Zelený čaj bojuje proti vzniku rakoviny

O antioxidačných vlastnostiach zeleného čaju vieme už dávno. Štúdie však dokazujú, že jeho účinky sú tak silné, že dokáže ochrániť naše telo pred vznikom rakoviny prsníka a pečene. Za vyskúšanie teda určite stojí.
**Ľudia trpiaci bolesťami** dnes nežujú vŕbovú kôru, aby prijímali **salicín**, ale jednoducho prehltnú pilulku acylpyrínu. Podobné možnosti sa otvárajú ochranným pôsobením **zeleného čaju proti rakovine prsníka a pečene**. Vedci objavili mechanizmus pôsobenia a identifikovali príslušné zložky, čo znamená významný posun dopredu.

Promiskuitná bielkovina

Zistila sa významná úloha "promiskuitnej sprievodnej bielkoviny" označovanej ako HSP90. V podobných vedeckých štúdiách sa dokázalo, že viaceré rakovinové bunky v porovnaní so zdravými majú zvýšený obsah HSP90. Keď sa HSP90 blokuje, hladina bielkovín produkujúcich rakovinové bunky klesá.

Výrobcovia liekov sa v súčasnosti snažia v modelových podmienkach napodobniť pôsobenie zeleného čaju, pričom sa zaoberajú blokovaním HSP90, ktorá sa viaže v organizme na rôzne bunky a receptory. Čítajte viac o výhodách zeleného čaju.

Ako to funguje?

K objavným zisteniam úplnou náhodou dospela diplomantka Christina Palermo pod vedením svetovo uznávaného toxikológa profesora Thomasa Gasiewicza (USA), ktorý sa už desaťročia zaoberá škodlivými účinkami dioxínu. Jeho výskumná skupina dokázala, akým spôsobom dioxín a iné zložky, napr. cigaretový dym, ovplyvňujú aryl-uhľovodíkový (AH) receptor - hlavnú molekulu zodpovednú za rakovinu. Nedávno zistil, že AH aktivitu inhibuje zložka čaju - epigalokatechíngalát (EGCG), ktorý je podobný flavonoidom nachádzajúcim sa v brokolici, kapuste, hrozne a červenom víne. Teraz skúmajú účinky ďalších chemikálií na AH aktivitu.

"Sprvu sme predpokladali, že EGCG sa priamo viaže na AH a pôsobí rovnako ako iní AH antagonisti. Boli sme veľmi prekvapení, že tomu tak nie je." Namiesto toho zistili, že EGCG sa viaže na HSP90, teda bielkovinu, ktorá pomáha stabilizovať iné bielkoviny, pričom plní úlohu "kotvy". Po naviazaní týchto dvoch zložiek sa už HSP90 neobracia k AH receptoru, v dôsledku čoho sa zastavuje reťaz udalostí, ktoré by mohli viesť k aktivácii niektorých škodlivých génov.

Výskumy budú smerovať k stanoveniu obsahu týchto zložiek v jednotlivých typoch čaju vrátane zistenia vplyvu fermentácie. Výsledkom má byť informácia, koľko čaju treba pravidelne piť, aby sa účinky prejavili.

www.medicalnewstoday.com
Spracovala: T. Šinková

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

RNG

Nuz na prejavenie sa ochrany zlozky EGCG v zelenomm caju by ste museli vypit privela tohoto caju. Ale silne vytazky si na trhu dnes uz bezne , napr firma NOW ma vyrobok pod menom EGCg kapsule s obsahom 200 mg EGCG v kapsuli 400 mg.
Inac antioxidanty vseobecne sa viazu na rozne volne radikaly, tj latky co sa silne zlucuju a tym skodlivo menia rozne struktury , co vedie k rakovinam. Nazov antioxidanty totiz nevykryva ich celu funkciu v tele, skor by sa mali nazyvat "zneskodnovace volnych radikalov"