Keď je podvedomie silnejšie ako telo

Tlačová správa
Aj vám sa nedarí naplniť si sen o vytúženom dieťatku? Budíte sa zo sna, hltáte tabletky, vynecháva vám menštruácia. Snažíte sa celé mesiace, meriate bazálnu teplotu, počítate plodné i neplodné dni, no stále bez výsledku? Vyskúšali ste všetko a neviete si rady? Príčina môže byť telesného charakteru, no čo ak je niekde úplne inde?

Aj vám sa nedarí naplniť si sen o vytúženom dieťatku? Budíte sa zo sna, hltáte tabletky, vynecháva vám menštruácia... Snažíte sa celé mesiace, meriate bazálnu teplotu, počítate plodné i neplodné dni, no stále bez výsledku? Že ste už vyskúšali všetko a neviete si rady? Iste, príčina môže byť telesného charakteru, no čo ak je niekde úplne inde?

Ak raz začnú žene tikať biologické hodiny, len ťažko sa nechajú umlčať. V snahe vyhovieť túžbam svojho tela a naplniť svoje materské poslanie sa ženy často dostávajú do stresu. A nielen ony. Obaja partneri si ani nestihnú všimnúť, ako sa z ich sexu vytráca romantika, intimita a prirodzenosť. Nie je preto ojedinelé, že v dôsledku kŕčovitých snáh a plánovaných sexuálnych stykov sa psychika oboch partnerov dostáva na bod mrazu, nezriedka sa pridružia aj „ženské problémy“, čo nie je ideálnym stavom pre počatie dieťaťa. Všetky tieto faktory môžu vyústiť do situácie, keď s postupným pribúdaním mesiacov ubúda nádej pre splodenie vytúženého potomka.

Akú rolu zohráva psychický stav partnerov pri plánovanom počatí podľa odborníka?

„Dnes sa už v širokej odbornej i laickej verejnosti nepochybuje o psychosomatickej jednote človeka, teda o vplyve duševného prežívania na telo a zdravie, na snahu otehotnieť a tehotenstvo samotné nevynímajúc. Sila psychiky je však v tomto zmysle nemerateľná veličina, veľkosť jej vplyvu môžeme len odhadovať. Existujú množstvá svedectiev párov, ktoré počali dieťa akonáhle sa definitívne rozhodli pri adopciu, existujú však aj mnohé dvojice, ktorých takýto osud nepostihol. Schopnosť počať dieťa, môže byť aktuálne psychickým stavom ovplyvnené dvojako. Okrem zjavných nástrah, akými sú zlá životospráva, stres, nadváha, závislosti a podobne môžu na úspešné otehotnenie negatívne vplývať i rôzne nevedomé, ale o to silnejšie strachy a úzkosti predovšetkým u žien. Môže ísť o neistotu partnerom, ochromujúci strach z očakávanej pôrodnej bolesti, úzkosť zo zodpovednosti za dieťatko a mnohé iné.

Ide o akýsi primárny vplyv psychiky. Po istej dobe neúspešných pokusov začínajú narastať u párov pochybnosti, výčitky svedomia, najmä u žien podrobné sebapozorovanie, zúženie myslenia, všetka energia a pozornosť za zameriava na jeden deň v mesiaci, kedy mi mohlo prísť ku vytúženému vymeškaniu menštruácie. Pocity viny, či vzájomné obviňovanie sa s partnerom, sexuálne aktivity podľa kalendára, nie podľa nálady, rôzne lekárske vyšetrenia, to všetko vedie ku obrovskému stresu. A ako dobre vieme, stres má len málo pozitívnych účinkov na zdravie človeka,“ vysvetľuje možné príčiny neúspechov pri plánovanom počatí psychologička Mgr. Lucia Lesayová.

Vyrieši to za vás psychológ?

Trendom súčasnej doby je obracať sa s problémami na odborníkov. Psychológovia vedia vhodne usmerniť a pomôcť človeku zorientovať sa v neľahkých životných situáciách, ktoré by mohli mať v prípade neriešenia vážny dopad na zdravotný stav. Do akej miery však dokáže psychológ pomôcť párom, ktorým sa už dlhšie nedarí počať dieťa? Je vôbec vhodné zveriť sa „odborníkovi na ľudskú dušu“ a očakávať, že terapia prinesie zázraky?

„Úspech sa často dostaví vtedy, ak sa pár prestane „snažiť“ , keď sa mu podarí do svojho života integrovať nové aktivity a radosti, keď pôjde snaha o dieťa na chvíľu akoby stranou. Návšteva psychológa by mohla na pár pôsobiť v opačnom zmysle, teda ako dodatočný stresor, či podporiť dojem, že s párom nie je niečo v poriadku,“ hovorí Mrg. Lesayová. „Pravdou však tiež je, že založenie rodiny je pre väčšinu ľudí jedna zo základných existenciálnych potrieb, preto zlyhanie v tejto oblasti môže viesť k ťažkým depresiám, pocitom menejcennosti, či vážnym partnerským krízam a v takýchto prípadoch návštevu psychológa či terapeuta jednoznačne odporúčam,“ zdôrazňuje psychologička Mgr. Lesayová.

Keď príroda volá

Dosiahnuť a udržať si psychickú pohodu je prianím azda každého človeka. S jej dosahovaním to však už býva ťažšie. Kto nezažil pocit nenaplnených materinských pudov, len ťažko pochopí vnútorné prežívanie ženy, ktorá sa neúspešne pokúša s partnerom otehotnieť. Príroda je príroda a vytesniť zo svojho podvedomia myšlienky, ktoré prehlušujú všetko ostatné sa určite nedá na sto percent. Snáď najlepším riešením je zlatá stredná cesta. Dbajte o svoje telo, orientujte sa v plodných dňoch, no nezabúdajte si doprať aj dávku oddychu a pohody. Vyhnite sa tiež nepraktickým metódam, „zaručeným“ receptom a stavte radšej na praktické a efektívne pomôcky, ktoré ušetria váš čas aj nervy. Budete tak mať viac voľných chvíľ pre seba a svojich blízkych.