Sedem jedál proti chrípke

Ako sa brániť proti nachladnutiu a chrípke? Umývať si ruky a jesť vitamín C. Každodenná konzumácia tučných či sladkých jedál, vynechané jedlá a veľké množstvo kofeínu oslabujú organizmus. Stavte skôr na tieto vybrané potraviny.

1. Slepačia polievka

Na tento prírodný penicilín verili už naše prababičky. Liečivé vlastnosti slepačej polievky však nie sú len poverou. Pomôže odblokovať upchaný nos a krk, je mierna na žalúdok, ale i tak dodá veľa energie. Jej liečivé vlastnosti zosilnejú pridaním zeleniny (najmä ak pridáme i cibuľu s cesnakom).

2. Čaj

Je potrebné prijímať veľa tekutín. Sladené nápoje s bublinkami a kávu je lepšie nahradiť vodou alebo neprisladzovanými ovocnými džúsmi. Ešte lepšie sú teplé nápoje. V boji proti nachladeniu sa výborne osvedčil čaj z kamiliek, či mäty, ale ani horúca voda (či ovocný čaj) s citrónom vám rozhodne neublíži.

3. Citrusové plody

Sú dôležité, lebo obsahujú veľa prírodného vitamínu C. Najlepšie je začať hneď ráno a dať si pohár pomarančovej šťavy na raňajky a obed doplniť napríklad mandarínkou. Zvýšený príjem vitamínu C je zvlášť dôležitý pre fajčiarov, pretože fajčenie oslabuje imunitu, ale i zvyšuje potrebu tohto vitamínu.

4. Zdroje vitamínu C

Citrusové plody nie sú jediným prírodným zdrojom vitamínu C. Tento základný "protichripkový" vitamín sa nachádza i v zemiakoch, zelenej paprike, jahodách, kiwi či ananáse.

5. Pikantné korenené jedlá

Na upchaný nos a boľavé dutiny pomáha cesnak, chren, chilli papričky a štipľavé omáčky. Stačí ich pridávať do jedla viac než zvyčajne a výsledok sa čoskoro ukáže. Len pozor, ak už chrípku máte a bolí vás žalúdok, mali by ste si naopak na pikantné jedlá dať pozor.

6. Cesnak

Za typickou chuťou cesnaku je látka aliin, ktorá dokázateľne uvoľňuje zahlienenie krku. A toast s cesnakom zvládne pripraviť asi každý.

7. Zázvor

Mnoho ľudí verí, že výborným spojencom v boji proti kašľu a teplote je zázvor. Je možné ho jesť čerstvý, nastrúhaný v jedle. Starý recept odporúča pri nachladení pripraviť z neho čaj: Do šálky dajte 2 PL čerstvo nastrúhaného koreňa zázvoru a zalejte horúcou vodou. Nechajte odstáť 5 až 10 minút a podľa chuti oslaďte medom.

Čo naopak napomáha chrípke:

Každodenná konzumácia tučných či sladkých jedál, vynechané jedlá a veľké množstvo kofeínu. To všetko oslabuje organizmus a zvyšuje riziko, že sa človek nakazí.

Imunitný systém udržujú v dobrej kondícii celozrnné výrobky, ovocie, zelenina a proteíny s nízkym obsahom tuku. V boji proti chripke a nachladeniu teda určite pomáhajú nielen uvedené jedlá, ale i rozumné stravovacie návyky.