteli, že čo pomôže jednému, môže uškodiť druhému.

To všetko chce naozaj znalosti, nielen chuť a túžby. Keď potrebujeme projekt domu, ideme za architektom. Keď chceme vyzdravieť, alebo sa chceme zbaviť ochorenia, nie vždy ideme za lekárom. Častokrát si liečbu naordinujeme samy a sme prekvapení, keď náš postup zlyhá a my si ublížime. Pritom náš organizmus je oveľa komplikovanejší ako dom. Napriek tomu s ním neraz zaobchádzame ako z tehlami zo žuly.

Odpovedať na to, ktoré konkrétne kúry sú nebezpečné je teda prakticky nemožné. Všetky, ktoré sú extrémne, ale aj tie, ktoré sú pre konkrétny organizmus nevhodné.

Dnes sa však stretávame aj s tzv. profesionálnymi detoxikačnými kúrami

Keďže sa v praxi potvrdilo, že očistné kúry skutočne významne prispievajú k upevneniu aj navráteniu zdravia, začali sa v posledných desaťročiach touto problematikou zaoberať rôzne vedecké tímy prakticky na celom svete. Veľkým prínosom je, že pri zrode týchto nových metód stáli lekári. Tým sa detoxikácia dostala na celkom inú úroveň. Jednotlivé postupy sa podrobne rozpracovali s prihliadnutím práve na individuálne potreby každého pacienta. Dnes už dokážeme veľmi cielene pôsobiť na konkrétny zdravotný problém, pričom nepoužívame žiadne chemické prípravky. Iba podporujeme organizmus v jeho prirodzenej schopnosti vylúčiť to, čo mu škodí.

Jednou z profesionálnych detoxikačných metód, ktorá je známa aj u nás, je metóda, vypracovaná českým lekárom MUDr. Josefom Jonášom. Za uplynulé desaťročie si získala značný ohlas a dnes podľa nej pracujú skupiny odborníkov vo viacerých krajinách. Jej veľkou výhodu je to, že už v prípravnej fáze, ešte pred samotnou detoxikáciou, umožňuje dôkladne sa oboznámiť so zdravotným stavom konkrétneho klienta. Popri podrobnej anamnéze sa spracúvajú aj výsledky špeciálnych meraní a až po ich vyhodnotení sa stanoví konkrétny detoxikačný postup. Celý postup je pritom ustavične kontrolovaný a aktuálne sa upravuje podľa reakcií organizmu Pochopiteľne, aj táto metóda, ako každá iná, vyžaduje vysokú erudovanosť zo strany terapeuta, rozsiahle znalosti o fungovaní ľudského tela a prísne etický prístup.

Aké zdravotné problémy sa dajú detoxikáciou odstrániť?

Aj keď detoxikácia nie je liečba a v žiadnom prípade nemôže nahradiť lekárske ošetrenie, jej absolvovanie veľmi výrazne zlepšuje zdravotný stav. Profesionálne detoxikačné metódy sa uplatňujú hlavne pri chronických ochoreniach. Veľmi účinné sú napr. pri častom ochorení dýchacích ciest, pri bolestiach kĺbov, tráviacich poruchách, ekzémoch, opakujúcich sa gynekologických výtokoch, chronickej únave, nespavosti, niektorých bolestiach chrbtice a hlavy a pod. Už z charakteru detoxikačnej metódy vyplýva, že zároveň prispieva aj k mobilizovaniu imunitných funkcií. V posledných rokoch sa dosahujú sľubné výsledky tiež u takých húževnatých ochorení, akými sú napr. paradontóza, vitiligo a niektoré ďalšie.

Veľkú úlohu zohrávajú profesionálne očistné kúry tiež u ľudí, ktorí plánujú mať deti. Absolvovanie špeciálneho detoxikačného programu môže byť prvým krokom pre splodenie zdravého potomka. Zvlášť dôležité je to u partnerov, ktorí sami trpia niektorým chronickým ochorením. Detoxikácia síce neodstráni možnosť genetickej choroby, ale je rozdiel, či sa plod vyvíja v tzv. „čistom prostredí“, alebo v prostredí plnom toxínov.

Na záver chcem podotknúť, že profesionálne detoxikačné metódy sú nádejou predovšetkým pre pacientov z dlhotrvajúcimi ťažkosťami. Pre riešenie akútnych zdravotných problémov sú tieto postupy nevhodné.