Posilnite na jeseň svoju imunitu pomocou týchto tipov!

Teplé letné dni plné slnka už pominuli a jeseň prináša chladnejšie, daždivejšie a sychravejšie počasie. Náš imunitný systém sa v jesennom a zimnom období musí častejšie popasovať či už s nádchou alebo inými nepríjemnejšími ochoreniami. Prinášame vám niekoľko tipov, ako udržať svoju imunitu vo forme.

Imunitný systém má pre človeka nepostrádateľnú funkciu - dokáže rozpoznať vlastné a cudzie štruktúry. Vlastné toleruje, cudzie naopak likviduje. Odborníci nazývajú túto schopnosť imunologickým dohľadom.Ak bojuje náš imunitný systém s baktériami alebo vírusmi, sprievodným javom bývajú horúčky, hnisavé zápaly alebo hnačky. Ide o normálny proces, ktorý obyčajne vedie k posilneniuimunity. Po prekonaní však môže byť imunita krátkodobo alebo dlhodobo porušená," popisuje MUDr. Alena Kotzigová, imuno–alergologička.

Pozor na váš životný štýl

Na oslabení imunity sa podieľa i súčasný životný štýl – nesprávna výživa a životospráva, nedostatok spánku, nedostatok pohybu, dlhodobo pôsobiaci stres, konfliktné situácie, depresie, nadmerné a časté užívanie alkoholu, drog, nadmerné užívanie antibiotík,fajčenie, rôzne druhy žiarenia a znečistené životné prostredie.

Oslabená imunita sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, bolesťami kĺbov, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zhoršeným hojením rán, zníženým počtom bielych krviniek alebo zvýšenou vnímavosťou k nádorovým ochoreniam.


Na jeseň vás môže trápiť aj toto:

Ako si udržať postavu aj po lete? Máme zopár trikov!

Ako teda možno zvýšiť imunitu v jesennom období? Skúste nasledovné tipy:

Správna výživa a pitný režim

Správna výživa veľmi ovplyvňuje stav imunitného systému. V tomto období dbajte preto na dostatok ovocia a zeleniny bohatej najmä na selén, zinok, magnézium a vitamín C – dodať si ich môžete aj v doplnkoch výživy. Na jeseň nezabúdajte ani na dodržiavanie pitného režimu. Kým je teplo, doprajte si ovocné šťavy, v zime zasa bylinkové čaje.

Relax a pohyb

Stres, najmä dlhodobý, znižuje imunitu. Preto je po pracovnom dni veľmi dôležité vedieť sa zrelaxovať. Forma je na každom z nás, dôležité je odreagovať sa a prísť na iné myšlienky. Ideálnou kombináciou je relax formou športu. V jesennom období sú ideálne prechádzky na čerstvom vzduchu v prírode, jazda na bicykli, či plaváreň. Pravidelný šport výrazne zvyšuje výkonnosť imunity.

Otužovanie

Odolnosť organizmu možno zvýšiť otužovaním. Vaše telo tak hravejšie zvládne prechody z vykúrených miestností do chladného počasia a naopak. Ideálne je v prípade možnosti pravidelné saunovanie raz týždenne. Ak vám nevychádza čas, skúste sa pri každom sprchovaní striedavo opláchnuť horúcou a studenou sprchou.

Jesenná imunitná kúra

V prechodnom jesennom období je vhodná aj „imunitná kúra“ v podobe voľnopredajných doplnkov výživy.Preparáty ľahko dostupné v lekárňach sa odporúčajú na prevenciu bežných nachladnutí a na posilnenie imunity u pacientov s miernymi infekciami. K tým najznámejším patria najmä výťažky z echinacey alebo beta-glukán, ktorý je obsiahnutý aj v hlive ustricovej," uvádza MUDr. Alena Kotzigová, imuno–alergologička. Zvýšenie účinku beta-glukánu je možné dosiahnuť použitím ďalších troch látok aktivujúcich imunitný systém - bioflavonoidy, vitamín C a zinok.


Prečítajte si aj o ďalšom probléme, ktorý sa vás môže týkať v tomto období:

Ako si udržať postavu aj po lete. Čo treba dodržiavať?